Američki stafordski terijer, rasa koja se lako dresira

3

Američki stafordski terijer spada u krupnije i jake rase, pa se često koristi i kao pas čuvar. Ovo je pravi sportski pas, veoma izdržljiv, što ga čini pogodnim za dresuru i vlasnike koji učestvuju na izložbama.

Ne treba ga mešati sa stafordskim bul terijerom. U pitanju je slična vrsta pasa, koji su manje veličine i težine u odnosu na američke staforde.

Stafordski terijer nastao je u devetnaestom veku u Evropi, za potrebe uličnih borbi pasa, koje su bile izuzetno popularne u kladioničarskim krugovima. Ukrštanjem nekoliko agresivnijih rasa, dobijena je ova vrsta terijera. Kako su borbe pasa bile popularne i u Americi, nekoliko primeraka je prebačeno na Novi kontinent, gde su potom razmnoženi.

Tokom decenija ovaj pas je promenio nekoliko imena. U drugoj polovini devetnaestog veka bio je poznat kao pit bul terijer, da bi odlaskom u SAD dobio novo ime – američki pit bul terijer. U vreme velike depresije, tridesetih godina prošlog veka, menja svoje ime u stafordski terijer, a četrdeset godina kasnije prozvan je američki stafordski teijer.

Staford je lak za dresuru i odličan ako vam treba porodični pas koji voli decu.

Staford je lak za dresuru i odličan ako vam treba porodični pas koji voli decu.

Karakteristike: visina, težina, agresivnost i druge osobine.

Odrastao mužijak može biti visok i do pola metra, dok su ženke tri do pet centimetara niže. Težina im doseže između dvadeset pet i trideset kilograma, u zavisnosti od pola.

Iako je krupan i mišićav, u pitanju je veoma graciozan pas, koji može imati jako lepe šare. Obično imaju dve boje. Jedna je bela, a druga može biti svetlo braon, tamno braon, crna, siva, itd. Oblik leđa je veoma bitan, to je jedna od bitnijih karakteristika, kada ih izlažete na takmičenjima. Imaju izražene mišiće. Telo im se završava tankim repom srednje veličine.

Uši su prirodno opuštene i presavijaju se na pola, ali ih određeni vlasnici oblikuju, tako da budu prave i podignute. To se postiže sečenjem ili kupiranjem ušiju kod staforda. Ukoliko želite da kupirate vašeg staforda, to morate učiniti pre nego što napuni četiri meseca, jer mu se u tom periodu hrskavica u ušima još uvek nije formirala. Kupiranje se može izvršiti i kasnije, ali će biti suviše bolno za vašeg psa. Ovo iskustvo može biti traumatično do te mere, da će staford biti u stanju da bol koja mu je naneta tokom kupiranja, pamti čitavog života. Zato nemojte mučiti vašeg ljubimca do te mere, samo da bi imao određeni izgled.

Kada pomislite na ovog psa, verovatno pretpostavljate da se radi o veoma agresivnoj rasi. Ova tvrdnja je samo delimično istinita, jer staford je nastao ukrštanjem najagresivnijih pasa, a i sam je korišćen u borbama. Međutim postaće agresivan, samo ako ga tako dresirate. Ako uzmete staforda sa namerom da vam bude porodični ljubimac, budite uvereni da neće nikog povrediti.

Mogu da žive i do petnaest godina.

Sve o američkom stafordu: ishrana, parenje, linjanje, boje ...

Sve o američkom stafordu: ishrana, parenje, linjanje, boje …

Ishrana i bolesti

Stafordima treba davati jake granule koje će oblikovati njegovo telo i ojačati mišiće. Štencima se daju posebne granule. Njih morate hraniti tri do četiri puta dnevno, ali u manjim količinama, bukvalno jedna šačica granula za obrok. Odraslim stafordima se daje i do pola kilograma hrane, u zavisnosti od kilaže samog psa, s tim što se hrane jednom dnevno, najčešće uveče. Konsultujte se sa veterinarom ili prodavcem u pet šopu. Na svakom džaku hrane za pse naćićete tabelu sa dnevnom dozom granula.

Nije problem ni hraniti ga običnom, domaćom hranom. Granule treba uvesti u redovnu ishranu ako ga vodite na izložbe, jer određeni balans proteina i masti u ovakvoj hrani, oblikuje telo vašeg staforda, jača mišiće i pospešuje dlaku, dajući joj sjaj. Osim granula, u pet šopovima ćete naći i drugu vrstu hrane za staforda: prelive, konzerviranu hranu, slatkiše za pse, vitamine koje treba davati uz ishranu, i drugo.

Što se tiče bolesti, stafordi su veoma izdržljivi psi. Oči su njihova slaba tačka, pa se dešava da u starosti oslepe. Pored očiju, mogu imati problema sa kukovima i srcem.

Uši su im opuštene, kao na slici, ali se mogu kupirati, kako bi imale prav oblik.

Uši su im opuštene, kao na slici, ali se mogu kupirati, kako bi imale prav oblik.

Parenje i dresura

Ako želite da se vaš ljubimac pari, imajte na umu da je ponekad nepoverljiv prema drugim psima. Dopustite mužijaku i ženki da se prvo upoznaju, može se desiti, naročito kod ženki, da će napasti svog potencijalnog partnera.

