Nemački bokser – savršeni kućni ljubimac za svačiji dom

1

Nemački bokser je sigurno jedna od rasa za koju je ustaljeno mišenje da su njeni pripadnici  najružni psi. Ipak i pored toga što ih smatraju jako ružnima, mnogi kažu da je ta „ružnoća“ ono što ih čini slatkim i nedoljivim i nekako drugačijim od drugih pa zbog toga mnogi se odlučuju baš za ovu rasu. Pored izgleda koji ih izdvaja iz mase pasa ovo su psi koji imaju miran i drag temperament zbog kojeg su jako popularni svuda u svetu i veoma često ih gaje kao kućne ljubimce.

Poreklo i istorija rase

Nemački bokser ili samo bokser kako još možete čuti da zovu ovog psa je oduvek bio popularn pa tako veliki broj ljudi pomno je istraživao njihovu istoriju ne bi li više saznao o ovoj specifičnoj rasi. Postoji i predanje po kojem Bog kada je stvarao pse stvorio je veliki broj rasa pasa, a na kraju je želeo da napravi još jednu koja će biti skorz različita od ostalih pa je stvorio nemačkog ovčara za kojeg je tada rekao da će biti pas drugačiji od svih ostalih koje je stvorio. Naravno ovo je samo jedna o mnogo teorija o poreklu boksera.

Najustaljenije mišljenje je da je ova rasa nastala od centralnoevropske rase pasa koja su nažost izumrle. U pitanju su veliki bulinbeiser i brabenter bulinbeiser, psi koji su pretežno korišćeni u lovu. Sa ovim psima ukrštan je i engleski buldog kako bi se dobio pas kakvog danas imate prilike da vidite.

U pitanju je jako zanimljiva rasa pasa koja je u rodnoj Nemačkoj odmah našla savršenu primenu. Pa tako u toj zemlji ovi psi su odmah dobili posao u policiji i vojsci. Polako počeo je da dobija sve više uloga pa su krenuli da gaje ovog psa i kao kućnog ljubimca, ali i kao psa kojeg bi rado vodili na izložbe. U Sjedinjenjim Američkim Državama nemački bokser se nalazi na četvrtom mestu po popularnosti, a zanimljivo je da iz godine u godinu raste njihova popularnost.

Nemacki-bokser-2

Karakteristike rase

Nemački bokser pripada grupi molosa, pinčera i šnaucera. Ovo je jedan pastirski pas kod kojeg veličina mužijaka iznosi od 56 do 63 cm, dok visina ženki se kreće od 53 cm do 59 cm. Težina mužijaka iznosi od 27 do 32 kg, a ženki od 24 do 29 kg. Prosečan životni vek ove rase je od 8 do 10 godina.

Temperametn i karakter psa

Slobodno možemo reći da je ovo jedan divan pas izuzetno mirnog temperamenta koji će uvek biti razigran. Njegov karakter krasi velika inteligencija koju prati znatiželja i brzo učenje. Prijateljski je nastrojen i sjajno se slaže sa decom. Ipak on nekada ume da se prema njima ponaša previše tako da bi trebali da obratite pažnju. Uz pravilnu socijalizaciju i dresuru psa moguće je izbeći netrpeljivost i taj zaštitnički bespotreban stav.  Izuzetno je živahan i uvek će hteti da impresionira svog vlasnika. Voli da se glupira i skakuće svud unakolo što će svima biti posebno zabavno. Kako je vesele naravi uvek će se truditi da i svog vlasnika razveseli. Odan je uvek vlasniku i veoma je privržen celoj prodici pogotovo onim članovima koji će se birnuti o njemu (hraniti ga, davati mu vodu, četkati ga i slično. ) Ne pokazuje znake agreisvnosti i to je nešto oko ne bi trebalo da se dodatno brinete.  Izuzetno je hrabar i poseduje veliku dozu samouverenosti

Izgled rase

Nemački bosker spada u grupu pasa srednje veličine sa veoma izraženim mišićima i jakim kosturom. Oblik tela mu je kvadratičan, a pokretni izuzetno živahni i prepuni snage. Horizontalna linija leđa po dužini jedna je vertikalnoj liniji koja prolazi kroz tačnu ramena i kroz tačku zadnjice. Leđa su izuzetno kratka i ravna., a grudi su duboke dopiru skroz do laktova. Predgrudi su izuzetno razvijene. Ono što karakteriše ovu rasu jeste njihova glava koja doprinosi njihovom celokupnom izgledu. Ona ne može biti ni premala ni prevelika niti izgledati preveliko ili prelako.  Njegova lobanja bi po pravilu trebala biti što uža, blago zaobljena ni previše okrugla ali ni previše široka. Vilica im je veoma razvijena jer su pretci ovih pasa korićeni uglavnom za lov. Ono što karakteriše vilicu jesu veoma jaki zubi koji imaju i predgriz. Oči su im uvek tamne boje, ni previše mali ali ni buljave. Uši su nekupirane po pravilu i postavljene široko na najvišem delu lobanje. Rep je visoko postavljen dugačak i po pravilu nekupiran. Njihova koža je izuzetno elastična i suva prekrivena kratkom dlakom koja im savršeno prileže uz telo. Oni se mogu javiti u dve varijante boje žutom i tigrastom. U oba slučaja mogu imati bele mrlje koje nikako ne smeju da prekrivaju više od jedne trećine površine tela.

