Samojed – uvek vedar i nasmejan pas

0

Samojed je jedna od najpopularnijih rasa zbog svog blagog temperametna, odličnog karaktera i večite razigranosti. Ovo je odličan pas koji će se biti nezamenljiv kućni ljubimac. Uvek je vedar i nasmejan, obožava decu, poslušan je, a zbog svoje mekane i duge dlake obožavaćete da ga mazite.

Kako je nastala rasa i gde?

Samojed je rasa pasa koja je nastala u Rusiji. Ovaj sibirski pas doselio se na prostore Rusije zajedno sa nomadskim plemenima. Ime je dobio po nomadskom plemenu „Samojed“ koji su ga prvi i odgajali. Zbog veselog temperamenta veoma brzo postao je popularan i brzo se raširo svuda u svetu. Pretežno su korišćeni za čuvanje stada irvasa, ali i za vuču sankama. Prvi ruski samojed koji je došao u Sjedinjene Američke Države bio je poklon od ruskog vojvode Nikolasa. U Ameriku on je stigao 1906-te godine i veoma brzo postao popularan naročito kao pas – saoničar. Do kraja 20-og veka zbog sjajnih sposobnosti sibirski pas postao je deo saoničarskih timova na Antartiku. Ovo je jedna od retkih rasa pasa koja se rasprostanila po celom svetu.

Samojed

Osnovne karakteristike rase

Ova simpatična ruska rasa pasa pripada porodici nordijskih psa i špiceva, koji potiču još iz drevnih vremena. Životni vek samojeda iznosi od 12 do 15 godina, mada na našim prostorima u proseku ova rasa živi od 10 do 12 godina. Prosečna visina mužijaka iznosi od 52 do 59 cm, dok za ženke visina se kreće u rasponu od 47 do 52 cm. Težina mužijaka iznosi od 20 do 30 kg, a ženki od 16 do 20 kg.

Važne karakterne osobine samojeda

Kako je ovo rasa koja je nastla u davna vremena i od tada bila veran saputnik čoveka, ne treba da nas čudi što je samojeden dosta vezan za vlasnika i celu njegovu porodicu. Ovo je pas koji ne voli samoću, i uvek će rado vreme provoditi sa nekim članom porodice. Nežan je, veseo i veoma razigran. Obožavaju decu i sjajno se slažu sa njima. Pored toga savršeno funkcionišu i sa drugim životinjama, posebno psima. Veoma lako i brzo prihvataju strance zbog čega nikako ne mogu biti dobri psi čuvari.

Samojed 1

Temperament i narav samojeda

Samojedi imaju blag temperament i prilično su nežni psi. Vole da se igraju i nisu zlopamtila. Jedini problem jeste što su veoma tvrdoglavi što će umeti da predstavlja problem naročito prilikom dresure. Veoma su živahni, nisu stidljivi ni agresivni. Izuzetno je inteligentan i prepun energije.

Dve osnovne vrste samojeda

Tokom razvoja samojeda razvile su se dva vrsta pasa, pa tako razilkujemo vučiji i medveđi tip samojeda. Vučiji tip karakteriše duža dlaka i špicastija glava, a sami su nešto slabije konstitucije. Ovo je vrsta samojeda koja uglavnom potiče iz engleskih uzgajivačnica. Za razliku od njih medveđi tip ima kraću i deblju njušku, a dlaka mu je nešto ređa sa ređom poddlakom. Ovaj tip nastao je na prostorima Sibira, a danas je dosta rasprostranjeniji od vučijeg tipa.

Izgled rase i fizičke odlike

Samojed je pas srednje veličine veoma elegantan i dostojanstven. Dužinja njegovog tela je 5% veča u odnosu na visinu grebena. Vrat je srednje dužine veoma snažan. Glava je špicastog oblika srednje veličine. Nos je dobo razvijen poželjno je da bude crne boje. Njuška je jaka i duboka približne veličine kao lobanja. Usne su čvrste dobro pigmentisane. Zubi su snažne i daju makazast ugriz. Oči su tamno smeđe boje široke, bademastog oblika. Uši su podignute, male, debele i trouglaste.

