Srpski trobojni gonič – sjajni lovac i odan kućni ljubimac

1

Srpski trobojni gonič nastao je na prostorima Balkana tokom 19 –og veka i veoma brzo postao rasprostranjen na našim prostorima. Pokazao se kao veoma vešt lovac na zečeve, jelene i ostalu divljač pa je našao veliku primenu na našim prostorima. Poslednjih godina sve više ga viđamo kao kućnog ljubimca, mada i dan danas postoje mesta u kojima se ova rasa gaji isključivo zbog lova.

Kako je nastala rasa?

Četrdesetih godina prošloga veka nastala je posebna vrsta gonična koja se veoma brzo rašilira na prostorima bivše Jugoslavije. 1955 – te godine pokrenuta je stndardizacije ove rase pasa. Tada je odlučeno da će nositi ime jugoslovenski trobojni gonič po zemlji u kojoj je potekao, a rasa je zvanično priznata u celoj Jugoslaviji tri godina kasnije kada je dobila i svoj FCI standard. Posle raspada Jugoslavije ime je promenjeno u srpski trobojni gonič. Iako je prvobitno korišćen i gajen zbog svog njuha i sjajnih sposobnosti koje je pokazao u lovu na lisice, jelene, zečeve i druge divljači, njegov temperament je ublažen tokom godina i danas se sve češće sreće u ulozi kućnog ljubimca.

Osnovne karakteristike rase

Srpski trobojni gonič pripada porodici goniča, a svrstan je u četvrtu grupu, sekciju broj jedan. Prosečna visina mužijaka iznosi u proseku od 45 do 50 cm, dok njegova težina se kreće od 20 do 25 kg. Ženke su u proseku  5% niže od mužijaka i do 10% lakše od njih. Životni vek ove rase pasa je od 12 do 15 godina.

Srpski trobojni gonic 3Fizičke karakteristike rase

Ovo je rasa srednje veličine čija dužina tela prelazi visinu grebena za 10%. Njegova glava je duguljasta i uska, dok mu je lobanja blago zaobljena, a stop slabo izražen. Usne su tanke i male, a vilice veoma snažne sa makazastim ugrizom. Obrazi su ravni, a oči bademaste srednje veličine. Vrat je snažan otrpilike iste dužine kao i glava. Telo je pravougaonog oblika, veoma mišićavo i snažno. Prednje noge su paralerno postavljene, veoma snažne i mišićave. Zadnje noge moraju imati veoma čvrstu butinu i dobro razvijenu. Rep je snažan i sužava se ka vrhu, a koža je elastična i dobro pigmetisana.

Važnije osobine psa

Srpski trobojni gonič je veoma privržen i ljubak pas. Pouzdan je i veran svome vlasniku. Veoma je izdržljiv, a pokazao se kao vešt lovac. Izuzetno je snažan i ima dobro razvijen njuh. Naročito do izražaja dolaze njegove lovačke osobine kada se nalazi na kamenitom ili zaraslom u korov terenu.

Srpski trobojni gonic 4Temerament srpskog trobojnog goniča

Izuzetno su blagog temperamenta, veoma dragi i puni ljubavi za celu porodicu. Ako se pravilno socijalizuju mogu veoma lepo da žive u zajednici sa drugim životinjama. Izuzetno su pažljivi i dobri sa malom decom. Nisu agresivni, prema strancima su prijateljski nastrojeni pa se ne preporučuju kao čuvari.

Dlaka: njena boja, struktura i održavanje

Odlikuju se veoma kratkom dlakom koja je gusta i sjajna. Imaju razvijenu poddlaku koja je takođe gusta. Na rubovima butina i donjoj strain repa dlaka je duža nego na ostatku tela. Osnovna boja u kojoj se javlja dlaka je crvena u više nijansi sa crnim seldom. Crna boja može da dopire skroz do glave. Na grudima imaju bele oznake, a takođe i donji deo nogu mora biti beo kao i vrh repa. Održavanje dlake je minimalno i svodi se na četkanje jednom nedeljno. Češće ga možete četkati ako primetite da mu se dlaka prlja.

