Rodezijski ridžbek – pas dovoljno hrabar da se suprostavi lavu

0

Rodezijski ridžbek je jedna od retkih rasa pasa koja se koristila u lovu na lavove. Zbog svoje neverovatne hraborsti i brzine u Africi su ih koristili kao mamac da bi pre uhvatili lava, ali veoma često I sam ridžbek je umeo da napdadne i pobedi lava. Pored toga sjajni su u lovu na ostale životinje čak i one velike poput hijena, leoparda, nosoroga i slično. U 21-om veku sve češće se koriste i u svojstvu kućnog ljubimca.

Kako je nastala i dobila ime rasa?

Veruje se da su se prvi prethodnici ove rase naselili na Afrički kontinent još tokom 16 –og veka zajedno sa Burima. U pitanju su bile rase pasa poput nemačke doge, mastifa, krvoslednika, američkog lovca na jelene i engleskog hrta. Kako im je trebao otporniji pas koji će im više koristiti u lovu odlučili su da ukrste rase. Tako je nasao ovaj pas koji je svoje ime dobio po dlaci koja mu na leđima raste u suprotnom smeru (ridžbek ). Psi su veoma brzo postali popularni jer su se sjajno snalazili u lovu na velike životinje, kao i na lavove koje je u to vreme bilo teško uloviti.  Iako je u poslednje vreme počeo da se koristi i kao kućni ljubimac ipak ovo je fantastični lovački pas koji i dan dans važi za jednog od najboljih lovaca.

Rodezijski ridzbek (4)Osnovne karakteristike rase

Rodezijski ridžbek pripada porodici cunjavca i aportera, a poznat je i pod imenima gonič lavova i Afrički gonič lavova. Životni vek rase je od 10 do 13 godina. Težina mužijaka u proseku se kreće od 36 do 41 cm, dok se težina ženke kreće u rasponu od 29 do 34 kg. Visina mužijaka u proseku je od 63 do 69 cm, dok kod ženki ona iznosi od 61 do 66 cm.

Fizičke karakteristike rodezijskog ridžbeka

Već na sam pogled psa jasno nam je da je ovo snažan, krupan i mišićav pas. Njegova konstitucija je veoma jaka i čvrsta. Glava je srednje veličine sa širokom i pljosnatom lobanjom. Imaju izduženu njušku, oči su im okrugle uglavom boje kestena. Uši su srednje veličine visoko postavljenje i slepljene uz glavu. Nos je crne ili smeđe boje, a vilica je izuzetno snažna sa veoma jakim zubima koji formiraju makazast ugriz. Stop je dobro izražen. Ono što je karakteristično za ovu rasu jeste veoma specifičan rast dlake. Naime na leđima njima dlake rastu u suprotnom smeru od ostalih dlaka. Dlaka je veoma kratka, gusta i sjajna. Dlaka im je uvek jednobojna i to može biti u bilo kojoj nijansi od svetlo ride do jarko crvene ride. Oni imaju belinu na grudima ili na šapama.

Rodezijski ridzbek (1)Karakter i narav

Ridžbek je odlikuje veoma mirnom naravi i uravnoteženosti. Izuzetno je ponosan, inteligentan i strpljiv. Ako se pravilno socijalizuje savršeno će se snalaziti sa drugim životinjama ili ljudima jer su po prirodi veoma druželjubivi. Rezervisani su prema strancima, ali nisu agresivni. Veoma im je izražen lovački instikt. Može da bude veoma vezan za vlasnika, ali to nije pravilo.

Idealno stanište, održavanje i nega

Rodezijskog rodžbeka bi bilo najbolje da držite u kući koja ima dvorište zbog njihove velike potrebe za fizičkom aktivnosti. Ipak njih je moguće držati u stanu ako ih redovno izvodite i zadovoljite njihove potrebe za aktivnosti, ali nije preporučljivo da se pas drži u zatvorenom prostoru. Sa druge strane nije preporučjivo ni da ih držite isključivo napolju jer ne podnose velike vrućine niti mnogo hladnu zimu. Njima je potrebna svakodnevna fizička i psihička aktivnost kako bi ostali u kondiciji. Dlaka je veoma kratka, linjanje mi minimalno s’toga je potrebno samo povremeno četkanje. Što se tiče kupanje dovoljno je jednom godišnje, a po potrebi možete i ćešće.

Bolesti rodezijskog ridžbeka

Genaralno posmatrajući ovo je veoma zdrava rasa pasa. Nešto su podložniji dobijanju naslednih bolesti pa pri kupovini šteneta dobro povedite računa. Kukovi mogu biti problematičniji pa s’ toga obratite pažnju na njih. Mogu oboleti od koronarne arterijske bolesti, gluvoće i displazije kolena.

Rodezijski ridzbek (2)Dresura i parenje

Rodezijski ridžek se veoma lako dresira. Velika inteligencija omogućava da brzo uče bez vike ili bilo kog oblika kažnjavanja. Poslušni su i pokazali su se kao sjajni čuvari. Zbog urođenog instikta za lov veoma lako će te ih dresirati u tu svrhu.

S’ obzirom da su veoma zdravi psi, lako se pare i njihovo parenje se ne razlikuje od parenja drugih rasa. Ženka nakon godinu dana starosti ima dva puta teranje u godini, dok su mužijaci uvek spremni za parenje. Zbog male rasprostranjenost rase u našoj zemlji najveći problem može predstavljati pronalaženje odgovarajuće jedinke.

Industrijski gotova ili pak domaća hrana?

Ako posedujete ovu rasu pasa uverićete se i sami da nisu probirljivi. Ješće sve što im date, a poznato je da mnogo vole da jedu. Možda bi najbolje bilo da napravite savršeni balans između industrijske hrane i one domaće koju sami spremate. Greška je da im dajete samo granule ili neku drugu vrstu industrijske hrane, jer iako sastoji sve hranljive sastojke i vitamine, nijma je potrebno davati što više mesa i to svih vrsta. Tako će te biti sigurni da ste vašem psu priuštili obrok koji će mu omogućiti pravilan razvoj vilice. Meso kojim hranite psa nikako ne bi trebalo da bude prženo, već sirovo, dinstano ili skuvano.

Preporučeno je da uz ishranu koristite i neku dopunu u vidu mineral i vitamina. Što se tiče hrane kojom treba da hranite psa, to su sve vrste povrća, pirinač, žitarice, riba, mleko, jaja, mekinje i sve vrste mesa.

Rodezijski ridzbek (3)Cena

Rodezijski ridžbek je veoma redak pas kojeg pretežno ima u Africi. On je slabije rasprostranjen ne samo u Evropi, već i na ostalim kontinetnima. Zbog toga je veoma teško nabaviti zdravu i kvalitetnu jedinku ove rase, a ako želite štene ove rase moraćete da izdvojite od 500 evra pa naviše.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.