Francuski buldog – elegantan pas koji hrče

2

Sigurno ste se već sreli sa na prvi pogled veoma ružnim i zdepastim psima – francuskim buldozima. Ovi psi vas neće osvojiti svojim izgledom već temperametnom, razigranosti, osećajnosti i ljubavi koju su spremni da podele svakom od članova porodice. Izuzetno su popularni na izložbi pasa gde važe za jednu od najelegantnijih rasa.

Kako i kada je nastala rasa?

Sredinom 19-og veka engleski buldog je stigao u Francusku gde su za kratko vreme postali jako popularni. U Parizu francuskinje su razvile posebnu naklonost ka ovoj rasi, pa su francuski odgajivači došli na ideju da ukrste ovu rasu kako bi dobili pse nešto otmenijeg izgleda. Do kraja 19 – og veka sve uglednije porodice u Francuskoj posedovale su francuskog buldoga. Tih godina i turisti iz Sjedinjenih Američkih Država su poneli nekoliko primeraka ove rase u Ameriku. Iako su mnogi imali zamerke na izgled ušiju, rasu su ipak veoma dobro prihvatili i 1989 –te godine otpočela je svečana izložba samo ove rase. Zbog svoje elegancije i njihova popularnost rasla je iz dana u dan, a i danas važe za jednu od najpopularnijih rasa.

Francuski buldog (3)

Osnovne karakteristike francuskog buldoga

Francuski buldog pripada porodici kučnih pasa iako mnogi misle da su ovo pretežno izložbeni psi. Prosečna visina mužijaka je 30 cm, dok kod ženki ona iznosi 28 cm. Težina mužijaka kreće se do 13 kg, a kod ženki do 11 kg. Ovi kučići su poznati pod imenom frenči, a njihov životni vek u proseku iznosi od 9 do 11 godina.

Fizičke karakteristike rase

Ova rasa pasa je malih dimenzija, ali veoma kompakte struktrue i snažnih mišića. Njihov skelet je veoma čvrst i ako mali na prvi pogled deluju izdržljivo i jako. Glava je veoma jaka četvrtastog oblika sa velikom količinom nabora pretežno pri dnu. Prednji deo glave je izuzetno kratak sa veoma kratkom njuškom. Nos im je izuzetno nabran i veoma mali crne boje sa širokim nozdrvama. Oči su ispupčene, velike, uokvirene sa kapcima koji su uvek crne boje. Uši su prave, a vrat je veoma kratak. Leđa su izuzetno mišićava, dok sui m krsta veoma zdepasta. Prednje noge su prave i debele, dok su zadnje nešto duže. Rep im je izuzetno kratak, nisko postavljen, a nose ga ili priljubljenog uz telo ili veoma podignutog.

Francuski buldog (4)U kojim se sve bojama može javiti ras?

Dlaka je kod francuskog buldoga izrazito kratka i sjajna. Može se javiti u više boja, ali uglavnom su tigraste boje koja se može javiti sa belim mrljama na glavi ili grudima. Oni mogu biti i sasvim beli ili sa prugastim mrljama crne boje. Retko mogu biti i crni ili bež boje. Bitno je istaći da pruge nikako ne smeju biti upečatljive ili previše naglašene.

Karakter i osobine

Buldog poseduje izuzetno dobar karakter i veoma je osećajan pas. Uvek je radostan i razigran, prepun ljubavi prema svima u svom okruženju. Vezuju se uglavnom za onu osobu koja im posvećuje najviše pažnje i se brine o njima.

Kakav je temperament rase? Da li su agresivni?

Buldog ima veoma čudljivu narav i ume da bude jako nezgodan. Iako su veoma osećajni i odlično se slažu sa ljudima, malom decom, drugim psima i životinjama oni umeju da pokažu netrpeljivost i agresivnost. Mužijaci znaju da pokažu agresivnost prema drugim mužijacima, dok oba pola mogu biti agresivna ako ih pravilno ne dresirate i dozvolite im da rade po kući šta hoće. Umeju da budu izuzetno svojeglavi i ćesto će želeti da se bune i urade da sve bude po njihovom.

Francuski buldog (5)

Idealno stanište za pse

Kako su ovo jedni od omiljenih kućnih ljubimaca tako nas i ne čudi što se pretežno uzimaju za tu svrhu. Nikako ih ne treba držati u dvorištu već isključivo u kući ili stanu. Loše podnose vrućinu i sunce pa se trudite da u letnjim peridoima tokom velikih vrućina budu u kući. Ne linjaju se pa su idealni kućni ljubimci. Kako su veoma mali i vole da se igraju deca će ih obožavati, a oni će se sjajno zabavljati sa decom.

Održavanje i nega

Naravno odmah moramo napomenuti da se održavanje francuskog buldoga za izložbe i onih koji se koriste kao kućni ljubimci dosta razlikuje. Logično je da će se onim primercima za izložbe morati posvetiti više vremena, češće će se kupati zbog samog izgleda i kvaliteta dlake. Pored toga mora se jako voditi računa o svakom detalju ako mislite da pas osvoji nagradu. Ako izuzmemo pripreme za izložbu njihovo održavanje ne zahteva puno napora. Vole zabavu i igru,a li nisu pretarano aktivni. Možete ih izvesti u kraću šetnju ili pustiti da se igraju u dvorištu. Umeju dosta da balave i potrebno im je svakodnevno čistiti nabore na licu. Kako imaju jako kratku dlaku i slabo se linjaju dovoljno je četkanje jednom do dva puta nedeljno.

