Srednji šnaucer, najbolji istraživač među psima

0

Srednji šnaucer je pas oštre dlake i oštrog uma, pogodan kako za kućnog ljubimca, tako i za radnog psa.

Pored srednjeg šnaucera postoje veliki i patuljasti šnaucer. Po izgledu su veoma slični, samo se razlikuju u veličini i kilaži. Srednji šnaucer je nešto između, kako mu samo ime kaže.

Ne zna se tačno kako i gde je nastao. Smatra se da datira još iz srednjeg veka. Nastao je negde u Nemačkoj, ali do dana današnjeg je ostala misterija koje vrste pasa su se ukrstile da bi se dobio srednji šnaucer. Smatra se da su preci srednjeg šnaucera bili lovački psi i psi čuvari, jer je njegova primarna svrha bila čuvanje imanja i ispomoć u lovu.

O inteligenciji i intuiciji ovih pasa govori se u jednom dokumentarcu televizije ,,Animal planet“, gde je prikazan srednji šnaucer, specijalno izdresiran, za rano otkrivanje kancera kod ljudi.

Sve o rasi pasa srednji šnaucer.

Sve o rasi pasa srednji šnaucer.

Karakteristike i osobine: dimenzije, visina, težina, životni vek, osobine, karakter, narav…

Visina šnaucera je oko pedeset centimetara, dok je težina negde oko dvadeset kilograma. Za razliku od velikih šnaucera, životni vek im je nešto duži, pa mogu živeti i do petnaest godina. Sve zavisi od njihovog ličnog zdravlja i pažnje koju mu pružate.

Kada govorimo o opštem izgledu srednjeg šnaucera, karakteristični su po svojim opuštenim ušima, tankom repiću srednje dužine, malo dužoj njušci, i naravno brkovima i bradici po kojoj su najprepoznatljiviji. Imaju i izražene obrve, koje su im takođe zaštitni znak. Oštra dlaka ne zahteva specijalni tretman, premda je poželjno očetkati ga i okupati s vremena na vreme. Duge noge obložene su nešto debljim slojem krzna.

Srednji šnaucer se često vodi na kupiranje kod veterinara, tj skraćuje mu se rep i oblikuju mu se uši tako da budu prave i uspravne. Kupiranje se obično radi dok je šnaucer još uvek štene i dok mu se hrskavica nije oblikovala. Mi predlažemo da svog psa ne vodite na kupiranje, koje u nekim slučajevima može biti bolno i traumatično za njega. Logično niko ne želi da izlaže svog ljubimca nepotrebnim traumama, ali ako se kupiranje dobro odradi, pas će se oporaviti posle petnaestak dana. Međutim kupiranje može imati i negativne posledice, pa imajte to u vidu ako želite da svom šnauceru oblikujete rep i uši.

Ovo je idealan pas za dvorište. Ne dajte da vas zavara njegova veličina, on će čuvati vaš posed podjednako dobro kao i neki veći pas. Njegov njuh je njegovo tajno oružje, veoma dobro će da oseti ako se približava opasnost. Može biti nepoverljiv prema nepoznatim osobama.

Najčešće su u crnoj i biber - so boji. Mogu biti i beli.

Najčešće su u crnoj i biber – so boji. Mogu biti i beli.

Sa druge strane prema vlasniku je nežan i umiljat, a prema deci gaji posebnu ljubav. Uzvratite mu na isti način, nemojte ga zapostaviti, i svaki dan mu posvetite bar malo vremena. Igrajte se sa njim, naučite ga nešto novo, očetkajte ga ili ga jednostavno izvedite u šetnju.

U kojim bojama može biti srednji šnaucer: biber – so, beli, crni …

Srednji šnaucer je obično šarenkast, u kombinaciji od nekoliko boja.

Najzastupljeniji su crni šnauceri. Mogu biti u potpunosti crni, a mogu imati i dlaku u crno beloj kombinaciji.

Popularni su i sivkasti šnauceri, tj u biber – so boji. Ova boja je zastupljena, ne samo kod srednjih, već i kod velikih i patuljastih šnaucera.

Potpuno beli srednji šnauceri su najređi, ali verovatno i najlepši.

Parenje kod srednjih šnaucera

Kada dostignu određenu zrelost, šnauceri su spremni za parenje. Ne bi trebalo da imate problema sa pronalaženjem adekvatnog partnera za svog psa ili kuju. Na internet oglasima i forumima, možete se lako informisati o tome gde možete odvesti svog šnaucera na parenje.

