Pas svetog huberta – Pas sa najrazvijenim čulom mirisa na svetu

1

Malo nas je čulo za sjajnog lovačkog psa koga su odgajivali monasi, a koji je dobio naziv pas svetog Huberta. Ovo je najboji od svih lovačkih pasa koji ima izvanredan njuh i odličan je tragic. Ipak zbog svoje veličine i blagog karaktera izuzetno je spor, zbog čega se sve ređe koristi u lovu.

Danas selekcijom i ukrštanjem mnoge lovačke rase su poboljšanje, pa je pas svetog Huberta ostao da se gaji pretežno u svojstvu kućnog ljubimca.

Kako je nastao i po kome je dobio ime pas svetog Huberta?

Ovo je još jedna rasa čije postojanje se vezuje za antička vremena. Predak ove rase bio je crni pas svetog Huberta. Rasa je u Englesku stigla zajedno sa Vilijamom Osvajačem u 11 –om veku. Crkvenjaci su se posebno zainteresovali za rasu i počeli su intezivno da ih gaje. Bili su poznati pod imenom “krvoslednik”,, međutim kako je ovo ime zbunjivalo široke narodne mase odgajivači su rešili da ga promene. Zbog njihovog plemenitog uzgoja rasa je dobila ime – pas svetog Huberta. Iako sui h pretežno gajili monasi i sveštenici zbog lova u novijem dobu sve češće ih viđamo u svojstvu kućnih ljubimaca.

Pas svetog Huberta (4)Visina, težina i druge karakteristike

Pas svetog Huberta pripada porodici goniča i tragača koji svoj plen traže po krvi. Po FCI standardima visina mužijaka se kreće od 63 do 69 cm, dok se visina ženki kreže u rasponu od 58 do 63 cm. Težina mužijaka u proseku iznosi od 41 do 50 kg, a ženki od 36 do 45 kg. Nažalost kao i većina lovačkih pasa i ovaj ima nešto kraći životni vek. U proseku oni žive od 7 do 10 godina.

Temperametn i karakter

Pas svetog Huberta se odlikuje veoma čudljivim temperamentom. Iako je veoma miran po naravi ume da bude tvrdoglav i komplikovan. Nežan je i veoma društven pa ga slobodno možete pustiti nasamo sa malom decom. Ima najrazvijenije čulo mirisa na svetu što ga čini najboljim tragačem Izuzetno je poslušan i inteligentan. Prema nepoznatim ljudima je prilično rezervisan.

Fizičke karakteristike psa

Kao što ćete na prvi pogled primetiti ovo je veoma veliki i masivan pas. Veoma je snažan, a odlikuje ga spor i trom hod. Glava je veoma visoka sa šiljatom lobanjom i razvijenom potiljnom kosti koja je veoma masivna. Oči sui m uvučene I braon boje, a uši su veoma velike nisko postavljene prepune nabora. Noge su prave I snažne, grudni koš spušten, a leđa velika I čvrsa. Rep se nosi u visini leđa I stanjuje prema kraju. Dlaka je prilično gusta I kratka. Na telu je veoma oštra, dok je na glavi znatno mekša. Uglavnom sui li žutosmeđi ili žutosmeđi sa crnim oznakama.

Pas svetog Huberta (1)Zdravlje pasa i najčešće bolesti

Generalno gledajući ovaj pas razvio je nešto jači imuni sistem od ostaih rasa lovačkih pasa. Ipak oni imaju nešto kraći životni vek i ne žive duže od 10 godina. Što se tiče bolesti  primećeno je da rasa najčešće obli od ektropije, entropije, displazije lakta i kukova, eksternog atritisa, torzije želudca I dermatitis nabora kože.

Održavanje i nega

Održavanje i nega ove rase nešto je komplikovanija i zahtevaće od vlasnika dosta slobodnog vremena. Prvo što morate znati jeste da oni zahtevaju svakodnevnu fizičku aktivnosti. Kako vaš pas ne bi postao trom ne zaboravite da pored šetnje ga pustite da se istriči i izigra u dvorištu.

Dosta balave zbog čega je neophodno svakodnevno čišćenje nabora. Kako imaju veoma velike uši često će im upadati u hranu dok jedu pa je iste neopnodno cistiti nakon svakog obroka. Nega dlake ne zahteva puno vremena i dovoljno je četkanje dva puta nedeljno u periodima linjanje i češće.

Pas svetog Huberta (2)Pas koji može da spava po ceo dan?

Vodite računa o vašem psu jer nakon što napune tri godine stiču potpunu zrelost i ujedno to je period kada se mogu ulenjiti. Ako ne budete vodili računa i pružali mu dovoljno fizičke aktivnosti on će se prilično ulenjiti. Ono što je svojstveno jeste da ovi psi mogu prespavati ceo dan, a to nikako ne bi trebalo da dozvolite. Ako počnu da spavaju po ceo dan postaće tromi i podložni bolestima, zato obratite pažnju!

Da li je dobro držati psa u stanu?

Ovim psima prijaju umereni klimatski uslovi pa zbog toga mogu živeti napolju u kućici za pse ako imaju udoban i topao krevet. Ali zbog toga što je ovo veoma društvena rasa preporučuje se da žive u stanu ili kući sa vlasnikom uz svakodnevno izvođenje u šetnju. Ovo su veoma neuredni psi koji će balaviti i prosipati hranu pa ako ne možete da podnesete da vam kuća bude malo uprljana, ovo nije rasa pasa za vas.

Njihova ishrana

Kod ishrane psa svetog Huberta morate voditi računa jer su skloni gojenju. Štence, kao i odrasle jedinke trebalo bi hraniti industijskim granulama koje sadrže sve potrebne minerale i vitamin potrebne za pravilan rast i razvoj psa.

Hranu možete i sami pripremati, ali zbog specifičnosti rase prepuručuje se da koristite industrijski gotovu hranu. Pored hrane pas uvek mora imati u blizini i posudu sa čistom vodom. Preporuka je da do tri godine starosti kupujete posebne vitamin i ubacujete ih u ishranu psa kako bi se njegov organizam što bolje razvio.

Pas svetog Huberta (3)Parenje i dresura

Oko dresure psa svetog Huberta možete imati poteškoća zbog nijhovog karaktera. Umeju često da budu lenji i tvrdoglavi. Neiskusni vlasnici bi trebalo da potraže savet stručnjaka kako bi što bolje dresirali psa. Ipak znajte da jednom kada ga dresirate nećete imati sa njima problema. Odani su i verni vlasniku i ne zaboravljaju ono naučeno.

Što se tiče parenja ne bi preporučili vlasnicima da sami pare svoje ljubimce i to iz više razloga. Najpre jako je teško pronaći odgovarajuću jedinku jer su slabo rasprostranjeni kod nas. Zatim veoma često se dešava da vlasnici ne vode pravilnog računa o njima zbog čega postaju tromi i sami ne žele da se pare. Zato ako želite da parite vašeg ljubimca najpre se dobro informišite.

Cena i dostupnost na tržištu

Pas svetog Huberta je veoma redak na našim prostorima. Ako želite da pronađete kvalitetno štene moraćete dosta da istražujete i da sačekate i po nekoliko nedelja da bi ste ga dobili. Zbog te činjenice i cena im je visoka. Za štene potrebno je izdvojiti od 400 evra pa naviše. Bitno je istaći da su oni žutosmeđe boje sa crnim šarama nešto skuplji od dvobojnih pasa.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.