Zlatni retriver – najomiljenijija i jedna od najlepših rasa na svetu

0

Zlatni retriver je jedna od najlepših rasa pasa, koja oduševljava svakog od nas već na prvi pogled. Izuzetno su verni, pitomi i sjajni sa malom decom koja ih naprosto obožavaju. To i lakoća održavanja omogućavaju im da se uvek nalaze na samom vrhu najtraženijih kućnih ljubimaca. Ali zapamtite retriever nije samo kućni ljubimac, on postaje član porodice.

Istorija i poreklo rase

Za nastanak jedne od najlepših rasa na svetu zaslužan je Lord Tvidmat. On je sredinom 19-og veka u Škotskoj upario žutog kovrdžavog retrivera sa vodenim španjolom i kao rezultat dobio četiri divna šteneta koja predstavljaju prve potomke zlatnih retrivera. Rasa je 1912-te godine priznata pod imenom zlatni retriver u Evropi dok u Sjedinjenim Američkim Državama to je učinjeno tek 15 godina kasnije. Najpre retriveri su gajeni zbog njihovih lovačkih sposobnosti, a tek kasnije su počeli da se gaje kao kućni ljubimci. Iako su se dobro pokazali u lovu njihov ljubak i nežan izgled prevagnuo je da se oni danas koriste uglavnom u svojstvu kućnog ljubimca.

Zlatni retriver (1)

Osnovne karakteristike: visina, težina, dimenzije, životni vek…

Zlatni retriever pripada porodici retrivera i potiče iz Ujedinjenog Kraljevstva, tačnije iz Škotske. Poznat je još pod imenom goldi, a prosečan životni vek rase je od 10 do 13 godina. Visina mužijaka iznosi u proseku od 56 do 61 cm, dok su žene visoke od 51 do 56 cm. Težina mužijaka se kreće od 29 do 34 kg, dok su ženke u proseku od 5 do 10% lakše od mužijaka.

Fizičke karakteriste rase

Ova rasa ima snažan i proporcionalan izgled. Ovo je veliki pas koji ima sigurno, harmonično i pravilno držanja tela. Njegov izraz lica odaje blag i topao pogled. Glava im je srednej veličine sa nešto širom lobanjom. Njuška je veoma jaka, kao i cela vilica. Uši su u obliku trougla i padaju mu ravnomerno niz glavu. Rep je dugačak i blago savijen, a noge izuzteno mišićave. Dlaka je ili blago talasasta ili ravna. Retriver se može javiti u svim nijansama žute boje.

Karakter i osobina zlatnog retrivera

Ovo je jedan veoma poslušan i inteligentan pas. Poseduje urođenu sposobnost za rad i uvek će biti u nekom pokretu. Veoma je razigran i uvek veseo. Bitno je istaći još jednu osobinu, a to je njegova strpljivosti. Znaće da prepoznaju kada je vlasnik u gužvi i da ga sačekaju bez ometanja.

Zlatni retriver (2)

Narav i temperament rase

Retriveri imaju izuzetno blagu narav i nisu ni malo agresivni. Sjajni su sa malom decom koja ih obožavaju, ali pazite ako ostavljate vašeg retrivera samog sa decom. Neće biti agresivni prema njima ali često umeju da se zaigraju i nehotice obore malo dete. Strance prihvataju sa rezervom, a generalno dobro se slažu sa drugim životinjama.

Veoma laka dresura

Pošto su ovo izuzetno poslušni i pametni psi njihova dresura je laka i zahtevaće vaše minimalno angažovanje. Oni vole da uče i često će i sami učiti nove trikove. Energični su i ako želite možete ih veoma dobro izdresirati da vas u potpunosti slušaju. Zbog toga veoma često se dresiraju kao psi vodiči slepim ljudima, psi tragači, psi koji pomažu starim ljudima i slučno.

Da li su retriveri laki za odražanje ili pak zahtevaju vašu punu pažnju?

