Kanarski pas ili kanarska doga

0

Kanarski pas poreklom je iz Španije, odnosno sa Kanarskih ostrva, odakle potiče i njegovo ime. Pravi naziv mu je Dogo Canario ili Pero de Presa Canario, zbog čega ga negde nazivaju i presa.

Nastao je negde početkom devetnaestog veka, prvenstveno kao ispomoć na farmama. Osim što je bio pas čuvar, pomagao je i u čuvanju stoke.

Njegov zastrašujući izgled i ogromna snaga, učinili su ga podobnim za borbu pasa, pa je korišćen i u te svrhe. Međutim sredinom dvadesetog veka, borbe pasa su zabranjene zakonom, i kanarski pas je maltene bio na rubu istrebljenja. Tek su ga sedamdesetih godina neke odgajivačnice sačuvale od nestanka.

Karakteristike i osobine: visina, težina, životni vek, osobine…

Izgled kanarske doge uliva strahopoštovanje. Pas sam po sebi izgleda opasno. Snažne je građe, ima četvrtastu glavu, kratku a široku njušku, noge i rep srednje dužine …

Uši su opuštene, ali je pretežno praksa da se pas vodi na kupiranje, tj da su uši zasecaju tako da stoje uspravno. Borci za zaštitu prava životinja insistiraju da se psi ne vode na kupiranje i ne izlažu bespotrebnoj grubosti. Sa druge strane mnogi vlasnici i dalje vode svoje ljubimce kod veterinara kako bi im se oblikovale uši. Da bi kupiranje prošlo bez posledica, pas se mora kupirati u ranoj mladosti, najkasnije do trećeg meseca starosti, jer mu se tada još nije formirala hrskavica.

Sve o rasi kanarska doga: visina, težina, životni vek, ishrana, dresura, osobine ...

Sve o rasi kanarska doga: visina, težina, životni vek, ishrana, dresura, osobine …

Što se tiče njegovih osobina, kanarska doga može biti veoma blage naravi, ako se dresira na adekvatan način. U takvim slučajevima će biti poslušna i mirna, čak i prema nepoznatim osobama. Međutim, dešavaju se i suprotne situacije. U njoj leži jedna doza agresivnosti, pa im nije strano i da napadaju ljude. Prema njoj ne smete biti popustljivi, morate im staviti jasno do znanja ko je glava porodice.

Kanarske doge žive od osam do dvanaest godina, u zavisnosti od ličnog zdravlja i načina na koji ih tretirate.

I ovaj pas može biti u različitim bojama: tigrastoj, žućkastoj, smeđoj, crnoj … Može biti i beo na nekim delovima tela. Dlaka mu je kratka, pa se ne linja previše.

Dresura

Dresura kod ovih pasa je veoma bitna, naročito zbog toga jer mogu biti agresivni. Sa vaspitanjem vašeg kanarskog psa morate početi još dok je malo štene, kako ne bi bio agresivan kad poraste. Zbog svoje nezgodne prirode, prodaja i uvoz kanarskog psa je zabranjena u Australiji i na Novom Zelandu .

Ovaj pas je veoma dominantno biće, pa vlasnik, ali i čitava njegova porodica, moraju da se postave kao vođe, to jest moraju biti veoma dominantni nad psom. Bez obzira koliko vam je sladak i simpatičan kao štene, budite strogi prema njemu, kako bi mu na vreme stavili do znanja koga mora da sluša.

Ukoliko insistirate na određenom vaspitanju, a pri tom imate viška novca na raspolaganju, prelažemo da vašu kanarsku dogu odvedete u neku školu za dresuru, dok je još štene, gde će naučiti određena pravila ponašanja. U ustanovama ovog tipa pas provodi oko mesec dana.

kanarski pas štene cena

Ako se dresira i socijalizuje na pravi način ovaj mastif se može dobro slagati sa svim članovima domaćinstva, uključujući i druge ljubimce i decu.

Inače, ova rasa dobro podnosi dresuru i svakodnevne treninge, ali kao što smo naveli, potreban mu je dominantan vlasnik, koji ne sme pokazati koliko je slab na molećljiv pogled svog ljubimca.

Bolesti

Radi se o jakom psu, ali kao i ostale pasmine, ima svoje slabe tačke što se tiče zdravlja. Kanarski pas može imati probleme sa krvnim parazitima, epilepsijom, ali i kukovima.

Mnoge bolesti mogu biti i nasledne, tako da se dobro informišite prilikom kupovine štenaca kanarske doge.

Ishrana

Ovakav pas zahteva specijalnu ishranu bogatu mastima i proteinima, kako bi ostao snažan i graciozan. Kao i kod svakog psa, ishrana je stvar navike, ali poželjno je da mu dajete granule zbog određenih vitamina koje se nalaze u kupovnoj hrani.

Kanarskim dogama, do tri meseca starosti, daje se hrana za štence, takozvani starter. U pitanju su veoma sitne granulice, koje pospešuju rast i razvoj psa. Posle tri meseca starosti, dogama se daju obične granule za štence, a nakon prve godine starosti, prelaze na obične granule za odrasle pse.

kanarski pas, parenje, bolesti

Pored granula, nije problem hraniti ga i domaćim jelima, zatim konverviranom hranom, prelivima, a nije loše ni ubaciti mu s vremena na vreme neku poslasticu za pse. Kada su slatkiši u pitanju, najstrožije je zabranjeno davati ih psima. Za njih su samo specijalne poslastice, namenjene kućnim ljubimcima, koje možete pazariti u pet šopovima. Neke od njih su specijalizovane za čišćenje i jačanje zuba.

Parenje i cena

Uprkos činejnici da mogu biti agresivni, kanarski psi u Srbiji su veoma traženi tako da nećete imati problema da na oglasima pronađete psa i kuju za parenje ili štene koje želite da kupite.

Parenje se ne razlikuje puno od parenja kod ostalih pasa. Poput većine rasa i kanarska doga može biti nepoverljiva prema svom partneru, zato pustite pse da se na malo upoznaju pre samog parenja.

Nije teško ni nabaviti štene ove pasmine. Prodavci pretežno izbegavaju da naznače cenu na oglasima, ali kanarska doga se kreće u proseku oko dvesta evra, u zavisnosti od pedigrea.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.