Američkog stafordskog terijera je lako dresirati. On bez problema pamti sve komande, a možete ga motivisati i hranom. Oni obožavaju treninge, bukvalno ceo dan da provedete sa njima, neće se zamoriti. Ovaj pas se lako vezuje za svog vlasnika i čitavu porodicu, trening koji provede sa vama će za njega biti igra.

Morate mu posvetiti pažnju maksimalno, naročito dok je štene, tako da, ako niste spremni da odvojite dobar deo svog vremena za njega, nemojte ga ni nabavljati.

Kako dresirati američkog staforda?

Kako dresirati američkog staforda?

Održavanje dlake i linjanje. Da li je dobro držati ga u stanu? Kakav je sa decom?

Stafordi imaju izrazito kratku dlaku, što znači da se puno ne linjaju i ne zahtevaju posebno održavanje i češljanje.

Mogu se prilagoditi životu u stanu, ali naša preporuka je da ne kupujete ovog psa ako već nemate dvorište. Osim što će praviti nestašluke po stanu, nećete moći da ga izvodite napolje u bilo kom trenutku, a stafordima je potrebo da se izigraju, naročito dok su mali.

Sa druge strane ovo je idealan pas za sve one koji imaju prostrano dvorište. Čak mu nije potreban ni neki specijalni prostor. Predlažemo da mu napravite boks, jer ga u tom slučaju ne morate vezivati. Imajute na umu da dosta ljudi ima predrasude, smatrajući da su stafordi veoma agresivni, pa će se neki vaši posetioci možda uplašiti. U tom slučaju sklonite ga u boks na neko vreme.

On je sjajan prijatelj dece, prema kojima je zaštitnički nastrojen. Rekli smo da staford ne mora da bude agresivan, ako ga tako vaspitate. Ova činjenica ne važi ukoliko staford primeti da mu je vlasnik ugrožen. Spremni su da se bore do smrti sa nekim ko ugrožava njihovog vlasnika, naročito ako su se vezali za najmlađe članove vaše porodice. Neće se libiti da napadnu čoveka, drugog psa ili neku opasnu životunju, ma koliko bili slabiji od svog neprijatelja.

Da li je pogodno držati ga u stanu?

Da li je pogodno držati ga u stanu?

Kao i svaki pas, i staford voli igračke, naročito dok je štene i dok mu se formiraju zubi. Često će tražiti nešto za grickanje pa neće praviti razliku između vaših stvari i igračaka. Ako tražite igračke za ovakvog ljubimca, naviknite se na činjenicu da ćete morati češće da mu kupujete zanimacije, jer je u stanju da za par dana raspori i najtvrđu lopticu.

Cena

Cene američkog stafordskog terijera variraju. Kako je u pitanju pas koji se izlaže, štenci višestruko nagrađivanih staforda mogu biti izuzetno skupi.

Štenci američkog stafrdskog terijera variraju od pedeset do čak petsto evra.

Click Here To Join Native Media
Share.

3 коментара

  1. ivanka greganić on

    imam ženku američkog staforta staru godinu dana, a htjela bi nabaviti maltezera ženku, dali bi se mogli oni slagati inače je miroljubiva prema nama i tako ju odgajamo, ali prema psima instikt proradi

  2. Najbolji psi na svetu. Odani, divne naravi, snažni, a nežni. Preporučujem svakom ko želi vernog prijarelja, čuvara i psa zahvalnog za sve lepo što mu pružite. Idealan za porodicu sa malom i velikom decom.

    • Udomila sam ženku američkog staforda i zaljubila sam se, najprije u njene oči koje pokazuju toliku zahvalnost i ljubav prilikom i najmanjeg dodira po glavi. Priznajem, imala sam predrasude ali iz dana u dan je sve bolja jer smo se od početka tako postavili. Moja Maja zahtjeva dosta pažnje i izuzetno je razigrana, živimo u stanu ali je izvodim po nekoliko puta dnevno napolje pa nemam problema ni sa čim osim sa pretjeranim lizanjem ( iz čiste ljubavi). Ni jednom se nije desilo da napravi neku štetu ili obavi unutra ono sto treba napolju. Mislim da sam pravi srećnik sto mi je život pružio ovakvog psa. Uci, jako je pametna i sve razumije. Sa drugim ljudima se odlično ponaša, naročito sa djecom. Dajem joj granule uglavnom, ali kombinujem i “ domacu “ hranu poput mesa, jaja, hljeba i sl. Ukombinujem, tako da se njoj svidi. Naravno, skače od sreće kad vidi da joj se sprema hrana. Primjetila sam da hoće uvijek da bude glavna u psećem društvu, pa pazim sa kim je puštam u parkicu da se igra. Pokazala se jako dobra sa malim psima, ali većima od sebe ne dozvoljava da budu alfa u njenom prisustvu. Kao osoba koja je bila neiskusna sa jačim i većim psima, imam sve rijeci hvale za njihovo ogromno srce i oštar um. Naravno, treba slušati psa, posmatrati i proucavati, shvatiti da ste vi njima cijeli svijet i dobićete neizmjernu, neiscrpnu ljubav koja će trajati do njihovog zadnjeg daha. Jako sam srećna sto mi je život poklonio moju Maju.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.