Nemački špic – razigrani kućni ljubimac koji će vas oduševiti svojom energijom

4

Nemački špic je kako mu smo ime kaže poreklom iz Nemačke. Vremenom razvilo se više tipova rasa, a poznato je da iz godine u godinu uzgajivačili su radili na poboljšanju rase. Ranije su samo plemići i bogatiji ljudi mogli sebi da priuše špica, ali danas situacija je drugačija i veoma često ga srećemo kao kućnog ljubimca.

Kako je nastala rasa?

Veruje se da je špic nastao u 18 –om veku u Nemačkoj. Ovi psi vuku korene od pasa saoničara koji su se ukrštanjem smanjili i postali nešto nežnija rasa. Kada je Kraljica Viktorija počela da gaji špiceva popularnost im je naglo porasla. Ipak oni su tek početkom 20 –og veka dobili međunarodno priznanje i počeli da učestvuju na izložbama pasa u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog svog pufnastog izgleda svi ga naprosto obožavaju pa ga zbog toga rado biraju kao kućnog ljubimca.

Osnovne karakteristike rase

Nemački špic pripada porodici špiceva, a poznat je još pod imenima mali špic, eski ili američki eskimski pas. Špicevi spadaju u rase pasa koje imaju dug životni vek i u proseku žive od 13 do 16 godina. Visina mužijaka iznosi od 23 do 28 cm, dok su ženke u proseku 5 do 10% niže od mužijaka. Težina mužijaka kreće se u rasponu od 8 do 12 kg, a po pravilu ženke su nešto lakše od njih.

Nemacki spic (1)Fizičke karakteristike rase

Nemački špic po izgledu podseća veoma na lisicu sa nešto bogatijm krznom. Glava mu je veoma slična lisičinoj, u zadnjem delu široka i stanjuje se do vrha njuške. Nos je sitan tamne boje, okruglog oblika, uši su male tamne uvek uspravno postavljenje, a zubi su sitni i jaki. Grudni koš je izrazito dubok i širok, leđa su kratka, a stomak podignut.

Rep je veoma gust, visoko postavljen i blago se uvija. Bitno je istaći da su ovo neke osnovne fizičke karakteristike ove rase, ali one variraju promenom veličine psa. Tako ako je špic manji, telo će mu biti dosta kompaktnije, glava krupnija, a kosti lakše i obrnuto.

Karakter i temperament

Pripadnici ove rase poznati su po svojoj neustrašivosti i jakim temperamentu. Često mogu lajati i to uglavnom što su na oprezu ili pak jer žele da komunicaraju sa vlasnikom pošto su veoma društveni psi. Veseli su, verni i veoma lukavi. Nežni su sa malom decom, a prema strancima su nepoverljivi. Inteligentni su i razigrani, često će vas nervirati ako ne volite bučne pse. Genarlno gledajući imaju veoma zanimljiv karakter i savršeni su kućni ljubimci.

Vrste nemačkog špica

Tokom istorije odgajivači su dosta eksprimentisali zbog čega se razvilo više vrsta nemačkog špicara. Danas je poznato pet vrsta: vučiji špic, veliki špic, srednji špic, mali špic i patuljasti špic. Sve ove vrste se razlikuju uglavnom po veličini, ali i po bojama koje se mogu javiti.

Nemacki spic (7)U kojim bojama se javlja? Kakva mu je dlaka?

Ovo je rasa koja se odlikuje veoma bogatim krznom. Njegova dlaka je različite structure na različitim  delovima tela. Na licu dlaka je kratka, meka i vazdušasta. Takva je i na šapama, nogama i u ušima. Na telu je dlaka nešto duža dok je na vratu veoma duga i obrazuje grivu. Dlaka moze biti bela, crna, braon, naranđasto riđa i sivo- crna. Vučiji špic je uvek sive boje, veliki špic se može javiti u tri boje i to crnoj, beloj i braon, a srednji, mali i patuljasti špic se mogu javiti u svim bojama.

Zdravlje psa i njegova nega

Špic genaralno ima dobar imunitet koji mu omogućava da zivi i do 16 godina. Pored jakog imuniteta mogu se javiti neke bolesti i  to: išćašenje kolena, otvoreno išćačenje ramena, progresivna atrofija roznjače, entropija, kolaps traheje i hipoglikemija.

