Engleski koker španijel – sjajan terapijski pas i odličan kućni ljubimac

1

Engleski koker španjel poznat je širom sveta kao savršeni kućni ljubimac. Jedna je od najomiljenih rasa pasa koja se koristi širom sveta kao terapijski pas jer su poznati po tome da umeju da saslušaju ljude. Iako su izuzetni lovci, njihova lupkost, lep izgled i nežnost doprinose tome da se sve manje koriste u tu svrhu, a umesto njih lovci se odlučuju za nešto grublje i agresivnije rase.

Kako i kada se razvila rasa?

Još tokom 14 –og veka pojavili su se engleski koker španjeli i to u različitim veličinama. Dok su se jedni snalazili savršeno u lovu, drugi su bili odlični čuvari, a treći su savršeno plivali. Polako razvilo se više vrsta kokera. Ipak tokom 19-og veka doneti su posebni standardi, rasi je dodeljeno ime i konačno su odgajivači imali neke smernice po kojima su mogli da gaje rasu. Tada su Američki uzgajivači rešili da ofrome sopstvenu rasu pod nazivom Američki koker španijel. Iako je rasa imala veliku popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama, u ostalim zemljama svi su se radije okretali engleskom španijelu što je doprinelo tome da postane jedna od najomiljenijih rasa na svetu.

Engleski koker spanijel (2)Osnovne karakteristike rase

Engleski koker španijel pripada porodici lovačkih pasa i španjela i procenjuje se da ova rasa može da živi u proseku od 12 do 14 godina, mada na našim prostorima oni uglavnom žive oko 12 godina. Prosečna visina mužijaka iznosi od 16 do 17 cm, dok kod ženki ona je od 15 do 16 cm. Težina mužijaka se kreće u rasponu od 28 do 34 kg, a kod ženki od 26 do 32 cm.

Karakter i najizraženije osobine

Pripadnici ove rase imaju izuetno blagu i prijateljski nastrojenu narav. Ovo je jedan živahan pas koji je sjajan za druženje. Savršeno se slažu i sa malom decom, a zbog njihove želje da saslušaju ljude koriste se i u terapijske svrhe. Pored toga ovo je jedna od rethih rasa pasa koja se odlično slaže i sa drugim životinja posebno sa mačkama. Inteligentni su, dopadljivi i izuzetno energični. Vole da se igraju sa svima pa čak i sa nepoznatim ljudima zbog čega nisu dobri čuvari.

Engleski koker spanijel (1)Agresivnost pokazalo samo 1% pripadnika ove rase

Po najnovijim istraživanjima koja su vršena engleski koker šanijel skoro da uopšte ne pokazuje znake agresivnosti. Oni su prema statitstici agresivnost pokazali samo u 1% slučajeva prema ljudima i 2% slučaja prema drugim životinjama čime se nalaze na samom dnu lestvice najagrsivnijih pasa.

Telesne karakteristike engleskog koker španijela

Robusan i kompaktne i sportske građe engleski španijel spada u pse srednje veličine. Njuška mu je u obliku kvadrata sa izraženim stopom, dok njegova lobanja nije ni previše fina, ali ni gruba. Oči su velike, ali nisu buljave tamne boje, a uši su opuštene i usađene u visini očiju. Zubi su postavljeni vertikalno u veoma snažnoj vilici. Vrat je srednje dužine, dok su prednje noge snažne i kratke. Zadnje noge su široke i mišićave, a telo kompaktno sa dobro razvijenim grudnim košem. Rep je usađen  u visini leđne linije i uglavnom se pomera veoma radosno. Po pravilo rep bi trebalo krupirati.

Boja i struktura dlake, njeno održavanje i linjanje

Engleski koker španijel se odlikuje veoma mekanom dlakom. Ona je ravna, različitih dužina i veoma često obrazuje reze različitih dužina. Njihova dlaka ni u kom slučaju neće biti oštra, niti talastasta il’ kovrdžava. Nije previše gusta, kao ni poddlaka koja moja srazmerno prekrivati celo telo psa. Može se javiti u više boja i uglavnom su jednobojni crni ili zlatnoriđi. Moguće da se jave i u dve boje crnoj sa riđim šarama, ili pak obrnuto. Često mogu imati i bela obeležja po krznu koja bi trebala da budu manjih dimenzija. Iako se ne linjaju puno, njihova dlaka je srednje dužine zbog čega je preporučeno da se četkaju dva do tri puta nedeljno. Pored četkanja njih je potrebno šišati i trimariti tako da se može reći da im je krzno nešto teže za održavanje.

Engleski koker spanijelSve što treba da znate o održavanju psa

Kao i većina drugih aktivnih pasa i koker španijelu je potrebna stalna fizička aktivnosti. Sami možete izabrati da li ćete ga izvesti u dužu setnju, pustiti da se istrče po dvorištu ili pak igrati se različitih igara sa njim. Kako spadaju u grupu društvenih pasa preporučuje se da žive u kući ili stanu zajedno sa vlasnikom. Ipak moguće je da žive i napolju u umerenim klimatskim uslovima. Više im prija toplo nego hladno vreme, pa ako ste se odlučili da psa ipak napolju držite potrudite se da mu zimi obezbedite toplo i suvo mesto za spavanje. Vole vodu i neće praviti problema tokom kupanja, a kako su skloni ušnim infekcijama trudite se da im uši čistite najmanje jednom nedeljno.