Adekvatno stanište za rasu i važni saveti za njeno održavanje

Ako posedujete srpskog trobojnog goniča morate imati dovoljno vremena da odvojite za brigu o njemu. Ovo je pas koji je veoma koristan i želeće da vam pokaže svoje lovačke sposobnosti. Izuzetko je aktivan i želeće da trči i bude razigran što više. On se može navići na život u stanu ali da bi to bilo moguće morate ga što više izvoditi i truditi se da zadovoljite njegove mentalne i fizičke potrebe. Ipak je najbolje da ovaj pas živi u kući u kojoj će imati stalan pristup dvorištu kako bi mogao da se igra. Radoznao je i voleće velika prostranstva koja može da istražuje. Ako nema šta da radi i dosađuje se stvaraće veliku buku. Ako ga koristite za lov u periodima kad lovi potrebna je nešto veća nega ušiju zbog sklonosti ka njegovim infekcijama.

Srpski trobojni gonic 2Bolesti srpskog trobojnog goniča

Srpski odgajivači su uspeli da stvore veoma izdržljivog i jakog psa koji je izuzetno otporan. Mogu da žive I preko 15 godina, bez većih zdravstvenih problema. Ipak kod ove rase mogu se javiti neke bolesti i to: displazija kukova, hipotireoza, gojaznost, nadimanje i osetljivost na anesteziju i neke lekove.

Dresura i parenje

Dresiranje srpskog trobojnog gonična je veoma lako. Ovo je pas koji ne voli da se dosađuje, a želi da ugodi vlasniku pa će tako rado slušati svaku vašu naredbu. Ako želite da od njega napravite vrsnog lovca, trebalo bi da povedete računa i da se trudite da ga što bolje obučite. Prilikom dresure nikako ne treba kažnjavati psa jer će to negativno uticati na njegov temperament i može postati razdrežljiv.

Što se tiče parenja, ono ima sve odlike kao i parenje kod drugih rasa pasa, i ne bi trebalo da imate problema bilo da posedujete ženku ili mužijaka.

Posebna obuka za lov

Srpski trobojni gonič koji je potomak raskih lovačkih jedinki i sam veoma brzo razvije nagon za lov. On će se savršeno snalaziti u prirodi loveći divljač. Ipak da bi pas bio poslušan i da bi što bolje pronašao divljač potrebno je da ga već sa punih pet meseci obučite za to. Posebno je važno da ga naučite da kada krene u potragu za divljači zna da vam se vrati. Savet je da sa ovom rasa pasa idete u lov danju jer se mnogo bolje snalaze nego po mraku.

Srpski trobojni gonic 2

Ishrana  o kojoj morate voditi računa

Ono što karakteriše poznatu srpsku rasu jeste velika neumerenost posebno kada je reč o hrani. Skloni su gojaznosti jer vole da jedu , pa čak i kada su siti oni će nastaviti da jedu. Vodite računa o količini hrane i trudite se da odraslom psu dajte samo jedan kvalitetan obrok. Naravno štene je potrebno hraniti i do četiri puta na dan, a da bi izralo u vrsnog lovačkog psa pored dresure i redovnih fizičkih aktivnosti mora imati pravilnu, redovnu i kvalitetnu ishranu. Ono što mora biti prisutno u ishrani kako šteneta tako i odraslog psa jesu belančevine, masti, proteini i vitamin. Pored granula koje su preporučljive da se koriste najbolje bi bilo da ubacite i meso, mleko, povrće i žitarice koje ćete sami pripremiti za njega. Danas je sve popularnija industrijska hrana, pa zbog toga obratite posebnu pažnju na izbor proizvođača i kvalitet hrane. Često se dešava na našim proizvodima da se hrana nalazi u neadekvatnoj ambalaži, tako da bi pored roka trajanja trebalo da obratite pažnju i na samo pakovanje.

Cena psa

Srpskog trobojnog goniča možete nabaviti po ceni od 50 evra. Naravno ako želite štene koje je potomak nešto kvalitetnijih jedinki koji su se pokazali kao vrsni lovci potrebno je izdvojiti veću sumu novca.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.