Engleski seter – energičan i bučan pas sa odličnim refleksima

0

Engleski seter je stvoren u Francuskoj sa jednom namenom, a to je – lov. Danas postoje oni seteri koji se gaje specijalno za izložbe, kao i oni koji se koriste za lov. I jedni i drugi pogodni su kućni ljubimci zbog svog mirnog karaktera.

Istorija i poreklo engleskog setera

Seteri su nastali još u 14 –om veku u Francuskoj, gde su najpre korišćeni za lov. Brzo su se rasprostranili jer su bili veoma efikasni. To su psi koji pronađu i donesu lovinu do lovca. Probitni seteri gajeni su isključivo zbog lova i izgledali su dosta drugačije od ovih današnjih. Vremenom razvila su se dva tipa sletera Laverakovi i Levelinovi sleteri. Dok su prvi korišćeni za izložbe, drugi su gajeni isključivo zbog lova. U Sjedinjenim Američkim Država ova rasa je veoma popularna i ne gubi na popularnosti sa godinama, dok u Evropi u poslednje vreme naglo je opala potražnja za seterima.

Engleski seter (5)Osnovne karatkeristike (visina, težina, dimenzije i životni vek)

Engleski seter pripada porodici ptičara i po FCI standardima ima standard 2, a pripada grupi 7. Prosečna visina mužijaka iznosi od 62 do 68 cm, dok visina ženki iznosi od 58 do 64 cm. Težina mužijaka se kreće u rasponu od 25 do 36 kg, dok su ženke nešto lakše i njihova težina se kreće od 20 do 32 kg. Poznato je da životni vek lovačkih pasa je kraći nego kod drugih rasa, ali seter može živeti i do 14 godina, mada u proseku u našoj zemlji oni žive oko 11 godina.

Fizičke karakteristike engleskog setera

Seter ispadaju u rase srednje veličine koji izgledaju prilično elegantno. Glava im je uzdiguna i uvek visoko nošena sa jasno izraženim stopom. Njuška je četvrtasta srednje veličine, a lobanja je ovalnog oblika. Oči su im veoma izražene, ovalne, srednje veličine i uglavnom tamno braon boje. Uši su nisko usađene, srednje veličine, dok im je rep sabljastog oblika usađen u visini leđa. Vilice su im izuzetno snažne sa pravilnim zubima koji stoje vertikalno u vilici. Vrat je dug i mišićav, leđa su kratka sa dobro zaobljenim rebrima. Noge su izuzetno mišićave sa dobro popunjenim šapama.

Dlaka i nijanse u kojima se može javiti pas

Engleski seteri imaju veoma sjajnu dlaku koja je pravilno raspoređena po celom telu. Dlaka im je uvek talastata i ne sme biti uvijena ili kovrdžava. Na zadnjim nogama dlaka je prilično duga, pa izgleda kao da pas nosi pantalone. Postoji dosta nijansi u kojima se mogu javiti psi: crno – bela, oranž – bela, limunžuta sa belom, braon – bela i trobojna. Trobojni psi su mešavina trobojno žute, plameno žute i crno bele a po telu mogu imati bele tačkice.

Engleski seter (4)Karakter i temperament

Ovi psi su prepuni sjajnih osobina koje ih čine kvalitetnim lovcima. Izuzetno su brzi, hitri, snažni sa odličnim njuhom. Uvek su umiljati sa veoma mirnom naravi. Vezani su za vlasnika i njegovu porodicu, dobri sa decom, a usled pravilne socijalizacije dobro se slažu i sa drugim životinjama. Često umeju da budu autoritativni i tvrdoglavi, a retko kada su agresivni.

Izbor setera za lov

Već smo napomenuli da su ovo vrsni psi kada je lov u pitanju. Sjajno se snalaze u lovu na divljač, uža specijalnost im je lov na fazana i zeca. Kada love oni pronalaze svoj plen i u zubima ga nose do lovca. Brzi su i hitri pa tako lov na  zeca koji je jako brz neće im predstavljati problem. Kada birate lovačkog psa bitno je da gledate od kojih je pasa potekao jer je to najvažnije. Ako je potomak dobro razvijenih jedinki koje su vrsne u lovu i sam će imati sjajan njuh.

Dresura i parenje

Dresura ove rase pasa ume da bude pomalo nezgodna jer su veoma energični. Ako nemate iskustva možda bi bolje bilo da izaberete ženku jer su one znatno mirnije od mužijaka. Ono što je važno kod dresure jeste da pse nikako ne smete kažnjavati jer će to uticati veoma negativno na njih pa mogu postati tužni ili depresivni.