Francuski buldog

Bolesti koje se mogu javiti

Buldozi su veoma skloni dobijanju različitih vrsta bolesti. Bolesti mogu naslediti ili im se iste mogu javiti tokom života. Teško podnose visoke temperature zbog loše razvijenog nosa. Ako posedujete ovog psa zaista morate povesti računa o njegovoj nezi kako bi ostao zdrav. Veoma često mogu oboleti od spojenih nozdrva, izduženog mekog nepca, kičmenih anomalija, išćašenja kolena i entropije. Nešto ređe obolevaju od gluvoće, kataratke i distihijaze. Zaista bi bilo dobro da pored povećane nege vašeg psa redovno vodite na kontrole kod veterinara, kao i to da čim uočite neku promenu odmah se obratite stručnom licu za pomoć.

Nešto nezgodnija dresura za ovu rasu

Zbog svoje pomalo nezgodne naravi imaćete malo problema prilikom dresiranja psa. Kako vole da sve rade po svome, a neće se preterano obazirati ako ih budete tukli ili vikali na njih moraćete da uložite dosta vremena i strpljenja kako bi ovo bio poslušan pas. Ipak kako su sjajni lovci na miševe nećete morati da ih učite lovu jer će se sami ispraksati i savršeno snaći. Ne zaboravite da kad jednom dresirate psa nemojte ga puštati da sve bude po njegovom i mnogo povlađivati jer mogu da se previše opuste i ulenje vremenom pa će postati neposlušni što nikako ne želite.

Sve što treba da znate o razmnožavanju rase

Zbog velikih bolesti koje se mogu javiti ovo je rasa čije parenje ide veoma teško. Veoma retko se vlasnici odulučuju da pare buldoga, uglavnom se to radi u specijalizovanim odgajivačnicama. Često se dešava da sam proces parenja ne uspe i pored više pokušaja, pa je potrebno uraditi veštačku oplodnju. Francuski buldozi su pri samom vrhu pasa kojima je potrebna veštačka oplodnja. Pored toga u gotovo više od 80% slučajeva potrebno je ženku odvesti na carski rez kako bi rodila zdravo mladučne. To se dešava jer imaju izuzetno široku glavu koja im onemoućava jednostavan prirodni porođaj. Pored toga jako je visoka stopa smrtnosti pri prodođaju, a može se desiti da se rodi bolesno ili štene sa anomalijama. Zbog svega navedenog ne preporučuje se da sami parite vašeg psa, a ako baš imate želju za to bili bi dobro da se posavetuje sa eksperktom.

Ishrana buldoga

Francuskog buldoga je najbolje graniti industrijski gotovom hranom. Kod nas se može pronaći hrana specijalno pravljenje za ovu rasu koja će zadržati sve potrebne hranljive sastojke. Štenetu je dovoljno do četiri obroka dnevno, dok nakon godinu dana od rođenja možete da mu dajete dva manja obroka. Nisu neumereni u ishrani i sami će znati kada im je dovoljno hrane. Ako primetite da drugi obrok neće da jede ili pojede samo deo slobodno možete da mu izbacite i ostanete na jednom obroku. Pored hrane potrudite se da vašem ljubimcu uvek obezbedite svežu vozu naročito leti jer loše podnose vrućinu.

Francuski buldog (1)

Psi koji mnogo hrču

Zbog izuzetno male njuške oni veoma otežano dišu. Zbog toga oni uvek kada spavaju hrču, često i ropću pa umeju da budu prave napasti. Leti usled velikih vrućina zbog otežanog disanja oni će ispuštati glasne zvuke i dok su budni pa ovi psi nisu preporučljivi za ljude koji ne mogu da posnesu buku.

Koja je to suma koju je potrebno izdvojiti za kupovinu francuskog buldoga?

Ovaj cenjeni lovac na pacove oduvek je imao visoku cenu kako kod nas, tako i u ostatku sveta. Prilikom kupovine franuskog buldoga trebalo bi da povedete računa od koga ga kupujete pogotovo što se cena ove rase kreće od 400 evra pa naviše. Dobro se raspitajte pre kupovine psa kako bi ste bili sigurni da ste sebi obezbedili zdravo i zaista kvalitetno štene.

Click Here To Join Native Media
Share.

2 коментара

  1. Iako mi se Vas site svidio, primjetno je par glupih rečenica. Napisali ste npr. Mops najslađi pas na svijetu, a Frenchy da je ružan i zdepast. U poredjenju s Mopsom (koji meni nije toliko sladak koliko simpatican), Frenchy je upis ljepote kako po izgledu tako i po naravi. Cijena također pokazuje ovu cinjenicu. Frenchyja smo platili 1000 eura, a Mopsako 450. Njih dvije, Loo Loo i Tia, su nam podjednako drage i vrlo su slicne. Ne znam da li ste imali priliku družiti se sa Frenchijem i Mopsom, ali ako budete imali priliku vidjet ćete da je Frenchy mnogo aktivniji i poslusniji

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.