Zdravlje engleskog koker španijela

U zavisnosti od tipa i održavanja moguće je da pas razvije različite bolesti. Poput većine lovačkih pasa uši su im nešto osetljive i pogodne za infekcije pa cesto obolevaju od infekcije srednjeh uha. Često imaju i problema sa dijareom zbog čega su moguće upale analne žlezde. Nešto su im osetljivije i oči koje su podložne infekcijama i crvenilu, a poznato je da je jedna od najređih bolesti koju dobijaju progresivna atrofija rožnjače. Oni primerci koji žive u stanu mogu imati problema sa šapama, odosno kožom koja se nalazi između jastučica. Pored navedenih moguće je da obole i od sledećih bolesti: katarakta, glaukom, kardiomiopatija, arterijska bolest i porodična nefropatija.

Engleski koker spanijel (5)Njihovo parenje

Razmnožavanje engleskog kokera se ne razlikuje bitno od razmnožavanja drugih rasa pasa. Kuja ima teranje dva puta godišnje kada joj je bitno obezbedite adekvatnog mužijaka. Veoma je bitno ako samostalno želite da parite vašeg psa da znate da kuje umeju pokazati znake agresivnosti u periodu teranja. Takođe moguće da će odbiti mužijaka, ali u tom slučaju ne treba da očajavate niti da odustanete od parenje več pustite da provedu nekoliko vremena zajedno kako bi se „upoznali“. Videćete i sami da nakon nekoliko sati provedenih sa mužijakom ženka će mu dozvoliti da se popne na nju. Sam okot nije težak po kuju i štence.

Dresiranje pasa

Ovaj mio i drag pas želeće da udovolji svom vlasniku pa njegova dresura ne bi trebala da vam padne teško. Ma šta radili nikako nemojte da kažnjavate psa jer su izuzetno negi i krhi i to može loše da se odrazi na njihov karakter. Brzo uče i uz odgovarajuću motivacu veoma brzo će shvatiti sve naredbe i zadatke koje budete želeli da ispune. Ako želite da ih koristite u lovu možda bi najadekvatnije bilo da se konsultujete sa stručnim lice koje bi vas uputilo detaljnije u način dresure.

Engleski koker spanijel (3)Pazite na ishranu psa!

Svojstveno za engleske koker španijele jeste da imaju probleme sa diajarejom zbog čega bi ste trebali da izbegavate da im dajete kuvanu hranu. Naravno da vašem psu neće pogodovati ni samo suva hrana, ali zbog navedenog problema preporučeno je da se fokusirate na čvrstu hranu. Psa možete hraniti industrijskom hranom ili domaćom. Štenetu će biti potrebno četiri obroka i to se preporučuje korišćenje superpremijum i premijum hrane. Nakon šest meseci starosti smanjite mu na dva obroka na dan, a nakon godinu dana vašem psu će biti dovoljan i jedan obrok. Možete ih hraniti svim vrstama mesa, povrća i žitarica, kao i ribom i mlekom. Poželjno je da u ishranu ubacite takozvane poslastice za pse koje mu možete dati u vidu užine. Generalno trebalo bi dosta da se pozabavite njegovom ishranom. Ako primetite da mu određene namirnice ne odgovaraju izbacite ih iz njegove dalje ishrane.

Cena engleskog koker španijela

Ranije je za zdravo štene ove rase pasa bilo potrebno izdvojiti veliku sumu novca. Za rastom popularnosti porasla je i njihova rasprostranjenost svuda po svetu,uključujući i u našoj zemlji. Sjajni kućni ljubimci nikada ne gube na popularnosti, ali poslednjih godina cena im je znatno opala. Novac potreban za štene ove rase zavisi će od odgajivačnice, boje i tipa šteneta kao i starosti i toga da li želite da štene već unapred zna neke osnovne stvari. Ipak procenjuje se da za štene staro šest do osam meseci potrebno je izdvojiti oko sto evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

 1. Koker je blagostanje. Ljubav,sreca ,paznja,uvijek spreman za iigru,mazenje,.Obozava pohvalu,djecu .
  Veliki kerovi ga napadaju i hoce bez povoda da ga povrijede.
  U vece urbane sredine resko ga je sazvati od lutalica i drugih krvoločnih pasa.
  Oni su zivot i sreca.
  Ne mogu da vjerujem da sam drzao druge vrste pored koketa.
  On je nedostižan.
  Timarenje kupanje, sisanje,duga setnja(planinama),preventiva, kombinovana hrana,dobar lezaj i ljubav zasigurno vam daje zdravog i jakog psa.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.