Engleski mastif – moćan i snažan pas koji zahteva veliku opreznost

0

Engleski mastif je pravi div među psima koji nalažost veoma brzo nakon nastanaka počeo da se koristi u borbama koje su bile prilično okrutne. Ipak tokom 19-og veka ove borbe su se zabranile što je doprinelo gajenju ove rase iz plemenitih namera. Danas vrlo su rado viđen kućni ljubimac, ali pored toga možemo ih videti kao čuvare velikih imanja. Iako mnogi misli da ovi izuzetno spori i teški psi nisu najadekvatniji za takav posao, vlasnici pasa su naprosto oduševljenji jer su u stanju da napadnu brzinom munje.

Nastanak i poreklo rase

Mastifi pripadaju drevnoj rasi pasa, a kako im samo ime kaže potiču iz Engleske. Ovo je zaisgurno jedna od najstarijih i najuticajnih rasa kada je razvoj pasa u pitanju. Veruje se da potiču još iz srednjeg veka gde su se koristi kao stražari i lovački psi. Pokazali su se lakim za obučavanje i veoma korisnim što je doprinelo da se brzo rasprostrane i da čak potisnu neke druge pse koji su se u ove svrhe koristili. Njihovi odgajivači su tada želeli da im dodele još veću primenu pa su ih tako počeli i koristiti za borbu bikova i drugih opasnih životinja. U Engleskoj je 1835- te godine zabranjena borba pasa jer su sami uslovi bili prilično okrutni za životinje. Veliki broj odgajivaća je mislio da će tada opasti popularnost mastifa ali to se nije dogodilo. Jer ipak preci ovih pasa nisu korišćeni samo u borbene svrhe već i u neke korisnije koje su doprinele tome da se nastavi razvoj rase.

Engleski mastif 8

U istoriji bitno je spomenuti legendarnog mastifa najpoznatijeg pripadnika ove vrste – Pirsa Lenga. Kada je Leng bio ranjen u bitci koja se odigrala kod Azenkura njegov pas kasnjie nazvan po svom vlasniku je stajao sve vreme pored njega i štitio ga od bilo koga bi mu se približio. Pas je pokazao neverovatnu hrabrost i izdržljivost iako je njegov vlasnik kasnije umro od zadobijenih povreda.  Za vreme Drugog svetskog rasa ova rasa je gotovo bila istrebljenja u rodnoj Engleskoj ali zahvaljujući tome što su se rasprostanili u Americi i drugim delovima Evrpoe brzo su se vratili u Englesku.

Karakteristike engleskog mastifa

Engleski mastiff pripada porodici molosa, a pored ovoga možete čuti da ga zovu još i “engleska doga” i stari engleski mastif”. Prosečna visina mužijaka iznosi minimum 75 cm, dok minimalna visina ženke iznosi 69 cm. Težina mužijaka se kreće od 68 do 110 kg, dok kod ženke ona se kreće od 54 do 91 kg. Životni vek ove rase je od 8 do 10 godina.

Osobine i karakter rase

Ovo je rasa pasa čija je najizraženija osobina njihova odanost i privrženost vlasniku i njihovoj porodici. Pored toga izuzetno su hrabri i nežni. Veoma su dobri čuvari, iako na izlged teški i tromi, ali i veoma jaki i brzi kada je to potrebno. Pored toga nepoverljivi su prema strancima. Inteligentni su i veoma brzo uče. Mogu da budu veoma opasni ako se pravilno ne socijalizuju. Nežan je sa malom decom, ali ako nije pravilno socijalizovan i adekvatno dresiran trebali bi da pripazite kada ga ostavljate samog sa decom.

Njegova dresura

Kao što smo već istakli bitna je pravilna socijalizacija psa kako ne bi bio previše agresivan. Ovo je jedan pas koji se nije previše agresivan ali usled loše dresure ime da bude veoma tunjav. Jako je bitno da se od najranijeg uzrasta krene sa dresurom kako bi sve prošlo u najboljem redu. Engleski mastif je nešto sporiji pas koji i sporije uči pa će vam prilikom njegove dresure biti potreno dosta strpljena i velikog zalaganja od strane vlasnika.

Nega i održavanje

Što se tiče mastifa nisu preterano teški za održavanje. Odraslom psu je potrebna umerena fizička aktivnosta koja se može ispoljiti i u dužoj šetnji na povodcu. Ne podnose toplo vremene, pa je preporučljivo da ako ga držite u dvorištu obezbedite mu dosta hladovine kako bi mogao da se skloni. Iako su sposobni da žive napolju jer savršeno podnose hladne uslove ipak za mastife je preporučljivo da žive u stanu ili kući u kojoj i vlasnik živi. Ne linjaju se puno pa je nega oko dlake minimala, ali umeju dosta da balave sto može zahtevati dodatnu pažnju članova porodice.

