Basenji – afrički psi koji nikada ne laju

0

Većina ljudi koja voli mir i tišinu bira upravo basenjina za svog kućnog ljubimca. Narvno moramo istaći da to što ne laju ne znači da su ovi afrički psi potpuno nemi. Oni mogu cviliti i režati i ispuštati slične zvuke, ali nikakda nećete čuti da pas ispušta klasičan lavež. Potiču od davnina, vrsni su lovci, a pored toga imaju graciozan izgled što samo doprinosi traženosti rase.

Istorija i poreklo rase

Još jedna u nizu rasa za koje se vezuje prirodan nastanak, odnosno odgajivači nisu parili određene rase kako bi došli do basenjina, već se rasa razvila samostalno. Nastali su u Africi, preciznije u Kongu, gde su pretežno korišćeni u lovu. Tek tokom 19- og veka dospeli su na prostore Engleske, a nešto kasnije i u Sjedinjene Američke Države. Veoma brzo su se rasprostanili i dobili prizanje od Američkog udruženja hrtova koje im je omogućilo da se takmiči u lovu na veštački plen.

Basenji (3)Osnovne karakteristike basenjina

Oduvek je postajao problem sa klasifikacijom ove primitivne rase i naučinicu su dosta vremena proveli utvrđivati kojoj grupi pripadaju. Na kraju je ipak odlučeno da je basenjin pas iz porodice špiceva i kućnih pasa. Prosečna visina mužijaka iznosi 43 cm, dok su ženke u proseku visoke 40 cm. Težina mužijaka iznosi 10,8 kg, dok prosečna težina ženke je negde oko 9,9 kg. Prosečan životni vek rase iznosi od 12 do 14 godina.

Temperament i osobine basenjina

Basenji imaju pomalo blesav temperament, izuzetno su živahni i odlikuju se sa pregršt sjajnih osobina. Ovo je veoma razigrana rasa pasa, izuzetno inteligenta i uravnotežena. Generalno gledajući tih je i miran kao kućni ljubimac, iako ima svoje periode kada je izuzetno razigran i pomalo bučan. Znatiželjni su i poseduju dosta enegije. Odani su i prvrženi vlasniku, sjajni sa malom decom dok su prema strancima prilično rezervisani što ih čini odličnim čuvarima. Izuzetno je tvrdoglav i želeće da dosta toga uradi samostalno.

Da li basenjin pokazuje znake agresije?

Iako umeju biti rezervirasni prema strancima basenji ne pokazuju znake agresije prema ljudima. Ono što je jako interesantno jeste da obožavaju hranu pa čak i ako im se neko ne dopadne i da im malo hrane postaće njihov prijatelj. Znake agresije mogu pokazati i mužijaci i ženke prema istopolnim jedinkama iste ili neke druge vrste pasa. Naravno sve zavisi od vaspitanja, socijalizacije i dresure psa.

BasenjiNega i održavanje

Basendži je izuzetno aktivan pas i zahtevaće stalnu fizičku aktivnost. Nije mu dovoljna samo šetnja na povodcu, pa bi pored nje trebalo da pustie psa da se istrči ili pak dozvoliti mu nešto energičninju igru. Mogu da žive i napolju ako poseduju kućicu sa udobnim i toplim krevetom koja će ih naročito zaštiti za vreme zimskih nepogoda. Ipak preporučljivo je da žive u kući sa vlasnikom, a kako su izuzetno čisti psi to ne bi trebalo da predstavlja problem. Nega dlake je minimalna i dovoljno je četkati ih povremeno.

Ne podnose vodu

Jako je zanimljivo da psi iz ove grupe uopšte nisu tolerantni na vodu. Ne vole vodu, te ako napolju pada kiša neće hteti da izađu napolje. Neće im prijati ni vlažno vreme, a nikako ne bi trebalo da kupate ovog psa u vodi. Ako se baš zaplja odaberite šampon za suvo pranje, ali i sami ćete videti da su ovo izuzetno čisti psi koji se poput mački sami ližu i peru, te kupanje neće biti neophodno.

Najčešće bolesti

Tačno je da mogu živeti i do 14 godina ali samo uz pravilnu negu i održavanje. Jako je bitno da psa vodite na redovne preglede kod veterinara, a preporuka je da jednom godiđnje urade test na piruvat kinazu. Imaju jako osetljive oči, a podložni su dobijanju genetskih bolesti. Podložni su dobijanju fankonijevog sindroma, progresivne atrofije rožnjače, enteropatije i perzistentne mebrane zenice, dok ređe obolevaju od sledećih bolesti: konorarna arteljirska bolest, deficit piruvat kinaze, očne infekcije i slično.

Nagradite svog psa nekom poslasticom tokom dresure

Pamte stvari, inteligenti su i lako će te ih dresirati. Umeju da budu razigrani i često tvrdoglavi, a zbog izražene samostalnosti znaće da vas nekad ne poslušaju. Na svaki dobro urađen zadatak trebali bi da ga nagradite nekom poslasticom za pse koja će mu pružiti dobru motivaciju da sledeći put vas posluša bez oklevanje i što brze.

Samoj jedno teranje tokom godine

Ono što karakteriše ženke basenjina jeste činjenica da za razliku od ostalih rasa pasa imaju samo jedno teranje tokom godine. Zbog toga i samo parenje može biti nešto teže jer za slučaj da ne uspete, nećete imati drugi pokušaj u narednih godinu dana. Ipak ovo je rasa koja se nešto ređe pronalazi na našim prostorima, u periodu parenje i mužijak i ženka mogu pokazati znake agresije, pa bi najbolje bilo da se konsultujete sa ekspertom ako želite da parite vašeg psa.

Psi koji su uvek gladni

Još jedan u nizu rasa koja uvek može da jede. Veliki su ljubitelji hrane i često su skloni prejedanju i gojažnošću. Zato bi trebalo da povedete velikog računa kada je ishrana basenjina u pitanju. Preporuka je da se koristi industrijski gotova hrana, granule ili pak različite salame posebno pravljenje za ovu rasu. Naravno hranu možete i sami pripremati, a njihova ishrana trebala bi da sadrži dosta povrća. Što se tiče mesa možete im davati sveže ili kuvano, a trebalo bi da izbegavate svinjsko meso i ostale vrste mesa bogate masnoćom. Najbolje bi bilo da psu dajete dva manja obroka  u toku dana.

Basenji (1)Cena

Genarlno cena basenjina je nešto povoljnija u Srbiji nego u drugim zemljama na balkanskom poluostruvu. Ipak veoma često mogu se naći internet oglasi koji nude štence ove rase po veoma niskoj ceni. Kako se u registrovanim odgajivačnicama njihova cena kreće od 350 evra pa naviše trebalo bi da povedete računa ukoliko ste se odlučili da prođete nešto jeftinije i poručite štene preko interneta. Dobro se raspitajte o samom štenetu, kao i o tome od kakvih je jedinki potekao. Najbolje bi bilo da pre kupovine imate mogućnost da odete i pogledate kako štene, tako i kuju od koje je potekao.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.