Jorkširski terijer – mali ratnik među psima

1

Jorkširski terijer spada među rase manjih pasa, a nastao je početkom devetnaestog veka u Engleskoj.

Englezi su u početku koristili manje rase pasa za lov, pa je Jorkširski terijer nastao upravo u te svrhe. Pošto je odgajen kao lovački pas, i dan danas je ponekad blago agresivno nastrojen, pa se nemojte čuditi ako napadne nekog od vaših prijatelja i poznanika, sa kojima se ređe posećujete. Zato ga zovu ,,malim ratnikom“.

Vremenom su za lov počele da se koriste druge rase pasa, a jorkširski terijer je postao omiljen kao ljubimac, ne samo u Engleskoj, već u čitavom svetu. Ženska populacija ga posebno voli, zbog njegove duge dlake, koja daje prostora za vezivanje kikica i repića. Pas koji se u početku koristio za lov u radničkoj klasi, samo nekoliko decenija kasnije postaje omiljen ljubimac među plemstvom i bogatašima.

Karakteristike jorkširskog terijera: visina, težina, životni vek, temperament, osobine ....

Karakteristike jorkširskog terijera: visina, težina, životni vek, temperament, osobine ….

Opšte karakteristike i osobine: visina, težina, životni vek …

U zavisnosti od veličine, mogu biti patuljasti jorkširski terijeri ili jorkširski terijeri standardne veličine. Negde ga nazivaju i jorki, tj koristi se kraći i jednostavniji naziv za ove pse.

Ovu rasu karakteriše prvenstveno divna duga dlaka, koja može biti zlatne, smeđe ili u nekim delovima tela, braonkaste ili sivkaste boje. Ukoliko vlasnik svog ljubimca izlaže na takmičenjima, težiće da mu dlaka bude što duža i sjajnija, pošto je klavitetna i sjajna dlaka kod jorkširskih terijera veoma bitna na izložbama. Vlasnici koji ne posećuju izložbe su praktičniji. Oni svoje ljubimce šišaju, kako bi se njihovi terijeri manje linjali, a pri tom su i mnogo lakši za održavanje.

Jorkširskog terijera karakterišu i mala glava, uspravne ušu ,,V“ oblika, i kratak repić, koji nestane u dlaci, ukoliko rešite da ga ne šišate.

Kao što smo pomenuli, Jorkširski terijer spada u manje rase. Standardna rasa jorkširskog terijera može narasti i do šest kilograma, dok patuljaste rase imaju težinu oko dva ili tri kilograma. Što se tiče visine, patuljaste rase rastu do osamnaest centimetara, a normalni ne bi trebalo da pređu dvadeset jedan centimetar.

Vaš Jorkširski terijer može da živi, od prilike petnaest godina, u zavisnosti od toga kako ga tretirate i naravno od njegovog zdravlja. Patuljasti jorkširci žive par godina kraće.

Nisu jednostavni za održavanje. Potrebna im je posebna nega dlake, češljanje, šišanje ... Nisu laki ni za dresuru zbog prgave naravi.

Nisu jednostavni za održavanje. Potrebna im je posebna nega dlake, češljanje, šišanje … Nisu laki ni za dresuru zbog prgave naravi.

Ishrana i bolesti

Jorki će se navići na hranu koju mu dajete bez obzira da li je reč o domaćoj hrani ili granulama. Ipak, kako se radi o psu sa dugom dlakom, poželjno je da mu češće dajete granule, kako bi mu dlaka bila kvalitetnija, svilenkastija i lepša. Postoje i posebne granule za pse manjih rasa, koje su adekvatne za vašeg jorkija.

Štencima jorkširskih terijera, koji su prestali da doje, treba davati specijalne ,,starter“ granule za pse do tri meseca. Nakon toga možete preći na običnu hranu za štence, koju će jesti do prve godine. Granule ne potapajte u mleko, da ljubimci ne bi imali problema sa glistama. Ako želite da omeškšate granulice, potopite ih u mlaku vodu.

Ova vrsta terijera je krhe i slabašne građe, tako da morate voditi računa o njihovom zdravlju. Kosti su im veoma slabe, često oboljevaju od kostobolje. Kada ga šetate nemojte naglo povlačiti povodac, što zbog kostiju, što zbog njegovog osetljivog i uskog grla.

Dajte mu češće štapiće koji čiste i jačaju zube. Slabe kosti su još jedan razlog zašto bi trebalo da dajete svom Jorkiju granule. Specijalna pseća hrana, bogata kalcijumom, dodatno će ojačati njegove kosti. Gledajte da granulice ne budu krupne, jer, kao što pomenusmo, njegovo grlo je malo i usko.

Oči, kosti i grlo su slabe tačke jorkširskog terijera.

Oči, kosti i grlo su slabe tačke jorkširskog terijera.

Ni oči ima nisu jača strana, dešava se da oslepe. Zato se trudite da mu sklonite kosu sa očiju. Repići na njihovim glava su simpatični, ali i korisni, kako bi vid vašeg jorkširskog terijera bio što dugotrajniji i bolji.