Ishrana

Kod ishrane engleskog mastifa treba da povedete računa pošto je ova rasa pasa sklona neumerenosti u ishrani usled koje dolazi do gojaznosti psa koja posle dovodi do dobijanja bolesti. Najvažnije je da vodite računa o obrocima i o količini hrane koju im dajete. Isto tako nikako ne bi trebali da ih hranite između obroka nikakvom hranom pogotovo ne hranom koju vi jedete. Naravno svaki pas je jednika za sebe, tako da će od njegovih dnevnih aktivnosti i metabolizma zavisiti koja je to potrebna količina hrane potrebna na dnevnom nivou. Preporučuje se da odraslog psa hranite jednom dnevno. Naravno trudite se da mu ishrana bude što raznovrsnija. Ako ga hranite industrijskom hranom, granulama i slično trudite se da na svakih mesec dana menjate granule i proizvodžača kako bi ste izbegli jednoličnu ishranu. Takođe pored granula neophodno je da vašem psu dajete i sirovo meso, kao i kosti kako bi mu zubi ostale jake i zdrave. Kako bi vaš pas bio zdrav i pravilno uhranjen potrebno je da obratite veliku pažnju na ishranu posebno što je ovo rasa koja može težiti i do 110 kilogramatako tako da u periodu rasta potrebna im je obezbediti dovoljnu količinu hrane.

Bolesti engleskog mastifa

Engleski mastifi veoma često oboleju od koronarne areriljske bolesti i torzije želudca. Ređe mogu oboleti od ektropije, perzistentne membrane zenice, displazije lakta, progresivne atrofije rožnjače i vaginalne hiperplazije. Takođe oči su im veoma osetljive pa je preporučljivo da ih ba jednom  godišnje testirate. Pored toga pogodno bi bilo da testirate i kukove i kolena koji su pored očiju najpodložniji dobijanju bolesti.

Engleski mastif 4

Njihovo parenje

Engleski mastif stiče svoju polnu zrelost nakon šest meseci od rođenja, ali ipak ne preporučuje se njihovo parenje dok ne dostignu starost od godinu dana. Ako posedujete kuju potrebno je da dodatno povedete računa i budete sigurni u njeno zdravlje jer su podložne dobijanju vaginalne hiperplazije. Najpre je bitno da se uverite da posedujete dve sasvim zdrave jedinke psa, te da su obe spremne za parenje, a vaša kuja se nalazi u periodu teranja. Kada dodje do parenje bitno je da vodite računa da se vaša kuja ne pari sa dva ili više mužijaka. Veoma često se dešava da iz prvog puta parenje ne uspe pa je preporučljivo da kuju ostavite nekiliko dana sa mužijakom. Nikako nemojte pse hraniti nekoliko sati pre parenja. Ako kuja prihvati mužijaka to ćete odmah znati jer će podići rep i mirno stajati čekajući njega da se približi. Proces parenja traje u proseku oko petnaest minuta, a veoma često vaša koja može cviliti što je potpuno normalno.

Engleski mastif 2Šta treba da znate pre kupovine engleskog mastifa?

Engleski mastif je pas koji se kod nas može nabaviti po ceni od 400 evra. Moguće ga je nabaviti i za znatno manji novčani iznos ali u pitanju su štenci za koje nije sigurno nijhovo poreklo. Ovo je jedan veliki pas pa pre nego što se odlučite da ga kupite budite sigurni da će te moći da se adekvatno brinete o njemu. Ne podnose toplotu i za njih je najbolje da žive zajedno sa vlasnikom u kući ili stanu tako da bi najbolje bili da posedujete komforan stan ili kuću u kojem će biti prostora za mastifa da može da se igra. Kako količinski jedu više od pasa hrana je još nešto o čemu morate voditi računa i biti sigurni da ćete moći da mu obezbedite zdravu i redovnu ishranu. Ovo su dve najvažnije stavke o kojima morate dobro razmisliti pre kupovine engleskog mastifa. Odlično je to što su veoma laki za održavanje ne zahtevaju svakodnevno četkanje niti su preterano aktivni pa će njihove potrebne za fizičkom aktivnosti zadovoljiti obična dnevna šetnja na povodcu.

Engleski mastif 3

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.