Gordon seter – graciozan i radoznao lovački pas

0

Gordon seter je uspeo da se svojom građom i temperametnom izdvoji iz ostale grupe setera. Ovo je jedan od omiljenih lovačkih pasa i dugo se nalazio pri samom vrhu liste najpopularnijih rasa u Americi, mada mu je poslednjih godina popularnost opala. Zbog toga što je veoma nežan i obožava da se igra sa malom decom veoma je popularan kućni ljubimac.

Nastanak i poreklo gordona setera

Krajem 18- og veka nastala je posebna rasa pasa koja je kasnije nazvana – gordon seter po vojvodi Gordonu koji je voleo ove pse i gajio ih u svom dvorcu. Kada su se pojavili bili su izuzetno popularni i veoma brzo su se širili svuda u svetu. Dosta su veći i krupniji od ostalih setera što je privlačilo pažnju ljudi. Korišćeni su uglavnom za lov, ali veoma brzo raširila se njihova primena. Ne zna se tačno od kojih je rasa pasa nastao ali veruje se da su u njegovom nastanku učestvovali irski španjel, irsi terijer, seting španjel, gordon seter i pointer. Zbog nežne dlake i vedrog karaktera rado je viđan kao kućni ljubimac. U Sjedinjene Američke države došao je početkom 19 – og veka i veoma brzo se popeo na lestvicu najpopularnijih pasa.

Gordon seter 4Osnovne karatkerisitike rase

Gordon seter pripada porodici setera i lovačkih pasa, a originalno je nastao u Škotskoj. Visina mužijka iznosi u proseku od 24 do 27 cm, dok  su ženke nešto niže od njih i njihova visina se kreće u rasponu od 23 do 26 cm. Težina mužijaka varira od 55 do 80 kg, dok su ženke teške od 45 do 70 kg. Prosečan životni  vek ove rase u našoj zemlji je od 10 do 12 godina, mada u nekim žemljama oni bez problema dožive i 15 godina starosti.

Karakterne osobine gordon setera

Sa ovom rasom pasa nećete imati problema. Veoma su odani i verni svom vlasniku za kojeg se brzo vezuju. Osećajni su i poseduju veliku inteligenciju koja im omogućava da razumeju stvari oko njih. Nisu ni malo agresivni i zbog toga se nikako ne snalaze u ulozi čuvara. Veoma su radoznali i sami će sebi pronalaziti načine kojim će zaokupiti pažnju.

Fizički izgled i građa psa

Za ovu rasu je karakteristična visoko nošena glava sa zaobljenom lobanjom i jasno istaknutim stopom. Njuška mu je izrazito dugačka i ima širok nos. Oči su tamno braon boje srednje veličine, a uši su takne nisko postavljene i vise. Njihov vrat je izdužen i nemaju podbradak. Telo im je srednje dužine veoma proporcionalno. Rep je kratak i veoma debeo. Dlaka je srednje dužine, ravna bez talasta, nešto tanja na glavi i prednjoj strani nogu. Dlaka je crne boje sa crvenim mrljama po glavi, grudima, nogama i grlu. Mogu imati belu tačku na grudima.

Gordon seter 3Kakav mu je temperament? Da li je pogodan za porodice sa malom decom?

Gordon seter je rasa pasa koja poseduje veoma nežan temperament. Odlično se slažu sa vlasnikom i njegovom porodicom. Imaju urođeni instikt po kome mogu da razumeju da su mala deca posebno nežna i krha i znaće da sa njima strpljivo postupaju. Takođe se dobro slažu sa drugim životinjama i kućnim ljubimcima. Jedini problem mogu predstavljati manje životinje jer je ovo pas koji ima urođeni instikt za lov, pa te životinje može posmatrati kao plen.

Najbolje stanište za gordon setera

Kako za ovu rasu pasa karakteristično da su veoma aktivni nikako se ne preporučuje da se drže u stanu. Potrebna im je svakodnevna fizička aktivnost i njihove dnevne potrebe se ne mogu zadovoljiti samo običnom šetnjom na povodcu. Idealno bi žive da gordon seter živi u kući koja ima veliko dvorište. Možete ga držati i u kućici u dvorištu, ali kako je veoma vezan za vlasnika i njegovu porodicu preporučuje se da preko dana bude u dvorištu, a noću zajedno sa ukućanim au kući.

Zdravlja psa i njegova nega

Gordon seter je izuzetno zdrava rasa pasa sa kojom uz pravilnu negu i održavanje ne bi ste trebali da imate problema. Ipak mogu se pojaviti bolesti poput gastritisa, displazije lakta i cerebelarne abiotrofije. Ako ste vlasnik ovog psa ne bi bilo loše da ga jednom godišnje vodite kod veterinara kako bi ste testirali lakotve, kukove i uradili pregled očiju.

Što se tiče nege psa, on ne zahteva posebnu negu. Potrebno mu je mnogo napornog svakodnevnog vežbanja kako bi zdaržao fizičku sposobnost. Njegova dlaka zahteva posebnu pažnju pažnju jer je izuzetno meka i nežna i potrebno joj je svakodnevno četkanje. Takođe sa vremena na vreme potrebno je kupati psa jer zbog toga što mu je dlaka izuzetno mekana ne može se četkanjem otkloniti sva prljavština. Gordon setera možete šišati i oblikovati mu dlaku, ali to nije neophodno.

Gordon seter 1Dresura i parenje gordon setera

Ovo je veoma inteligentan pas sa čijom dresurom nećete imati problema. Izuzetno su poslušni i vole da udovolje vlasniku pa će se i sami truditi da što brže savladaju zadatke koje pred njih stavite. Veoma su osetljivi pa nikako ne bi trebali da ih kažnjavate ako neki zadatak ne ispune.

Parenje za škotsku rasu je slično kao i za većenu pasa. Izuzetnog su zdravlja, nežnog karatera pa ne bi trebalo da imate problema oko parenja. Već sa godinu dana stiču polnu zrelost, a preporučueno je da kod kuje preskočite prvo teranje. Kuje mogu biti nešto osetljivije tokom teranja pa pazite na mužijaka da ne bude agresivan.

Njihova ishrana

Gordon seter nije posebno izbirljiva rasa pasa. Nakon što štene odvojite od kuje možete ga hraniti od 4 do 6 puta posebnim granulama koje se specijalno prave za ovu rasu. Nakog godinu dana možete smanjiti na dva obroka, a 18 meseci od rođenja  gordon seter se smatra odraslim psom i možete ga hraniti jednom dnevno. Kako nisu izbirljivi možete sami praviti hranu za njih ili korisiti industrijsku već gotovu hranu. Posebno vole sve vrste živinskog mesa, kao i mleko i mlečne proizovde. Bilo bi dobro da zbog u njihovu ishranu ubacite i vitamine koje možete kupiti u bilo kojoj veterinarskoj apoteci kako bi im dlaka bila što sjajnija i boljeg kvaliteta.

Cena psa

Gordon seter se veoma brzo rasprostanio i u našoj zemlji. Koristi se i u lovu, ali sve češće ga biraju za kućnog ljubimca. Možete ga naći po veoma niskoj ceni od samo 30 evra, a kako ne zahtevaju posebnu negu i pažnju isplatiće vam se svaki dinar uložen u psa.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.