Ako pronađete adekvatnog partnera za svog psa, pustite ih da u početku provedu neko vreme zajedno, po mogućstvu da se vide i po nekoliko puta. I psima je potrebno da steknu poverenje u svog mužijaka, odnosno ženku.

Da li su laki za dresuru? Mogu li se držati u stanu?

Da li su laki za dresuru? Mogu li se držati u stanu?

Pas je spreman za parenje kada dostigne polnu zrelost. Kuja najčešće podiže rep, kada sama oseti potrebu za parenjem. Dakle slično kao i kod ostalih pasmina.

Dresura

Srednji šnaucer je veoma pametan i intuitivan pas, sa kojim ne bi trebalo da imate problema kada je dresura u pitanju. Bitno je da sa učenjem počnete u ranom periodu, odnosno dok je još štene.

Za vlasnike koji imaju više novca na raspolaganju, a pri tom insistiraju da njihov šnaucer zna određene stvari, predlažemo školu za dresuru. U ustanovima sličnog tipa, vaš ljubimac treba da provede oko mesec dana, što je dovoljno vremena da se dobro izdresira.

Ako vam dresura nije toliko bitna, imajte u vidu da su šnauceru potrebni ljubav i pažnja, od strane vlasnika. Kada steknete njegovo poverenje, moćićete da mu objasnite neke osnovne stvari. Znaće kada ga dozivate, kada insistirate da se povuče, kada treba da se umiri, itd.

Da li je pogodno držati ga u stanu?

Dok je patuljasti šnaucer pretežno kućni pas, veliki šnaucer je adekvatan pas za dvorište. Srednji šnaucer je nešto između.

Koja je cena srednjih šnaucera?

Koja je cena srednjih šnaucera?

Njegova oštra dlaka srednje dužine, koja se ne linja previše, čini ga adekvatnim za stan. Međutim, ako gledamo kakva je priroda srednjeg šnaucera, ovom psu više ogovara da bude napolju, pogotovo ako je na selu. Veliko dvorište ili imanje, na kojem može da istražuje, trči i kopa, je najidealnije mesto za njega. Imajte u vidu da su preci srednjeg šnaucera bili pravi mali istraživači, i ta osobina je preneta na njihove potomke.

Ako ga već držite u stanu, vodite računa da ga redovno izvodite, šetate… Iako je na povodcu, treba ga pustiti da istražuje i njuška, jer je to njegova glavna zanimacija.

Ishrana

Srednji šnaucer je poprilično izdržljiv, tako da ne zahteva neku specijalnu ishranu. Možete mu slobodno davati hranu koju i sami jedete. Imajte samo na umu da psi ne jedu slatkiše, jer oni mogu negativno uticati na njihovo zdravlje.

Ne preterujte u količinama hrane koje im dajete. Štenci treba da jedu tri do četiri puta dnevno u minimalnim količinama, dok odrasli šnauceri imaju oko dva obroka.

Sa svojim veterinaom ili prodavcem u pet šopu možete popričati oko toga kolika količina hrane se daje srednjem šnauceru na dnevnom nivou. Sama količina hrane zavisi od kilaže vašeg psa. Ako kupujete gotove granule u pet šopu ili marketu, na pakovanju imate i tabelu na kojoj jasno piše koliko granula dnevno se daje psu, u zavisnosti od toga koliko je težak.

Gde nabaviti srednjeg šnaucera?

Gde nabaviti srednjeg šnaucera?

Cena srednjeg šnaucera

Pri kupovini srednjeg šnaucera, obavezno se raspitajte da li su štenci vakcinisani i očišćeni od parazita. Njihov dalji život umnogome zavisi od toga kako se tretiraju još od rođenja, ali takvi detalji svakako utiču i na cenu.

Ne bi trebalo da imate problema ako želite da nabavite srednjeg šnaucera. U Srbiji su poprilično zastupljeni, dovoljno je da samo malo izguglate oglase na kojima se prodaju psi. Prodavci obično izbegavaju da naznače po kojoj ceni prodaju pse, što vam daje prostora i za cenjkanje.

Za jednog srednjeg šnaucera treba izdvojiti oko dvesta evra u proseku, ali cena, naravno, nije fiksna. Cena šnaucera zavisi i on njegovog pedigrea, od toga ko su mu roditelji, da li su nagrađivani, itd. Dešava se i da neko želi da pokloni psa, pa uz malo sreće možete doći i besplatno do odraslog srednjeg šnaucera.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.