Održavanje samojeda i idealno mesto za njihov život

Izuzetno su aktivni zbog čega im je neohpodna svakodnevna fizička aktivnost. Bilo bi dobro da ih pored šetnje na povodcu pustite da se istrče. Ovo su psi koji su se razvili i živeli u Sibiru pa tako veoma dobro podnose hladne vremenske uslove i zimu. Možete ih držati napolju u dvorištu mada je preporučljivo da vašeg psa držite u kući ili stanu. Morate da pazite leti za vreme velikih vrućina da vaš pas ima dobar hlad jer je izuzetno osetljiv na sunce. Takođe najbolje bi bilo da ga u letnjem periodu u šetnje izvodite uveče kada sunce zađe. Ne treba da se brinete oko kupanja jer i pored izrazito bele dlake, ovi psi se retko prljalju pa im je dovoljno kupanje dva puta godišnje.

Samojed 3

Krzno: linjanje i održavanje dlake

Samojed poseduje izuzetno gustu dlaku i poddlaku. Dlaka mu je uglavnom u beloj boji sa vrhom koji se presijava na srebrnasto. Može biti i krem ili žute boje. Njegova dlaka je veoma oštra, prava i duga, a poddlaka je izuzetno gusta i meka što mu omogućava i podnošenje izuzetno hladnog vremena. Njemu je potrebno svakodnevno četkanje. Vodite računa o dlaki jer je moguće da se umrsi i naprave čvorići. Linjaju se pojačano dva puta godišnje.

Bolesti koje se mogu javiti

Samojed se odlikuje izuzetnom izdržljivošću i može se reći da spadaju u veoma zdravu rasu pasa. Pravilnom negom psa i redovnom vakcinacijom izbećićete bolesti koje se mogu javiti. Od čestih zdravstvenih problema primećena je koronarna arterijska boleste, dok se reće javlja torzija želudca i progresivna atrofija rožnjače.

Samojed 2

Parenje i dresura

Sama dresura samojeda može biti nešto teža pogotovo ako se uzme u obzir da ovaj pas može biti izuzetno tvrdoglav naročito u mlađim danima. Ta njegova tvrdoglavost će dovesti do poteškoća u dresiranju, ali polako sa vremenom prihvatiće sve što mu govorite i postaće izuzetno poslušan pas.

Što se tiče parenja, ono se ne razlikuje od parenja drugi rasa, a ovo je rasa koja nema nekih većih problema tokom celog ovog procesa.

Važna pravila koja morate primeniti u njihovoj ishrani

Samojed je pas srednje veličine pa u skladu s’ tim treba proceniti koja je to količina hrane koja je idealna za njegovu građu. Kao štene najbolje bi bilo da ga hranite dva puta dnevno sa industrijiski gotovom hranom. Nakon godinu dana vaš pas je odrastao i tada mu je dovoljan jedan obrok dnevno, a od vas zavisi hoćete li mu sami pripremati hranu ili će te korisiti gotovu. U svakom slučaju treba da znate da njegova ishrana mora biti bogata hranom koja sadrži dosta minerala, masti, vitamina i lako svarljivih ugljenih hidratata. Ono što treba da izbegavate u njegovoj ishrani jeste šećer i slatkiši, kao i previše jaka, ljuta i začinjena hrana.

Pristupačnost rase u Srbiji i cena po jedinki

Samojed je veoma rasprostranjen i na našim prostorima. Sajajn je kućni ljubimac, dobar sa decom i prijateljski nastrojen prema svima što doprinosi tome da sve više porodica želi baš ovog psa za svog kućnog ljubimca. Cene po jedinki se kreću od 50 evra pa naviše. Sve zavisi od kojeg odgajivača kupujete, kao i to da li je štene potomak vrhunskih jedinki.

Samojed 5

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.