Naravno samo parenje ne traje dugo i predstavlja najjednostavniji deo celog procesa razmnožavanja. Najteže će biti pronaći odgovarajuće jedinke, pogotovo što ima više tipova i boja rase, pa tako dobro morate proučiti kakvi se štenci dobijaju parenjem koje rase. Ako posedujete ženku, a ne želite da je parite najbolje bi bilo da je podvrgnete sterilizaciji, jer ono što karatkeriše ovu rasu to je da plodni dani kod kuja traju nešto duže nego obično pa je veoma nepredvidivo vreme od kojeg ćete morati da je držite podalje od mužijaka u slučaju da ne želite da je parite.

Engleski seter (3)

Zdravlje i nega

Negovanje može biti nešto komplikovanije nego kod ostalih lovačkih psa, pogotovo zbog veoma duge dlake koju je neophodno četkati svaki drugi dan. Isto tako njegovou dlako je potrebno oblikovati, odnosno šišati na pojedinim mestima. Naravno izložbene jedinke će morati da imaju drugačiju negu od onih jedinki koje se koriste kao kućni ljubimci ili u lovu.

Engleski seter spada u rase pasa koje su nešto lošijeg zdravlja i uglavnom dobijaju nasledne bolesti. Bolesti od kojih mogu oboleti su: gluvoća, epilepsija, opsesivno – kompulsivni poremećaj, displazija lakta i niska aktivnost štitne žlezde.

Ishrana engleskog setera

U zavisnosti od toga da li je u pitanju štene ili odrasla jedinka formiraćete njegovu ishranu. Štence treba hraniti do četiri puta na dan, a najbolje bi bilo da kupuje granule ili neki drugi vid industrijske hrane koja će sadržati sve potrebne hranljive sastojke neophonde za pravilan razvoj psa.

Odraslog psa dovoljno je hraniti jednom dnevno, a ako se odlučite za industrijsku hranu potrudite se da mu pored obezbedite bar dva puta nedeljno i obrok koji će sadržati meso sa kostima i povrće jer jednolična ishrana nikako nije dobra za vašeg psa.

Engleski seter (1)Držanje psa u stanu ili dvorištu?

Kao i svi lovački psi i ovaj zahteva dosta kretanja, pa tako nikako nije pogodan za život u stanu ili gradu. Potrebno im je dosta prostora i neće voleti ograničenost koju bi imali u stanu. Najbolje bi bilo da ga držite u kući sa dvorištem, jer tako bi pas mogao da provodi dosta vremena sa vlasnikom i porodicom, a opet imao bi dosta prostora da se istrči i izigra kada to poželi.

Koja je cena psa? Da li je bolje nabaviti štene ili odraslu jedinku?

Poslednjih godina postala je praksa da se kupuje već odrastao i dresiran pas, koji je  naučen da lovi. Lovci često nemaju strpljena za dresuru i zato biraju odrasle pse. Ipak preporuka je uvek da se izabere štene, jer ono nije moglo da stekne neke navike koje bi mogle potencijalnog vlasnika da nerviraju, niti je do tog perioda uspeo da se veže za neku osobu. Takođe štene sami možete dresirati i prilagoditi ga vašim potrebama što će te sa odraslim psom teško uraditi. Što se tiče cene ona zavisi od toga u kom uzrastu kupujete psa, kao i to da li je potomak prodice koja je odlična u lovu ili pak izložbeni pas. U skladu sa tim kakvog psa želite i cena će varirati, ali negde prosečna suma novca za štene staro šest meseci iznosi 300 evra.

Engleski seter (2)

Obratite pažnju prilikom kupovine odraslog obučenog psa

Već smo napomenuli da kupovina šteneta ima prednosti u odnosu na obučenog odraslog psa. Ipak kod nas u oglasima velika je ponuda odraslih obučenih jedinki. Ako ne želite da se zamarate dresurom psa i želite psa koji se već snalazi savršeno u lovu onda možete kupiti već obučenog psa ali morate voditi računa. Najpre ga isprobajte u lovu u prisustvu njegovog vlasnika i uverite se da je sjajan u lovu i da će se oglašavati na vaše komande. Ako imate mogućnosti povedite ga kući na par dana kako bi ste se uverili da će prihvatiti da bude clan vaše porodice.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.