Havanski bišon – veoma redak kućni ljubimac

0

Havanski bišon je poreklom sa Kube, a zanimljivo je da je gajen kako bi zabavljaju široke narodne mase u cirkusu. Ovo je nežan i osetljiv pas koji će biti dobar kućni ljubimac jer se veoma vezuje za vlasnika i njegovu porodicu.

Kratak istorijat rase

Ne zna se tačno od kada potiče ova rasa pasa, ali veruje se da potiče još iz drevnih vremena. Potiče sa prostora Kube i tokom svoje istorije prošla je kroz dosta faza u razvoju. Špancu su ove pse rasprostranili po celoj Evropi, a u to vreme oni su smatrani elitnim psima koje su samo bogatiji ljudi mogli da priušte sebi. Vremenom počelo je da slabi interesovanje za rasu koja je bila na ivici izumiranja. Dugo ova rasa pasa prolazila je kroz veoma težak period razvoja. Odgajivači su tek 1996-te godine počeli bitnije da se zanimaju za ovu rasu koja je krajem prošlog veka tek dobila svoj standard.

Osnovne karakteristike rase

Havanski bison je veoma kasno počeo da privlači pažnju odgajivača. Ovo je rasa koja potiče iz drevnih vremena, ali tek krajem prošlog veka odgajivači su je priznali. Po standardima havanski bison pripada porodici kućnih pasa, a pored ovog poznat je još pod imenom havanski svileni pas. Životni vek im je u proseku od 12 do 14 godina. Visina mužijaka iznosi od 20 do 28 cm, dok visina ženki iznosi u proseku 5% manje od prosečne visine mužijaka. Težina mužijaka se kreće od 3 do 6 kg, dok kod ženki ona se kreće od 3 do 5 kg.

Havanski bisonFizički izgled psa

Ovo je veoma mali pas čije je delo nešto duže nego što je šire. Noge su ravne i suve sa nešto dužim prstima na nogama. Rep je visoko nošen prekriven veoma gustom i dugom dlakom. Glava je mala sa lobanjom koja je ravna i široka. Oči su veoma velike uglavnom tamne boje. Uši su viseće sa jednim blagim pregibom. Njuška je uska i veoma ravna. Dlaka je meka, a na krajevima ima blage zavoje. Boja pasa je bela koja se može javiti u svim nijansama od čisto bele do žuto braon.

Kakav temperant poseduje i koje su to najizraženije osobine rase?

Bišon im izuzetno nežan temperament. Ovo je veoma osetljiv pas koji se brzo vezuje za vlasnika i njegovu porodicu. Savršeno se slaže sa malom decom. Pored toga odlično se slažu i sa drugim životinjama, posebno psima. Odlikuje se velikim stepenom inteligencije i izuzetno su poslušni. Jedna od najizraženijih osobina im je radoznalost. Uvek će želeti da znaju šta se dešava u svetu oko njih. Ne trpe strogu discipline i umeju da upadnu u depresiju ako vlasnik prestane previše grup prema njima. Vole da ugode svom vlasniku. Mogu glasno lajati, ali ako ga pravilno dresirate i naučite vaš pas neće puno lajati kad odraste. Ponekad ume da bude stidljiv prema nepoznatim ljudima, iako nije povučen pas. Nisu agresivni.

Život u stanu ili dvorištu?

Havanski bišon je pas koji savršeno može da funckioniše u stanu. Oni su živahni i razigrani ali njima će dovoljan biti i mali stan jer su i sami izuzetno mali. Rado će trčkarati svud unakolo. Njima nije potrebno dvorište i nije preporučljivo da žive u njemu niti u kućići za pse. Nikako ne bi trebalo da ga držite napolju jer će se vaš pas veoma brzo razboleti.

Havanski bison (2)Održavanje havanskog bišona i bolesti koje se mogu javiti

Havanski bišon ne zahteva veliku fizičku aktivnost, dovoljna će im biti kraća šetnja na povodcu. Možete ga šetati par puta nedeljno. Ako krenete da mu sečete nokte na nogama to ćete morati da radite bar jednom nedeljno. Ovo je kućni pas koji se ne prlja često pa će dovoljno biti da ga kupate dva puta godišnje. Najbolje bi bilo da vašeg psa naviknete da mu perete zube i to jednom nedeljno. Bitno je istaći da su ovo savršeni psi za ljude koji imaju alergije.

Ako se pravilno neguje havanski bišon je izuzetnog zdravlja i veoma retko dolazi do oboljenja. Ređi zdravstveni probemi koji se mogu pojaviti su iščašenje kolena, progresivna atrofija rožnjače, katarakta i eksterni otitis.

Nega dlake i linjanje

Havanski bišon ima izuzetno dugu dlaku koja je prilično zahtevna. Ovo je pas koji se obično šiša kako bi njegova dlaka mogla lakše da se održava, mada to nije pravio. Dlaku je potrebno četkati tri puta nedeljno kako se ne bi zamrsila u čvoriće. Jako je važno da mu skraćujete dlaku između prstiju na šapama. Oni se veoma malo linjaju i svu mrtvu dlaku ćete otklonini četkanjem. Ako ga držite u stanu nećete imati problema sa dlakom iako na prvi pogled ovaj pas deluje kao nešto teži za održavanje.

Parenje i dresura

Havanski bišon je pas izuzetno pogodan za dresiranje. Inteligentni su i hoće u svemu da udovolje svom vlasniku. Zbog toga su u svojoj istoriji korišćeni pretežno u cirkusu.

Sam proces parenja nije zahtevan ni za kuju, ali ni za mužijaka. Ono što predstavlja problem kod ove rase jeste pronalaženje odgovarajuće jedinke. Naime, veoma su retki psi posebno oni koji se koriste za izložbe pa u skladu sa tim teško je naći adekvatnog partnera. Ako posedujete ovog psa i želite da ga parite trebalo bi dobro da se raspitate o jedinki sa kojom bi ste ga parili.

Havanski bison (3)Pravilna ishrana havanskog bišona

Pas koji originalno potiče iz Kube je veoma mali pa neće zahtevali količinski velike obroke. Štene možete hraniti 3 do 4 puta na dan sa granulama ili premijum hranom koja će najbolje da odgovara vašem psu. U peridoo života od 3 do 7 meseci kada štene menja mlečne zube sa stalnim potrebno je da u ushranu ubacite i tablete koje su obogaćene kalcijom zbog pravilnog razvoja zuba. Odraslog psa dovoljno je hraniti jednom dnevno. Za izbor hrane najbolje bi bilo da kupujete industrijiski gotovu hranu, mada i sami možete spremati hranu. Ako se odlučite za industrijsku hranu proverite da li je ona pakovana u originalnom pakovanju i obavezno proveravajte rok trajanja kako bi ste bili sigurni u njen kvalitet i higijensku ispravnost.

Cena psa u našoj zemlji

Havanski bišon spada u veoma skupe rase pasa.  U našoj zemlji minimalan iznos po kojem možete kupiti štene u odgajivačnici iznosi 500 evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.