Baset – francuski kratkonogi gonič sa izuzetno dugim ušima

0

Baset je rasa koja ima veoma specifičan izgled. Deci su posebno zanimljivi jer imaju veoma kratke noge i duge uši sa kojima se deca rado igraju. Iako na prvi pogled deluje tromo i sporo ovo je izuzetno hitar i okretan pas. Ranije je korišćen kao sjajan gonič stoke, a danas se uglavnom koristi u svojstvu kućnog ljubimca.

Nešto više o nastanku rase

Jedna od najsimpatičnijih rasa pasa poznata je još iz 16 –og veka kada se spominju kao vrsni lovci na jazavce. Ovo su psi koje je čak i Šekspir opisao u jednom svom komadu. Nastali su u Francuskoj i dobili ime od francuske reči – bas, koja znači patuljak.  Tokom Francske revolucije broj ove rase se znatno smanjio i tih godina nije dokumentovan njihov razvoj. Ipak par decenija kasnije kratkonogi goniči su privlačili ljude iz višeg sloja društva koji su ih uzimali i koristili za lov uglavnom na zečeve. Tada se razvilo više vrsta baseta od kojih je svaka vrsta bila prilagođena za lov na određenu životinju. U 19 –om veku baseti su se raširili i na druge kontinete gde je njihov broj veoma brzo rastao. Danas pretežno se gaji zbog svog simpatičnog izgleda i neodoljivog karaktera koji ne možete da ne volite.

Baset 5Osnovne karakteristike rase (visina, težina, životni vek..)

Baset je poznat i pod imenom nema, a pripada porodici goniča. Po FCI standardima jasno su propisani standardi za rasu, pa tako oni imaju nešto kraći životni vek koji u proseku traje od 10 do 12 godina. Visina mužijaka se kreće od 30 do 38 cm, dok visina ženki se kreće 28 do 36 cm. Prosečna težina mužijaka je od 23 do 29 kg, dok kod ženki težina je u proseku 5 do 10% manja nego kod mužijaka.

Telesne karakteristike

Po veličini baset spada u srednje rase pasa i ima veoma prepoznatljiv i specifičan izgled. Glava mu je velika, izuzetno proporcionalna sa potiljnom kvrgom koja je izražena. Stop je blago izražen, a lobanja je velika u obliku kupole. Koža je dosta opuštena , na licu blago izborana. Nos je tamne boje i ima veoma izražene nozdrve. Usne su takođe uvek tamne boje, dok oči su smeđe sa primesom crvene boje. Njihove uši su najspecifičnije na telu, izuzetno su duge, postavljenje unutra i vise u naborima. Vrat je snažan i dug, a noge masivne i veoma kratke. Grudi su izbočene, leđa su prava i mišićava. Rep je blago savijen i uglavnom ga pas nosi razdragano i veselo.

Kakva je dlaka kod baseta? U kojim se bojama može javiti? Da li je teška za održavanje?

Francuski gonič prekriven je kratkom dlakom po celom svom telu. Dlaka je veoma glatka i gusta sa gustom poddlakom. Uglavnom su dvobojni kombinacija bele i braon boje, ali mogu i trobojni gde pored bele i braon imaju i crne oznake. Samo održavanje dlake je veoma jednostanostavno i dovoljno ih je četkati jednom nedeljno kako bi se uklonila mrtva poddlaka. Čak i u periodima linjanja dovoljno je povremeno četkanje jer se veoma malo linjaju.

Baset 1

Narav i karakter baseta

Baset se odlikuje izuzetno blagim i veselim temperamentom. Uvek su razigrani i prijateljski nastrojeni. Veoma su toleranti i nežni pa će se savršeno slagati sa malom decom. Pored toga druželjubivi su i rado će se igrati i družiti i sa drugim životinjama. Inteligenti su sa veoma izraženim čulom mirisa. Vole da zabušavaju i obožavaju da spavaju iako su veoma aktivni. Umeju da budu tvrdoglavi kada primete da nešto nije po njihovom. Odani su i verni vlasniku i porodici.

Da li se baset i dalje koristi za lov?

