Veliki šnaucer, inteligentan i posvećen

0

Veliki šnaucer je pas specifičnog izgleda i isto tako specifične naravi.

Nastao je u Nemačkoj, ukrštanjem srednjeg šnaucera sa nekim većim rasama. Koristio se na seskim imanjima, gde je bio veoma koristan. Njegov smeštaj bio je u štalama, uz konje, gde je lovio pacove, ali i lisice i druge štetočine.

Korišćen je i u vojsci tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a u drugoj polovini dvadesetog veka je malo falilo da bude istrebljen. Do velikog šnaucera su došli, ovoga puta Amerikanci, koji su preuzeli nekoliko primeraka za svoje odgajivačnice, gde je razmnožen i tako spašen od potpunog nestanka.

Karakteristike i osobine: visina, težina, životni vek, karakter … Šnaucer biber – so boje.

Ovaj pas je slika i prilika srednjeg šnaucera, samo u uvećanoj varijanti. Specifičan je po svojim dugim brkovima i obrvama. Noge su obložene debljim slojem krzna. Rep je tanak, srednje dužine, a uši opuštene uz glavu.

Sve o rasi veliki šnaucer

Sve o rasi veliki šnaucer

Veliki šnaucer je rasa kod koje se često radi kupiranje ušiju i repa. Ako ste imali prilike da vidite velikog šnaucera sa uspravnim ušima i veoma kratkim repom, znajte da je taj pas bio podvrgnut kupiranju, odnosno uši su mu skraćene, a rep odsečen. Iako je danas praksa da se veliki šnaucer, radi estetike, vodi na kupiranje, ovakvi zahvati su zabranjeni. Osim što se smatra nepotrebnom grubošću prema psima, može imati i negativne posledice po ljubimca, naročito ako psa odvedete na kupiranje posle četiri meseca starosti.

Životni vek velikog šnaucera je oko dvanaest godina, u zavisnoti od toga kako ga tretirate, ali i od njegovog ličnog zdravlja. Bolesti od kojih može oboleti, utiču na oči i kukove. Ni kožne bolesti im nisu strane.

Sama reč ,,veliki“ vam govori da se radi o rasi krupnijih pasa. Veliki šnaucer može narasti do sedamdeset centimetara visine. Nisu preterano teški, kao neki drugi psi iste veličine. Veliki šanucer teži u proseku oko trideset – trdeset pet kilograma, što mu omogućava gipkost i okretnost.

Krzno im je pretežno tamnijih boja, najčešće crne, a dešava se da budu u takozvanoj biber – so boji. Može se naći i u beloj boji krzna.

Veliki šnaucer ima specifičnu dlaku, srednje dužine. Oštra je pa ne zahteva posebnu negu, ni svakodnevno četkanje. Dovoljno je očešljati ga jednom u dva, tri meseca. Poželjno je ošišati ga s vremena na vreme, ali predlažemo da ga u tom slučaju odvedete u profesionalni frizerski salon za pse, jer nije jednostavno skratiti mu dlaku. Može se desiti da je alergičan na neke šampone, pa povedite računa o izboru istog.

Karakter velikog šnaucera je nešto što je posebno zanimljivo kada govorimo o ovoj rasi pasa. Veoma su odani vlasniku, ali zahtevaju posebnu pažnju. Nemojte kupovati ovog psa, ako želite samo da se prikažete kako imate ljubimca. Veliki šnaucer zahteva da bukvalno bude član porodice. Ne sme se zanemariti ni u jednom trenutku. Šta više, najbolje bi bilo da mu se obraćate kao ljudsklom biću. U suprotnom, postaće buntovan i nestašan. Veoma je ljubomoran, ne podnosi da bude vezan ili u ograničenom prostoru ( na primer u boksu ).

Šnaucer sa kupiranim ušima i repom

Šnaucer sa kupiranim ušima i repom

Ako ga ispoštujete onako kako on sam zahteva, dobili ste više od psa, dobijate najboljeg prijatelja, koji je spreman da pogine za vas. Lako se vezuje za vlasnika i čitavu porodicu. Posebnu ljubav gaji prema deci.

Dresura

Ovaj inteligentni pas, ne dozvoljava da ga tako olako dresirate. Veoma je dominantan i potreban mu je vlasnik koji je takođe dominantan i koji ne popušta pred svojim ljubimcem.

Ukoliko imate novca na raspolaganju, možda bi bilo najbolje da ga odvedete u neku školu za dresuru, ako baš želite da vaš šnaucer zna određene stvari. Ne može baš svako da ga dresira po svojoj volji.

Može li se držati u stanu ?

S obzirom da se ne linja, veliki šnaucer na prvi pogled deluje kao adekvatan pas za stan, odnosno zatvoren prostor. Međutim, njemu više odgovara veći prostor gde može da trči.

Ako živite na selu i imate na raspolaganju veliko dvorište ili imanje, ovo je pravi ljubimac za vas. Ne samo da ste dobili kućnog ljubimca, dobili ste i veoma korisnog člana svog domaćinstva. Baš kao i njegovi preci, veliki šnaucer, će instinktivno terati štetočine sa vašeg imanja, naročito pacove.

Visina velikog šnaucera u odnosu na nemačkog ovčara.

Visina velikog šnaucera u odnosu na nemačkog ovčara.

Ishrana

Što se tiče ishrane, veliki šnaucer se ne razlikuje puno od ostalih pasa. Na kakvu hranu ga naučite od malih nogu, tako će se hraniti i kasnije. Trudite se da ga ne razmazite skupim granulama i prelivima, jer ćete godinama kasnije davati ogroman novac na hranu za svog šnaucera.

Trudite se da mu dajete raznoliku hranu: malo domaćeg jela, koje i vi sami jedete; zatim granulice, prelive, konzerviranu hranu, itd. U ishranu ubacite i vitamina za pse, koji svakako nisu na odmet.

Dok su mali treba im davati specijalnu ,,starter“ hranu za štence do tri meseca. U kasnijem periodu dajte mu obične granule za štence, a tada mu možete ponuditi i nešto od domaće hrane. Nakon prve godine vaš veliki šnaucer može preći na granule za odrasle pse. U ishranu ubacite i neku poslasticu za pse, nije loše da se tu nađu i štapići za jačanje i čišćenje zuba.

Na svakom pakovanju granula naćićete tabelu sa dnevnom dozom hrane koju treba davati psima. Štencima se daju tri do četiri manja obroka dnevno, a odrasli psi treba da jedu jednom u toku dana, obično uveče.

Ako je pas bolestan ili osetljiv, posavetujte se sa veterinarom oko ishrane, jer u tom slučaju ne sme jesti bilo šta.

Veliki šnaucer u biber - so boji.

Veliki šnaucer u biber – so boji.

Odgajivačnica ,,Crnobradi“. Cena velikih šnaucera.

Postoji nekoliko mesta u Srbiji gde možete nabaviti štene velikog šnaucera, a verovatno najpopularnija odgajivačnica, svakako je ,,Crnobradi“ iz Novog Sada. Na njihovom ,,Tviter“ profilu možete naći neke konkretnije informacije o odgajivačnici, kontakt telefon, i – mejl adresu, fotografije velikog šnaucera, itd:

https://twitter.com/crnobradi1

Cene velikog šnaucera variraju, ali spremite se da za štene ove pasmine izdvojite između sto pedeset i petsto evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.