Jedan od razloga velike rasprostranjenosti zlatnog retrivera jeste i to što su laki za održavanje. Ako volite pse održavanje ove rase će vam lako pasti. Njima je najpre potreban stalan kontakt sa ljudima i vlasnikom. Dnevne potrebe za fizičkom aktivnosti mogu se zadovoljiti kratkom šetnjom na povodcu. Takođe vole da se igraju pa ih umesto šetnje možete pustiti da se iskaču po dvorištu ako ga posedujete. Pošto je preporučeno da ga držite u stanu, morali bi da povedete računa o njegovoj higijeni. Zbog svetle boje krzna retrivera morate kupati, ali zapamtite da zbog osetljivosti kože nije preporučeno često kupanje. Dovoljno je da ga kupate na svakih četiri meseca.

Zlatni retriver (3)

Pravilno održavanje dlake

Retriveri do godinu dana straosti imaju meku dlaku koja se menja svakodnevno. Nakon godinu dana starosti njihova dlaka je u potpunosti formirana. Tako formiranu dlaku neophodno je četkati dva puta nedeljno, a u proleće kada nastupi linjanje i češće. Najbolje bi bilo da psa u tom period četkate svakodnevno. Takođe bilo bi dobro da koristite dve četke jednu čvrstu koja skida krupnu dlaku i jednu meku koja daje sjaj dlaci. Njihovu dlaku moraćete povremeno i da skraćujete, odnosno da je trimujete.

Psi za dvorište ili kuču?

Jako je bitno da znate da zlatni retriveri se izuzetno vezuju za porodicu vlasnika. Oni postaju član vaše porodice i obožavaće da provode vreme sa svim ukućanima. Nije preporučeno da ih držite u dvorištu. Za ove pse je najbolje da žive sa vlasnikom u kući ili stanu. Pas koji nema dovoljno kontakta sa vlasnikom i živi sam u dvorištu postaje tružan i destruktivan.

Zdravlje rase i bolesti od kojih mogu oboleti

Nažalost zlatni retriver spada u rase pasa koje su malo problematičnijeg zdravlja. Ako posededujete ovog psa trebalo bi da povedete računa o njegovom zdravlju. Preporučuje se da ga bar jednom godišnje vodite kod veterinara kako bi ste testirali kukove, oči, laktove, srce i krvi. Veoma su podložni kožnim i autoimunim bolestima. Česte bolesti od kojih rasa može da obole su koronarna arterijska bolest, displazija lakata, katarakta i entropaija. Nešto ređe obolevaju od trihijaze, matičnog dermatitis, opsesivno – kompulsivnog poremećaja, alergija, vonvilebrandove bolesti i kardiomiopatije. Primećeno je da ova rasa može oboleti i od epilepsije i centralne progresivne rentalne atrofije.

Zlatni retriver (4)Ishrana

Morate voditi velikog računa o ishrani vašeg zlatnog retrivera. Ovo su psi koji su uvek gladni i stalno će od vas tražiti hranu. Pored toga poješće sve što im se naće na putu. Kako su skloni srčanim problemima koji između ostalog nastaju i od aditiva koji se nalazi u gotovoj industrijskoj hrani poželjno je da sami pripremate hranu za vašeg ljubimca. Jako je bitno da iz njegove ishrane izbacite pasulj, repu, kupus, luk, paradajz, grodže i krastavčice. Preporučeno je da mu dajete dva obroka dnevno i to jedan ujutru i jedan uveče. Možete ga hraniti sa ribom, piletinom, junetinom, kostima, pirinčem, testeninom i kukuruznim krupicama. Pored toga vole mleko, jaja, keks, sir i rižu. I na kraju ne zaboravite da zdravlje vašeg retrivera zavisi od toga kojeg je kvaliteta hrana koju mu dajete, kao i od količine iste.

Razmnožavanje zlatnog retrivera

Iako su podložni dobijanju genetskih bolesti, ovo je ipak rasa koja se veoma lako razmnožava. Njihovo parenje ne razliku je bitnije od parenja drugih rasa pasa. Ženka ima teranje dva puta godišnje kada joj je potrebno obezbediti zdravog mužijaka, a kako nisu ni malo agresivni ceo proces parenja bi trebao da prođe bez većih problema.

Zlatni retriver (5)

Cena zlatnog retrivera u Srbiji

Zlatni retriever su jedna od omiljenih kućnih ljubimaca na prostorima naše države. U poslednje vreme veoma su se rasprostranili što je uticalo da njihova cena opadne. Zlatnog retrivera možete nabaviti po veoma niskoj ceni koja često može biti stvar dogovora ili pak nije retkost da ih pojedine porodice poklanjaju.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.