Ne treba ih izlagati hladnoći, zbog osetljivosti, zato im vlasnici često kupuju odeću i ogrtače, kada ih zimi izvode u šetnju. Zbog njihove netrpeljivosti prema hladnom vremenu imajte u vidu da je jorki kućni pas i nemojte ga uzimati ako ne želite ljubimca u svojoj kući, već samo za dvorište.

Parenje i dresura

Kod Jorkširskog terijera, parenje je, kao i kod većine ostalih pasa, relativna stvar. Imajte u vidu da se pas do prve godine vodi kao štene.

Veterinar može da vam pomogne i skrene pažnju na pravo vreme za parenje kod ženki jorkširskog terijera, tako što će odraditi jednostavan pregled, odnosno pod mikroskopom će pregledati vaginalnu sluz kod vašeg ljubimca.

Okvirno gledano, ženka dobija znake teranja nakon što se kod nje javi određeni otok, a može se pariti od devetog do jedanaestog dana.

Ljudi koji imaju odgajivačnice, teže da pronađu što boljeg mužijaka za svoje ženke – jorkije. To su obično mužijaci koji imaju određene karakteristike, dobro poreklo i nagrade na takmičenjima. Na taj način se i štenci mogu prodati za veći novac.

Jorkširski terijer je kućni pas, tako da će se sigurno ošteniti u kući. Kako ne bi ste imali neprijatan nered u vašem domu, nabavite kotilicu za pse. To je jednostavna drvena kutija, u koju ćete smestiti psa dok se ne ošteni i dok štenci ,,ne stanu na noge“. Nije u pitanju velika investicija, uz malo veštine, možete je napraviti i sami. Ne izbacujte ga napolje u trenutnu kad treba da se ošteni, jer ćete narušiti zdravlje svog ljubimca i njegovih štenaca, naročito ako je hladniji period.

Imajte na umu da jorki ima veoma tešku narav i da mu ne smete popuštati u dresuri, jer će probati da vas nadmudri. Kako je reč o ,,malom ratniku“ čiji su preci bili borbeni, desiće se da se vaš jorkširski terijer pobuni i da tokom dresure počne nekontrolisano da laje.

Kada se malo pripitomi, postaje umiljat, bar prema vlasnicima. Ako uspete da savladate njegovu tešku narav, budite sigurni da će lako savladati sve što ga budete učili.

Kod dresure je najbitnije savladati njegov temperament. Ostale trikove ćete ga naučiti lako.

Kod dresure je najbitnije savladati njegov temperament. Ostale trikove ćete ga naučiti lako.

Održavanje i nega dlake. Da li se linja?

Duga dlaka jorkširskog terijera zahteva posebnu pažnju. Mora se redovno kupati, a o češljanju i da ne govorimo.

U pet šopovima i sličnim radnjama, pronaćićete specijalne šampone i četke za dugu dlaku. Češagije na četkama su duge po nekoliko centimetara, one sa kraćim su nepodobne za četkanje jorkširskog terijera.

Možete ga i šišati, ali je poželjno da to ne činite sami, već u specijalizovanim salonima za pse. Nije lako ošišati ga, a da pri tom ostane lep i uredan. Otežavajuća okolnost je ukoliko je vaš jorki prgav i nestašan, što kod njih nije strano.

Kad već kupujete četke, obezbedite i jednu za kupljenje dlaka, jer se jorkširski terijer, jako linja. Njegove dlake ćete nalaziti svuda po kući, pa se spremite i da usisavate malo češće.

Da li je pogodano držati ga u stanu? Da li je dobar ljubimac za decu?

Kako spada u manje rase, jorkširski terijer spada u omiljene ljudimce koji se čuvaju u zatvorenom prostoru. Ako živite u kući i imate dvorište, zadovoljićete njegov nemirni i avanturistički duh. Međutim ako imate stan i niste u mogućnosti da ga u svakom trenutku pustite napolje, može se desiti da napravi lom, pošto je hiperaktivan i živahan.

Ne dajte da vas zavara njegova minijaturna veličina. Opet naglašavamo da se radi o malom ratniku. Jorki uvek brani svoju teritoriju, a negativna strana ove osobine jeste što će biti ratoboran i prema vašim gostima, naročito prema onima koje ne poznaje.

Da li je pogodan za stan? Kako se slaže sa decom?

Da li je pogodan za stan? Kako se slaže sa decom?

Ako ste rešili da svom detetu kupite ovog psa, razmislite dva puta. Jorki nije za malu decu, koja, nesvesno, mogu da budu gruba prema ljubimcima. Njegova građa je ionako krha i jedan jači udarac ili stisak vašeg deteta, može povrediti psa. Jorki je pre adekvatan pas za odraslu decu koja će umeti da se ophode prema njemu.

Cena

Cene jorkširskog terijera variraju u zavisnosti od njegovog porekla, mesta u kome živite, pola, starosti i slično…

Ukoliko ste rešili da ga kupite, spremite se da odvojite između dvesta i čak šesto evra.

Brane svoju teritoriju, često laju na osobe koje ne poznaju dovoljno.

Brane svoju teritoriju, često laju na osobe koje ne poznaju dovoljno.

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.