Irski terijer – veoma pitom, veran i umiljat

0

Irski terijer je rasa iz porodice jazavičara i terijera.

Kako mu samo ime kaže nastao je u Irskog. Prvi zapisi o irskom terijeru datiraju iz osamnaestog veka, ali se smatra da je ova pasmina dosta starija.

Nije bio samo običan ljubimac u tadašnjoj Irskoj. Kako se lokalno stanovništvo bavilo pretežno poljopriovredom, irski terijer bio je i više nego koristan farmerima. Čuvao je imanje, lovio pacove i druge štetočine, pomagao u lovu… Ovo je bio pas običnih, siromašnih Iraca, dok su plemići pretežno držali irske vučije hrtove.

Zbog svoje koristi, ovog terijera su preneli na novi kontitent gde je bilo mnogo irskih emigranata. Tamo je takođe čuvao farme od uljeza i štetočina, a kako su se kasnije plantaže razvijale, bilo je posla i za irskog terijera.

Ništa manje nije bio popularan ni u Velikoj Britaniji. Britancu su ga čak koristili u Prvom svetskom ratu kao psa – kurira.

S obzirom da je privržen ljudima, danas je adekvatan izbor za kućnog ljubimca.

Sve o rasi irski terijer: narav, visina, težina, životni vek ...

Sve o rasi irski terijer: narav, visina, težina, životni vek …

Karakteristike i osobine: narav, visina, težina, životni vek…

Za jednog psa, irski terijer ima poprilično dug životni vek. Može živeti čak petnaest godina. Njegov životni vek zavisi i od njegovog ličnog zdravlja, načina na koji ga tretirate, ishrane, itd.

U pitanju je pas srednje veličine. Visina mu je oko 45cm, dok njegova težina iznosi u proseku dvanaest kilograma. Za njegovu gipkost i okretnost, najzaslužnija je upravo njegova građa i mala kilaža. Zato spada u grupu gracioznih pasa.

Njegova dlaka je kratka, blago kovrdžava i oštra, pa se predlaže da ga očetkate s vremena na vreme i to četkom sa kratkim češagijama. Pretežno je u riđim, zlatkastim, žućkastim, smeđim i narandžastim bojama. Po izgledu, na prvi pogled podseća na šnaucere. Poput njih ima bradicu i brčiće, ali dosta kraće. Pored ovih karakteristika, irskog terijera odlikuje duga njuska, duge noge obrasle debljim slojem krzna, tanki repić srednje dužine… Oči su sitne i tamne, a obrve nešto izraženije, što je još jedna sličnost sa šnaucerom.

Prema svom vlasniku je veoma pitom, veran i umiljat. Ovo je sjajan pas za decu, prema kojima je izuzetno tolerantan, čak i prema nestašnoj deci. Razlog je verovatno to što je ovaj pas pun energije i može pratiti hiperaktivne mališane u igri i zabavi.

Životni vek im je do petnaest godina starosti.

Životni vek im je do petnaest godina starosti.

Ako imate još neke ljubimce, onda razmislite dva puta da li je irski terijer dobar pas za vaš dom. Koliko je tolerantan prema deci toliko je netolerantan prema drugim ljubimcima. Naročito ne podnosi mačke. Jedino rešenje jeste da nabavite štene irskog terijera, ako već imate druge ljubimce, pa da ga od rane mladosti naviknete na druge životinje. Ako imate odraslog irskog terijera i rešite da, recimo nabavite mače, ne očekujte da će biti prijateljski nastrojen prema svom novom cimeru.

Ovo je i adekvatan pas čuvar, što je i logično, s obzirom da su njegovi preci čuvali imanja. Ukoliko živite na selu, onda je irski terijer idealan pas za vas i vašu porodicu. Imate ljubimca i korisnog psa čuvara, a pri tom ćete zadovoljiti i njegovu znatiželju za istraživanjem i njuškanjem.

Ishrana

Ishrana irskog terijera se ne razlikuje puno od ishrane drugih pasa. Ako se navikne od malena, može konzumirati domaću hranu, koju konzumira i njegov vlasnik. Naravno to ne znači da može da jede sve što jednu ljudi. Baš kao i svi psi, ni irski terijer ne sme jesti slatkiše, koji mogu biti pogubni po njegovo zdravlje.

U ishranu možete uvesti bilo koje vrste granula za pse. Postoje specijalne granule za pse srednje rase, pa ako baš ne znate čime bi ste nahranili svog psa, probajte sa ovom vrstom hrane. Vodite računa da granule budu adekvatne za uzrast vašeg psa. Štencima do tri meseca starosti daje se ,,starter“ hrana, nakon čega možete preći na običnu hranu za štenad. Kad vaš irski terijer napuni godinu dana, polako pređite na granule za odrasle pse.

Ishrana irskog terijera.

Ishrana irskog terijera.

Pored granula i domaće hrane, ljubimca možete obradovati i nekom vrstom specijalnih poslastica za pse, potom konzerviranom hranom, prelivima, itd.

Dresura

Ovo je veoma energičan pas koji zahteva svakodnevnu pažnju. Poželjno je da bar jednom dnevno provedete određeni period sa njim, kako bi se istrenirao i istrčao. Dresiranje i treniranje mu brzo postaje dosadno, tako da vlasnik ili dreser mora iznova i iznova izmišljati nove trikove i menjati način rada sa ovim terijerom, kako bi ga na kraju naučio sve što treba.

Nije loše kupiti mu neku igračku, naročito mu se dopadaju loptice. Bez problema će se odvoji od kuće, tako da ga slobodno možete povesti sa sobom na putovanja. Najbitnije mu je da je sa svojom porodicom.

Ako pokušavate da dresirate svog irskog terijera, predlažemo da ga stimulišete poslasticama za pse, posle svakog uspešno obavljenog zadatka. Veoma su pametni, ali mogu biti i tvrdoglavi, i na taj način otežati dresuru.

Kako dresirati irskog terijera?

Kako dresirati irskog terijera?

Lajanje

Irski terijer nikako nije tih ljubimac. Nekada je bio lovački pas, pa su na taj način decenijama razvijali glasan lavež koji je terao sitnu divljač. Taj glasan lavež im je pomagao i dok su čuvali imanja.

Laju na sve što se pomera, bilo da je sitno ili krupno. Na taj način upozoravaju vlasnika da se približava potencijalna opasnost, iako je možda samo reč o komšijskoj mački.

Da bi ste smirili njegovo nekontrolisano lajanje, morate ga dresirati još dok je malo štene, kako bi naučio da ne treba da laje na svako nepoznato biće koje prođe pored njega.

Cena

Irski terijeri nisu baš česta pojava u Srbiji, ali mogu se lako naći preko oglasa na internetu.

Što se tiče same cene, nisu jeftini, tako da ne očekujte neku pristupačnu cifru. Prodavci i odgajivačnice obično neće da naznače prodajnu cenu na samom oglasu, zato je bolje pozvati ih lično i dogovoriti se oko plaćanja. To vam ostavlja i prostora za cenjkanje.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.