Tokom istorije pripadnici ove rase pokazali su kao izvrsni lovci pretežno na zečeve. Možda će vam baset delovati kao pas koji je trom i spor, ali ovo su veoma okreti psi koji će uvek motriti na svoj plen. Iako nisu brzi kao druge rase pase oni su pogodni za lov, jer lovac može da isprati njihov tempo. Ipak danas ukrštanjem rasa stvoreni su psi koji su možda pogodniji za lov, što je umanjilo korišćene baseta u te stvrhe. Ipak on nije izgubio na popularnosti, jer i danas se gaje i to pretežno kao kućni ljubimci, ali i kao izložbeni psi.

Laka dresura usled prave motivacije

Čak i ako niste iskusan vlasnik moćićete lako da dresirate baseta. Pošto obožavaju hranu potrebno je samo da za svaki odrađen zadatak ili dobro urađenu naredbu nagradite ih nekom poslastiom ili bilo kojim drugim vidom hrane. Videćete i sami da će veoma brzo početi da vas slušaju bez pogovora. Nemojte da zaboravite da je ovo izuzetno osetljiva rasa pa tokom dresiranja ne bi ste smeli da koristite metodu kažnjavanja. Ako krenete da tučete baseta postaće tužan i ne samo da nećete uspeti da ga dresirate već se sam pas postati jako depresivan.

Baset 2

 Nega i održavanje

Kao veoma aktivni psi zahtevaju stalnu fizičku aktivnost, pa bi bilo poželjno da ga svaki dan izvodite u šetnju. Ako poseduejte dvorište možete ih pustiti da se igraju u njima. Zapamtite da nikako ne bi smeli da dozvolite da se baset previše ulenji jer jednom kad se ulenje postaju tužniji i skloniji gojaznosti. Izuzetno su čista rasa, ako se baš uprlja možete ga kupati, a kako znaju da balave neophodno im je brisati nabore na licu. Nešto veću pažnju trebali bi ste da obratite i na izuzetno duge uši u kojima se može nakupiti prljavštine koja će vremenom dovesti do infekcije.

Pas sa dvorište ili stan?

Nije preporučljivo da baseta držite u dvorištu jer mogu biti veoma osetljivi na promenu vremenskih uslova. Najbolje bi bilo da žive u stanu zajedno sa vlasnikom pošto su vezani za porodicu sa kojom žive. Ako ste u mogućnosti idealno bi bilo da žive sa vlasnikom u kući ali da imaju stalan pristup dvorištu.

Bolesti koje se mogu javiti

Baseti su nešto problematičnijeg zdravlja i morate povesti računa kako bi vaš pas bio zdrav i dugo živeo. Od većih zdravstvenih problema kod ove rase javljaju se hromost prednjih nogu, opsesivno – kompulzivni poremećaj, entropija, ektropija, eksterni otitis, bolest međupršljanskog diska, glaukom, vonvilebrandova bolest, torzija želudca i pseća trombopatija. Pored ovih primećeno je da rasa može da oboli i od ciste i infekcije šapa.

Baset 3Obratite pažnju na ishranu baseta!

Još jedna rasa pasa koja je sklona gojaznosti  zbog čega bi bilo idealno da obratite pažnju na količninu i sastav hrane koju im dajete. Uvek su gladni, vole da jedu i zbog toga veoma često mogu biti izuzetno gojazni. Nisu probirljivi i ješće sve što nađu pa bi bilo idealno da obratite pažnju da se u njihovom okruženju ne nalazi dodatna hrana koja nije njima namenjana. Idealno bi bilo da ih hranite granulama, ali da im pored nijih tri puta nedeljno u ishranu ubacite i meso sa kostima koje će te spremiti sa malo povrća. To će im ojačati vilicu i zube, a pored toga učiniće njihovu ishranu što raznovrsnijom. Pored hrane trudite se da vaš pas uvek ima na dohvatu posudu sa vodom.

Njihovo parenje

Nije preporočeno da sami parite vašeg baseta zbog toga što su jako problematičnog zdravlja i moguće je doći do velikog broja komplikacija. Čak i u odgajivačnicama retko kad se prirodno pare i uglavnom je potrebna veštačka oplodnja. Ako baš želite da parite baseta najbolje bi bilo da se konsultujete sa veterinarom ili ekspertom pre nego što počnete da tražite odgovarajućuju jedinku za vašeg psa.

Baset 4Cena u Srbiji

U poslednje vreme baset je jako popularan kod nas i dosta se rasprostanio. Lakoća održavanja i njegov razigran temperament čine ga jednim od omiljenih kućnih ljubimaca. Za štene ove rase potrebno je u proseku izdvojiti oko 100 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.