Nemački oštrodlaki ptičar – najsvestranija lovačka rasa pasa

0

Nemački odgajivači su želeli da stvore psa koji će imate sjajne lovačke sposobnosti i moći da parira najboljim svetskim psima obučenim za lov. Uspeli su da stvore prijatnog i poslušnog psa koji se savršeno stvara u lovu. Poslednjih godina ova rasa je dobila na popularnosti, a u našoj zemlji važi za jednu od omiljenih rasa i veoma je rasprostranjen.

Istorija i razvoj rase

Nemački oštrodlaki ptičar je rasa pasa koju su početkom 18-og veka nemački odgajivači razvili sa ciljem da stvore rasu koja bi se istakla u lovu. Tih godina je posebno bio popularan lov na ptice, a oni su želeli da stvore psa koji će u tome snaći savršeno. I uspeli su u tome. Da bi stvorili ovu rasu ukrštali su pudelpoentera sa nemačkim kratkodlakim ptičarima, grifonima i poljskim vodenim psima. U Sjedinjenim Američkim Državama ova rasa je priznata 1959-te godine kada su odgajivači započeli sa gajenjem rase. Ipak ova rasa u SAD-u nije popularna kao na prostorima Evrope.

Osnovne karakteristike rase (visina, težina i životni vek)

Nemački oštordlaki ptičar pripada porodici ptičara, a možete čuti da ovog psa još zovu i Drahtar. Životni vek rase iznosi od 12 do 14 godina. Prosečna visina mužijaka iznosi od 60 do 67 cm, dok prosečna visina ženki iznosi od 56 do 62 cm. Težina mužijaka se kreće od 25 do 34 kg, a težina ženke od 20 do 29 kg.

Nemacki ostrodlaki pticar (3)

Karakter i temerament psa

Ovo je jedan pas koji poseduje jak karakter i veoma čvrst temperament. Nije plašljiv i uvek je spreman za pokret. Brz je i okretan. Veoma je inteligentan i brzo uči. Uravnotežen je, prilagodljiv i veoma živahan. Sposoban je da izvrši i najteže zadatke koje pred njega stavite i to u veoma surovim vremenskim uslovima.

Izgled tela i boje u kojima se može javiti

Nemački oštrodlaki ptičar je veoma skladno građen pas. Njegova glava je srednje veličine sa njuškom koja je široka i izužena. Oči su uvek tamne boje. Nos je snažno pigmetisan, a njegova boja odgovara boji tela. Uši su srednje dužine trouglastnog oblika. Njuška je duga, široka i izuzetno mišićava. Vrat mu je veoma snažan srednje dužine, a grudni koš je izuzetn širok i mišićav. Leđa su nešto kraća, a slabine prepune mišića. Stomak im je uvek podugnut. Rep se krupira i pas ga uglavnom uvek drži u liniji leđa. On ima veoma gustu dlaku koja mu omogućava zaštitu od hladnog vremena i vremenskih neprilika. Boja dlake se kreće od svetlo smeđe do tamno. Može biti jednobojna ili prepuna mrlja koje mogu biti bele boje ili izrazito tamne.

Pravilna nega i održavanje psa

Kako je ovo veoma aktivan pas neophodna mu je svakodnevna vežba. Pas bi pored redovne šetnje na povodcu trebao da ima i naprne vizičke vežbe kao i dosta trčanja. Ne treba mu mnogo nege, i može da bude dobar kućni ljubimac. Ipak treba da imate u vidu da je nastao ukrštanjem više rasa pasa te da je dobio na agresivnosti pa je najbolje da ovog psa kupite ako vam je potreban pas za lov. Idealno stanište za njega bi bilo dvorište koje bi imalo kućicu. Što se tiče održavanja dlake dovoljno je četkanje jednom nedeljno.

Nemacki ostrodlaki pticar (1)Ishrana i bolesti koje se mogu javiti

Ovo je jedna veoma zdrava rasa pasa koju mogu pogoditi neke bolesti karakteristične za nemačke pse. Tako oni često mogu oboleti od konorarne arterijske bolesti i displazije lakta. Pored ovih nije primećeno da je nemački oštrodlaki ptičar podložan još nekoj bolesti jer su izuzetno otporni.

Nemački oštodlaki ptičar je svaštojed kojeg možete hraniti bukvalno svom hranom. Oni ipak najviše uživaju u mesu s’ toga je neophodno da u njihovu ishranu uključite i sirovo meso. Ako ste se odlučili da vašeg psa hranite sa granula ili nekim drugim vidom industrijske hrane opet poželjno bi bilo da u njegovu ishranu ubacite i sirovo meso kao i kosti koje će uticati pravilno na rad celokupne vilice. Pored mesa u ishranu obavezno uključite i povrće posebno šargarepu, kao i sve vrste žitarica i mleka.

Pravilna dresura psa

Pošto je ovo inteligenta rasa koja brzo uči nećete imati problema sa njegovom dresurom. Oni su rođeni lovci, tako da već kao štenci su razvili njuh i spremni su da uče o lovu. Trebalo bi da znate da je ovo rasa kojoj temperametn ne dozvoljava da bude poslušni kućni ljubimac, pa bi trebali da ga uzmete kako bi ste iskotistili njegove lovačke sposobnosti i u skladu sa tim ga i dresirati. Morate da znate da nije dovoljno da kupite lovačkog psa i da smatrate da je on spremam za lov. Potrebno je uložiti mnogo truda u njegovu dresuru kako bi se u lovu pokazao sjajno. Morate pored pravilne obuke i dresure znati da vodite vašeg psa. Tokom dresiranja najbolje bi bilo da ga za svaki uspešno urađen zadahtak pohvalite u vidu davanja dodatne hrane, igračke za žvakanje i slično. Ako niste sigurni da ćete sami uspeti da pravilno dreisrate psa za lov potražite pomoć eksperkta.

Nemacki ostrodlaki pticar (2)

Parenje nemačkog oštordlakog ptičara

Ako posedujete ovog psa znajte da već nakon godinu dana vaš pas će biti spreman za parenje. Ako ne želite da parite psa povedite računa jer bi u periodima teranja on mogao da bude nezgodan. Ako vam je potreban ovaj pas za lov morate voditi računa o tome kada je u teranju. Takođe ako posedujete skotnu kuju morate voditi računa o njoj. Lako i brzo se pare, gotovo uvek uspešno iz prvog puta, a sam okot je veoma lagan za kuju. Štencu su mahom zdravi i svi prežive tako da ne bi trebalo dodatno da se brinete.

Cena po kojoj možete nabaviti nemačkog oštrodlakog ptičara

Nemački oštrodalki ptičar je pas koji je veoma rasprostranjen na našim prostorima. Ranije bilo je potrebno izdvojiti veliku sumu novca da bi ste mogli sebi da priuštite ovog psa, a sada ga možete nabaviti po ceni od 80 evra po štenetu.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.