Neka i održavanje boksera

Ono što je karakteristično za ovu rasu jeste da obožavaju da brzo trče, pogotovo na velikim prostranstvima gde mogu da se slobodno kreću. Ovo su psi kojima je neophodna svakodnevna fizička aktivnost. Nije neophodno da svaki dan trče i jure po kraju dovoljna je i kraća šetnja sa povodcem. Ovo su psi koji bi trebalo da žive u stanu ili kući jer nisu pogodni za život napolju.  Oni ne podnose dobro klimatske promene, kao ni previše toplo ili hladno vreme.  Vi nemačkog boksera možete držati u dvorištu u kojem bi imao sklonište (kućicu) u kojoj bi mogao da se sakrije usled lošeg vremena. Ipak savet odgajivača jeste da ovo kuće držite u kući jer će se to najbolje odraziti na njegovo zdravlje. Što se tiče održavanja njihove dlake dovoljno je povremeno češljanje, a češće u periodima linjanja.

Nemacki bokser 4

Najčešće bolesti

Nažalost ovaj umiljati i drag pas je nešto lošijeg zdravlja, pa i pored savršene nege i održavanja moguće je da se jave neke zdravstveni problemi. Bokser najčešće obli od kardiomiopatije, subvalvularne aortne stenoze i koronarne arterijske bolesti, dok ređe oboljevaju od torzije želudca, tumora po celom telu, degeneracije pršljennskog diska, erozija rožnjače i kolitis. Dobro bi bilo ako posedujete boksera da mu na svakih godinu dana testirate srce i kukove. Takođe treba da znate da su oni izuzetno osetljiva rasa pasa koja je isuviše osetljiva na veoma toplo vreme, kao i na anestezije pa bi trebalo da povedete računa ako posedujete ovog psa.

Parenje

Nemački bokseri se pare kao i većina pasa nakon šest meseci od rođenja. Kuja ima dva teranja tokom godine u kojima je bitno da joj obezbedite adekvatnog mužijaka. Parenje traje od deset do trideset minuta, a obično kuja ošteni od 4 do osam štenaca.

Nemacki bokser 5Ono što bi trebalo da znate o ishrani psa

Štenci nemačkog boksera svoje kosti formiraju tek nakon 15 meseci od rođenja pa je to period u kojem bi trebali da obratite pažnju na ishranu psa. Tada je neophodno da dobijau hranu koja sadrži hondroitin i glukozamit koji utiče na hrskavicu vašeg šteneta. Najbolje bi bilo da mu kujupujete industrijsku premijun hranu koja sadrži sve potrebne sastojke koje će omogućiti pravilan rast i razvijane šteneta. Nakon što potpuno odraste najbolje bi bilo da mu uobročite ishranu, odnosno da mu dajete jedan obrok dnevno. Pored toga neophodno je da uvek u blizini psa držite posudu sa vodom jer su veoma netolerantni na toplotu pa će često ožedneti pogotovao ako su u pitanju velike vrućine. Odraslog psa možete hraniti mesom, mlekom, povrćem, žitaricama i voćem. Slatkiše i hranu namenjenu ljudima svakako bi trebali da izbegavate. Ako ne volite da sami spremate hranu za vašeg psa uvek možete da kupite industrijski već gotovu hranu za koju moete biti sigurni da već sadrži sve potrebne sastojke koji će zadovolji sve nutricione potrebe vašeg psa.

Cena nemačkog boksera

Nemački bokser je i kod nas veoma popularan kao i svuda u svetu. Iako se uglavnom uzima kako bi bio kućni ljubimac zbog sjajnog karaktera ko ji poseduje, on se gaji i za druge namene. Lakoća održavanja i veliki broj pripadnika ove rase uticali su na to da im opadne cena, pa tako mogu se naći u prodaji već po ceni od 80 evra. S’ obzirom da je nekada bilo potrebno izdvojiti pet puta veću sumu novca za kupovinu jednog boksera, može se reći da im je sada cena veoma pristupačna.

Nemacki bokser 3

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.