Nije tezak za održavanje i neće zahtevati puno vašeg vremena. Ovo je veoma aktivan pas, ali malih dimenzija pa će svoje potrebne za aktivnosti moći da zadovolji trčeći po kući ili u stanu. Dlaku je potrebno četkati dva puta nedeljno, a nešto češće u periodima linjanja. Psa mozete kupati tri puta nedeljno i to se preporučuje kupanje sa suvim šamponima.

Nemacki spic (5)Idealno stanište – kuća ili dvorište?

Iako imaju izuzetno gusto i toplo krzno nikako nije preporučljivo da ih drzite u dvorištu. Prijaće im hladno vreme, dok su veoma netolerantni na hladne vremenske uslove. Ovo su izuzetno društveni psi koji će rado provoditi vreme sa svim članovima porodice, pa bi za njih idealno bilo da žive sa vlasnikom u kući ili stanu. Psa možete držati i u dvorištu u kući specijalno napravljenoj za njih, ali bitno je istaći da će pas biti srećniji i zdraviji ako bude živeo u zajednici sa vlasnikom.

Dresura i parenje

Ako želite da dresirate nemačkog špica pripremite dosta strpljena jer ovaj razigrani pas često neće ozbiljno shvatati ceo proses dresure. Najbolje bi bilo da ga dresirate metodom nagrađivanja, odnosno za svaki dobro urađeni zadatak vi ga nagradite nekom poslasticom. Zapamtite da jednom kad ga pravilno dresirate nećete imati problema sa njim.

Što se tiče parenja ove rase ono je slično parenje drugih rasa. Ipak trebalo bi da obratite pažnju pošto se javljaju u različitim veličinama, bojamaiI sa krznom različite structure. U zavisnosti od toga kakvo štene hoćete zavisiće i to koje će te jedinke pariti. Morate povesti računa kako postoji  pet vrsta špiceva, nije preporučjivo da se pari svaki sa svakim. Dobro istražite pre parenja i u skladu sa tim ćete znati koje su to jedinke koje treba da parite da bi ste dobili željeno štene.

Nemacki spic (3)Da li špic pokazuje znake agresivnosti?

Generalno posmatrajući špic ne spade u agresivne rase. Često umeju biti nervozni ilajati bez prekida, ali retko kad će biti agresivni. Pas može pokazati znake agresivnosti usled neadekvatne dresure inepravilne socijalizacije.

Ishrana nemačkog špica

Za ishranu preporučuje se korišćenje industrijske hrane. Štene treba hraniti superprpremijum hranom koja sadrži sve potrebne hranljive sastojke i ima veoma veliku energetsku vrednost. Štene je preporučljivo hraniti 3 do 4 puta na dan, dok je odraslog psa dovoljno hraniti jednom dnevno. Naravno bitno je istaći da jednolična ishrana nikako nije dobra za zdravlje vašeg psa pa se tako trudite da im u ishranu pored industrijske hrane ubacite i malo kuvanog povrća i mesa.

Nemacki spicCena

U zavisnosti od odgajivača, boje i starosti razlikuje se cena nemačkog špica. Kod nas ovo je veoma popularna rasa i veoma lako možete nabaviti štene po pristupačnoj ceni. U proseku za štene staro šest meseci potrebno je izvojiti oko 100 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

4 коментара

  1. imala sam 12 godina malog bijelog špica i uistinu su neusporedivi s drugima koje sam imala. Tražim uzgajivačnicu koja ih ima jer bi ponovo uzela takvog. Tko zna neka mi odgovori. Astrid

  2. Imam crno belog nemačkog špica. To je najbolji pas na svetu!
    Razigran, ostvaruje izuzetan kontakt sa vlasnikom ali i decom, pažljiv prema njima.
    Gleda u oči direktno, ne ostavlja me samu ni trenutka. Poslušan, izuzetan za dresuru pa čak i onu amatersku. Ne morate biti narocito spretni ali svakako savetujte se i citajte o tome. Osetljivi su i batine nikako ne dolaze u obzir! Mislim da nikad više neću imati psa koji nije špic.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.