Velški terijer – živahan isterivač lisica i sjajan kućni ljubimac

0

Terijeri su poznati po svojoj živahnosti, a velški terijer je možda najživahniji pripadnik ove rase. Zbog svog specifičnog izgleda i kovrdžavog krzna simpatičan je mnogim ljudima koji ga rado biraju za svog kućnog ljubimca. Pored toga redovan je takmičar na izložbama pasa, mada je ovo rasa koja se ne može pohvaliti velikim brojem nagrada.

Kako i gde je nastao velški terijer?

Velški terijer se razvio na prostorima današnjeg Velsa tokom 18- og veka sasvim slučajno i pretežno je bio uzgajivan za lov. Pokazao se kao izvrstan lovac i korišćen je za lov na divljač, a posesebno se istakao kao izvrstan isterivač lisica.  Iako su njegovi odgaivači hteli da ga vode na izložbe, nije im to pošlo za rukom jer su bili previše nezgrapni za nijh. Zato su tokom 19- og veka uzgajivači radi na unapređenju rase i par godina kasnije dozvoljeno im je i učestvovanje na izložbama. Zanimljivo je da iako se danas ređe koriste u lovu, na prostorima Velike Britanije još uvek se koriste kao isterivači lisica.

Velski terijer 1Osnovne karakteristike (visina, težina, životni vek…)

Ovo je rasa pasa koja beleži dugu istorijiu razvoja i selekcije, a pripadaju porodici jazavičara i terijera.  Po FCI klasifikaciji nalaze se u drugoj grupi, sekciji  dva. Prosečna visina mužijaka ne bi trebala da bude veća od 39 cm, dok su ženke u proseku 5 do 10% manje od mužijaka. Težina mužijaka kreće se u rasponu od 9 do 9,5 kg, dok su ženke nešto lakše od njih. Prosečan životni vek rase iznosi od 12 do 14 godina.

Telesne karakteristike rase

Velški terijer je veoma okretan pas srednje veličine koji je građen izuzetno proporcionalno. Lobanja mu je ravna, stop nije izražen, a njuška crna i dugačka. Oči su male tamne boje, vilice snažne sa snažnim zubima, dok je vrat srednje dužine veoma širok. Leđa su kratka i slabije razvijena, dok je grudni koš dosta dobro razvijen srednje veličine. Noge su snažne i pravilne, a šape mačijeg oblika veoma male. Rep je pravilno usađen i po pravilu se krupira.

Velski terijer 2Dlaka i sve boje u kojima se može javiti terijer

Ovi psi se odlikuju izuzetno gustom dlakom, koja je veoma gusta i kovrdžava. Podlaka je nešto mekša i kraća, ali takođe veoma bujna. Velški terijer se može javiti u više boja, ali najtraženiji su oni crne ili plamene boje. Moguće je da se jave i u tamno crnoj boji, a nikako ne bi smeli da imaju nijanse crne boje ispod skočnih zglobova, kao ni bele.

Što se trče održavanja dlake zbog same strukture održavanje može biti nešto komplikovanje. Dovoljno ih je četkati dva puta nedeljno, češće u periodima linjanja, ali takođe morate voditi računa o oblikovanju krzna ove rase. Poželjno je šišanje na svaka tri meseca, a u periodu dok su štenci potrebno je pravilno oblikovati rast dlaka na ušima kako kasnije ne bi došlo do problema.

Osobine i temperament

Ako ste se susreli sa ovom rasom jasno vam da se odlikuju izuzetno blagim temperamentom. Veseli su, uvek se ponašaju prirodno, uvek su živahni i razigrani. Nisu kukavice, niti su plašljivi, a znaće da budu veoma poslušni , a vlasnika će izuzetno poštovati. Inteligentan je i veoma društven. Pažljiv je prema maloj deci, a odlično će se slagati sa svim ukućanima. Pored toga uz pravilnu socijalizaciju savršeno će se slagati i sa drugim životinjama.

Velski terijer 3Izuzetno laka dresura

Pored toga što je veoma inteligentan ovo je i poslušan pas koji će želeti da udovolji svom vlasniku što ga čini izuzetno lakim za dresuru. Ni nešto neiskusniji vlasnici ne bi trebalo da imaju problema sa ovom rasom pasa. Možete se odlučiti za bilo koji metod tokom dresure jer svaki daje rezultate kod velškog terijera. Jednom kada ga naučite da radi određene zadatke zapametiće to i neće biti potrebe da mu ponavljate.

Važnije smernice za negu psa

Velški odgajivači su nam razvili još jednog psa lakog za negu. Njemu je porebno zaista malo fizičke aktivnosti koja se može zadovoljiti i šetnjom ili pak igranjem u dvorištu. Pazite se ako ga puštate da jurca bez povodca van dvorišta jer kako ima institke lovačkog psa i voli da lovi ako mu pažnju privuče neki plen moguće je da će da odluta. Više im prijaju topli vremenski uslovi, dok nikao ne podnose hladnoću ni pored gustog krzna. Zato ako posedujete  velškog terijera najbolje bi bilo da živi u kući koja ima dvorište. Dovoljno ga je kupati dva puta godišnje, a ako se odlučite da ga kupate zimi vodite računa zbog gustog krzna.

Velski terijer 4Izuzetno zdrava rasa

Velški terijeri spadaju u veoma zdrave rase pasa. Selikcijom su uspešno prevazišli bolesti koje su prvobitni potomci ove rase imali. Ipak ni on nije imun na neke bolesti, pa ređe mogu oboleti od iščašenja očnog sočiva, distihijaze, katarakte i iščašenja kolena.

Njihovo parenje

Izuzetno su zdrava i jaka rasa koja im omogućava veoma lako parenje. Polnu zrelost stiču nakon osam mesci od rođenja, ali je preporučeno da ih parite tek nakon godinu dana kada se još malo razviju. Naravno u zavisnosti da li želite da dobijete štene koje ćete slati na izložbu ili pak vrsnog lovačkog psa zavisiće i izbor jedniki. Ako ste vlasnik mužijaka ili ženke, a ne možete da pronađete odgovarajuću jedinku sa kojom bi ste parili ne treba da se brinete jer na internet oglasima ima zaista velika ponuda ove rase.

Ishrana psa

Ne treba da se dodatno birnete oko ishrane terijera jer nisu probirlijvi i ješće sve što im date. Bitno je da znate da jednolična ishrana nikako ne može biti dobra za vašeg psa,pa ako se odlučite za granule ili neki drugi tip gotove hrane trudite se da im povremeno ubacite i neko meso ili povrće što će učiniti dlaku vašeg psa sjajnijom. Pored povrća i mesa, vašeg psa možete hraniti i sa ribom, mlekom, jajima, žitaricama i slično. Ono što nikako  ne bi trebali da mu dajete jeste previše začinjena hrana, slane grickalice koje vi jedete i slatikše koji mogu nepovoljno da utiču na njegov organizam.

velski terijer 5Cena u Srbiji

Poslednjih godina porasla je popularnost ovog psa na našim prostorima. Iako se mahom koriste kao kućni ljubimci, još uvek postoje pojedini vlasnici koji su izabrali baš ovu rasu da im pomaže u lovu. U zavisnosti od koga kupujete i cena terijera se razlikuje, ali u proseku cena za štene se kreće od 30 do 180 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.