Engleski poenter – ptičar koji se savršeno snalazi u lovu

0

Engleski pointer važi za jednog od najsposobnijih lovačkih pasa kada je u pitanju lov na ptice. Ovo je jedan harmoničan i veoma brz pas koji se savršeno snalazi u šumama i na velikim poljanama. Nešto ređe se koristi kao kućni ljubimac, budući da je neustrašiv, brz i sposoban lovac uglavnog ga i odgajaju za te svrhe. Takođe, sve je popularniji na izložbama pasa, a može se reći da poslednjih godina ga uglavnom i uzgajaju za tu svrhu.

Poreklo ovog lovačkog psa

Prvi engleski penter nastao je još u 17 –om veku kada je ova rasa korišćena za lov na zečeve. Kada je tokom 18 –og veka postalo jako populan lov nap tice engleski poenter se pokazao kako izuzetno sposoban tragic i veoma brzo su počeli da ga koriste za lov. On bi pronašao pticu i osta pored nje sve dok lovac ne dođe. Ono što je karakteristično za ovu rasu jeste da u različitim zemljama poenter je različito gajen i imao je različite osobine, ali i fizički izgled. Tokom 19 – og veka kada se smanjio lov na divljač engleski poenteri su postali jako popularni kao izložbeni psi, dok se veoma retko koriste kao kućni ljubimci.

Osnovne karakteristike rase

Engleski poenter pripada porodici ptičara, a poznat je još i pod nazivom engleski kratkodlaki ptičar. Visina mužijaka u proseku se kreće od 60 do 69 cm, dok kod ženki ona iznosi od 58 do 65 cm. Težina mužijaka je od 20 do 30 kg, a ženke su nešto lakše i one mogu težiti od 20 do 25 kg. Prosečan životni vek ove rase kreće od 12 do 15 godina.

Engleski poenter

Fizičke karakteristike engleskog kratkodlakog ptičara

Poenter ne sme biti ne previše teške ali ni lake konstitucije. On je jedan dobro građen pas koji ostavlja utisak elegacije, gipkosti i brzine već na prvi pogled. Ima veoma istaknut potiljak i jasno izražen stop. Linija tela se gledano sa strane spušta ka zadnjim nogama. Nos mu je taman sa veoma širokim nozdrava, a obrazi razni. Usne su pune I dobro razvijene. Oči su srednje veličine uglavnom smeđe ili boje lešnika. Uši su trouglaste i pripijena uz glavu. Vrat je mišićav i veoma dug. Grudni koš je veoma širok sa stomakom koji se postepeno uzdiže. Rep je serdnje dužine, a stanjuje se idući ka kraju. Javlja se u više kombinacija boja: kombinacija belo žute boje, narandžasto – ride sa belom, crvenkasto – bela i poslednja mešavina crne i bele boje.

Najizraženije osobine engleskog poentera

Ovo su veoma inteligentni psi koji poseduju urođeni lovački instikt. Stoga su se godinama koristili isključivo kao psi za lov. Veoma su prilagodljivi svakoj situaciji i izuzetno snalažljivi. Verni su i odani svom vlasniku.

Njegov temperament i narav

Ova rasa se odlikuje izuzetno blagim temepramentom i genralno pas ima sjajnu narav. Prijateljski je razpoložen prema svima i veoma uravnotežen. Odličan je sa malom decom. Sjajno će se slagati sa drugim životinjama. On je ujedno i veoma oprezan, a pravilno dresiran pas znaće da vas upozori na opasnost. Treba da se povede računa da se pas pravilno socijalizuje, jer veoma često usled loše socijalizacije postaju skitnice.

Engleski poenter 1Veoma lako se dresiraju

Sama dresura engleskog kratkodlakog ptičara je laka i jednostavna. Ako želite da ga obučite za lov neće vam trebati puno vremena jer zbog urođenog instikta za lov brzo se snalaze. Ipak kako bi vaš pas se što bolje snašao u ulozi lovačkog psa preporučeno je da kontaktirate eksperta kako bi vam dao detaljnija upustva o njegovoj obuci.

Nega, održavanje i idealno mesto stanovanja

Kao i svaki drugi lovački pas i engleski poenter je veoma aktivan. Njemu je neophodna fizička aktivnost svaki dan. Nije mu dovoljna šetnja na povodcu, tako da je prepoučeno da se drže u kući koja poseduje veliko dvorište. Naravno najbolje bi bilo ove pse koristiti i slati redovno u lov u kome posebno uživaju. Ako niste u mogućnosti da ga vodite u lov onda ga pustite u šumu ili neku veliku poljanu gde će moći da se igra i istražuje. Oni mogu živeti napolju ali u umerenim uslovima života jer ne podnose previše hladno vreme. Ako ga držite u dvorištu idealno bi bilo da posedujete kućicu za njega u kojoj će mu biti toplo I udobno. Održavanje dlake je jednostavno i podrazumeva četkanje jednom do dva puta nedeljno kako bi se otklonila mrtva poddlaka.

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti

Engleski kratkodlaki ptičar je veoma zrava rasa. Ne bi ste trebali da imate problema ako ga pravilno negujete. Ipak retko se mogu javiti neki zdravstveni problemi i to uglavnom entropija, koronarna arterijska bolest, katarakta i gluvoća. Takođe ovo je pas koji usled razigranosti često može povrediti svoj rep.

Engleski poenter 3Njegova ishrana

Ishrana ove rase zavisi od toga koju hranu koristiti. Ako kupujete industrijski napravljenu hranu u vidu granula i slično onda morate znati da pored te vašem psu morate i sami pripremati hranu kako bi ste obezbedili optimalno zdravlje. Najbolje bi bilo da mu obezbedeti jedan kuvani obrok koji bi činio dve trećine njegovog dnevnog obroka, a ostalo bi bile granule. Obožavaju sve vrste mesa, kao i pirinač pa su preporuke da mu to svakodnevno ubacite u ishranu.

Parenje engleskog poentera

Kako je ovo veoma zdrav pas njegovo parenje je prilično jednostavno i veoma lako se pare. Ono na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju jesu jedinke koje koristite prilikom parenja. Poslednjih godina ova rasa je naročito popularna na izložbama. Ako planirate psa za tu svrhu onda bi trebalo da povedete računa o jedinkama koje parite kako bi pas imao što bolje kvalitete. Takođe ako je njegova namena lov, idealno bi bilo da nađete dve jedinke koje su korišćenje u te svrhe i čiji su instikti dobro razvijeni jer će u tom slučaju štene naslediti lovačke gene od roditelja.

Engleski poenter 4Njegova cena

Engleski poenteri su prethodnih godina bili nešto popularniji u našoj zemlji nego što je danas situacija. Ipak oni se i danas odgajaju pretežno u planinskim predelima i uglavnom se koriste za lov. U zavisnosti od kojeg odgajivača kupujete i cena poentera se razlikuje, a negde prosečna cena u našoj zemlji za ovu rasu pasa iznosi oko 150 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.