Srpski gonič – najrasprostrnjeniji lovački pas na našim prostorima

0

Srpski gonič je još jedan izuzetan lovac koji potiče sa naših prostora, a veoma je rasprostranjen na prostorima Balkanskog poluostrva. Njihova inteligencija, urođeni lovački instikt i velika izdržljivost čine ih uvek traženim psima kada je lov u pitanju. U poslednje vreme ih srećemo sve češće kao kućne ljubimce zbog njihovih osobina, lakoće održavanja i činjenice da odlično funkcionišu u zajednici sa drugim životinjama.

Više o nastanku i poreklu rase

Pripadnic ove rase pasa nastali su na prostorima naše zemlje, a njihovi pretci su goniči koji su na naše prostore došli iz Male Azije. Pojavili su se početkom 20 –og veka, a 1924 –te godine prvi put napisan je standard za ovu rasu. Brzo se raširo na prostorima cele bivše Jugoslavije zbog sjajnih lovačkih veština. Do kraja 20 –og veka pas se rašio na celo Balkansko poluostrovo. Ipak iako je ovo veoma korisna rasa, nju veoma retko viđamo u zemljama van Balkana.

Srpski gonic (2)

Visina, težina i životni vek rase

Srpski gonič pripada porodici goniča, a njegova prosečna rasa iznosi od 12 do 15 godina. Visina mužijaka se kreće od 46 do 54 cm, dok se visina ženki kreće u rasponu od 44 do 52 cm. Težina mužijaka u proseku se kreće od 18 do 20 kg, dok su ženke u proseku od 3 do 8 % lakše od mužijaka.

Fizički izgled i karakteristike srpskog goniča

Već na prvi pogled vidimo da je ovo elegantan i snažan pas. Njegova linija leđa se polako spušta ka grebenima. Leđa su puna i duga, a grudni koš je srazmerno širok sa obimom koji bi morao da bude 10% veći od visine psa. Prednje noge su dugačke i prave, a zadnje snažne, duge i dobro razvijene. Sape su mačijeg oblika sa jakim i dugim noktima. Rep je u korenu deblji, a prema vrhu se stanjuje. Vrat je srednje dužine izuzetno mišićav. Njuška mu je nešto duža od lobanje koja je veoma izražena. Stop je slabije izražen. Oči su ovalnog oblika uglavnom boje kestena, dok su uši srednje širine i padaju pravolinijski niz obraze. Dlaka je kratka i gusta i uglavom se javlja u različitim varijacijama crvene boje.

Najizraženije osobine i temperament

Izuzetno su temperametni, veoma aktivni i puni energije. Na prvi pogled se vidi da su ovo veoma izdržljivi psi. Izuzetno je živ i voli da bude aktivan. Poseduje dosta kvalitetnih osobina, izuzetno je inteligentan i pronicljiv. Vole da uče i da ugode vlasniku, snalažljivi su i ako se pravilno socijalizuju sjajno će se slagati sa decom. Sa drugim životinjama nije preporuljivo da se drže pogotovo sa onim koji su manji od njih zbog toga što poseduju urođeni instikt za lov.

Srpski gonic

Pretežno lovački pas

Vremenom lov je počeo da bude sve manje popularan, a time se gubi i potreba za sjajnim lovačkim psima. Zbog toga u današnje vreme sve češće srećemo srpskog goniča i u ulozi kućnog ljubimca. Iako se može pokazati kao sjajan ljubimac, ne smemo zaboraviti da je pre svega ovo izvrsan lovački pas. Tokom istorije pokazali su se sjajnim u lovu na lisice i zečeve, ali takođe love sve manje životinje. Iako postoje mesta gde se još uvek koriste u lovu, danas ih sve češće srećemo u ovoj ulozi. Ako posedujete ovog psa pripazite se ako se u blizini nađe mačka ili neka druga manja životinja jer bi instiktivno mogli da krenu na nju, da je love.

Nešto komplikovanija dresura nego kod drugih lovačkih pasa

Iako su inteligenti ovi psi umeju prilično da namuče tokom dresiranja. Najpre je potrebno da se odlučite da li ste ga kupili u svojstu kućnog ljubimca ili vam je potreban kao lovački pas pa ga u skladu sa tim i treba dresirati. Ipak ne treba da gubite volju jer će vam se trud isplatiti. Ovi psi kada jednom nauče nešto teško to zaboravljaju. Nešto je lakša dresura kada je u pitanju lov jer već sa par meseci njihovi instikti će proradili i hteće da se dokažu.

Lako i brzo održavanje

Pošto poseduje veliku energiju i izuzetno je aktivan trebaće mu dosta fizičkih aktivnosti da zadovolji svoje dnevne potrebe. Ako ga spremate za lov morate posebno voditi računa da ostane u dobroj kondiciji. Preporučeno je da ga držite u dvorištu ili pak u kući u kojoj će imati stalan pristup dvorištu jer ne vole zatvoren prostor. Krzno se lako održava i dovoljno je četkanje jednom nedeljno, dok bi trebali da povedete računa o higijeni ušiju kako ne bi došlo do infekcije.

Srpski gonic 4

Ishrana

Nećete imati problema oko ishrane srpskog goniča jer su pravi svaštojedi. Kako se rasa razvila na našim prostorima prija im naša kuhinja, pa bi najbolje bilo da sami pripremate hranu za psa. Možete ga hraniti povrćem, jajima, žitaricama, mlekom i ribom. Najveći udeo u njihovoj ishrani bi trebalo da ima meso sa kostima kako bi im se zubi pravilno razvili. Do šest sedam meseci preporučeno je da pas ima tri obroka, a nakon toga biće mu dovoljan jedan obrok. Količina hrane zavisiće od njegovih dnevnih aktivnosti, pa ako psa spremate za lov preporučeno je da mu pojačate ugljene hidrate i proteine u ishrani.

Zdravlje rase i bolesti koje se mogu pojaviti

Generalno ovo je jako zdrava rasa sa dugim životnim vekom. Uz pravilnu negu i redovne posete veterinaru ne bi ste trebali da imate nikakvih problema sa njihovim zdravljem. Ipak povremeno mogu oboleti od displazije kukova, nadimanja, hronhičke infekcije uha i hipotireoze.

Njihovo parenje

Srpski goniči se veoma lako pare, a njihovo parenje se ne razlikuje od parenja ostalih pasa. Polnu zrelost stiču već nakon šedam meseci od rođenja, a preporučeno je da se preskoči prvo teranje kod kuje.

Ni mužijak , a ni kuja nisu agresivni tokom parenja, a sam okot je lak za kuju i obično se okoti od 4 do 8 štenaca.

Cena srpskog goniča

Cena goniča sa naših prostora se razlikuje od mesta do mesta. Zavisi od toga i da li su štenci potomci vrsnih lovaca na lisice ili pak jedinki koje se drže kao kućni ljubimci. Kako su veoma rasprostranjeni često cena može biti i stvar dogovora ili je pak dobiti na poklon.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.