Napuljski mastif – drevna rasa osetljivog zdravlja

0

Napuljski mastiff pripada drevnim rasama pasa i uglavnom je korišćen za čuvanje imanja i kao borbeni pas. Danas se može videti kao kućni ljubimac i to uglavnom u kućama sa velikim dvorištem i farmama. Nije ni malo lak za održavanje, a njegova tvrdoglavost ga čini teškim i za svakodnevne  aktivnosti poput igranja. Ipak ovo je pas za kojim iz godine u godinu raste intersovanje i koji je uvek zanimljiv vlasnicima.

Nastanak i poreklo rase

Napuljski mastif je poznat još od davnih vremena, a potiče sa Bliskog Istoka. Ovi psi su stvoreni sa ciljem da se čuvaju stada, ali su se gajili i kao borberni psi. U borbama korišćeni su odrali psi, a borili su se protiv lavova, slonova pa čak i ljudi. Veruje se da je Aleksandar Veliki 300-te godine doneo pse iz Makedonije koje je ukrštao sa rasama pasa koje je pronašao u Indiji. Polako ukrštanjem stvoreni su i prvi psi koji po izgledmu nisu podsećali na mastifa kakvog danas srećemo u okruženju. Sa seobama rasa se raširila po celom svetu, a preteče današnjih pasa najpre imali smo prilike da vidimo u Velikoj Britaniji gde su se ukrstili mastifi i molosi koji su dali napuljskog mastifa kakvog danas poznajemo.  U južnoj Italiji bili su veoma popularni i postali jedna od omiljenih vrsta. Ljudi su ih uveliko gajili kao čuvare imanja i kuća.

Napuljski-mastif-5

Svoju prvu izložbu ova rasa pasa imala je 1946-te godine kada je ceo svet imao prilike da se susretne sa ovom vrstom. Sa prestankom borba pasa rasa je počela da pada u zaborav i tada je Pijer Skanziani registovao ovu rasu i zahteva da ostali odgajivači pokušaju da što više rašire ovu rasu i spase je od zaborava. Tada je rasa i zvanično registrovana pod imenom napuljski mastif. U Sjedinjenim Američkim Državama je ova rasa zvanično došla tek početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Kako su se dopali ljudima veoma brzo počeli su da ih gaje i čak su formilari klub napuljskih mastifa 1973-e godine.

Katakteristike napuljskog mastfa

Ova rasa pasa pripada porodici molosa, a potiče još iz drevnih vremena. Životni vek im je u proseku od 8 do 10 godina. Prosečna visina mužijaka iznosi od 66 do 79 cm, dok prosečna težina  iznosi od 60 do 70 kg. Ženke su visoke od 61 do 74 cm, dok njihova težina se kreće od 50 do 60 kg.

Osobine napuljskog mastifa

Na sam pogled jasno nam je da ovo jedan snažan i jak pas koji na prvi pogled uliva svima strahopoštovanje. On izgleda veoma agresivno i besno, ali narav ovog psa je veoma mirna i on je zaista divan i smiren pas. Veoma je uravnotežen i vezuje se za vlasnika i porodicu prema kojima se odnosi sa velikim poštovanjem. Sjajan je čuvar i izuzetno je hrabar. U Italiji se koristi I kao radni pas. Veoma retko laje, samo u situacijama kada čuva nešto  i želi da sve obavesti o svojoj prisutnosti. Izražena osobina mu je i tvrdoglavnost koja može da predstavlja problem tokom dresure.

Mužijaci umeju da budu agresivni jer žele da budu dominatni čak i prema svom gazdi, dok su ženke dosta nežnij i privrženije porodici. Ne vole da dele porodicu sa kojom žive, veoma su ljubomorni pa nije preporučljivo da žive u zajednici u kojoj pored njih ima i drugih kućnih ljubimaca. Može da bude dobar sa decom pod uslovom da se pravilno socijalizuje mada generalno nije preporučljivo da se ova rasa previše druži sa jako malom decom.

Napuljski mastif (4)

Njegov temperament

Ima veoma čvrst temperament koji mu dozvoljava da uvažava sve članove porodice, ali znaće ko je vođa i isključivo će njega slušati i smatrati svojim gospodarem. Ako se pravilno i na vreme socijalizuje može postati prijatelj sa mačkama i drugim životinja, ali je za to potreban veliki trud jer su ovo izrazito posesivni i ljubomorni psi. Veoma su toleranti, ali uz loše vaspitanje mogu biti veoma opasni po okolinu.

Fizički izgled psa i njegove dimenzije

Ovo  je jedan zaista velik, težak i masivan pas, izuzetno jakog i čvrstog kostura. Mužjaci mogu biti visoki i do 75 cm i teški 70 kg, što ih svrstava u grupu velikih pasa. Iako su masivni njihova građa i dimenzije su prilično proporcijalne. Malo je duži u odnosu na visinu. Grudni koš je veoma izražen dubok do laktova, dok su njegova leđa ravna i široka. Koža mu slobodno visi na telu, dok je njegova glava velika i veoma široka sa veoma izraženim podbradkom punim nabora.

Oni imaju debele široke usne koje su veoma primetne na njihovoj glavi. Ima široku i snažnu vilicu, a zubi su vrlo pravilno raspoređeni. Uši su veliki I padaju preko obraza. U nekim zemljama uši kod ove rase pasa se krupiraju I tada one imaju oblik jednakostrničnog trougla. Dlaka im prekriva cello telo I veoma je glatka, kratka i gusta. Što se tiče boje oni mogu biti crni, sivi, plavo sivi, braon, crveno žuti i crveni.  Sve ove boje mogu biti tigrasto prošarane.

Napuljski mastif (6)

Neka i održavanje psa

Svi psi zahtevaju određenu brigu svaki dan. Što se tiče napuljskog mastifa oni su masivni psi kojima je potrebno dosta pfihofizičke aktivnosti. Rasa je od kada je nastala navikla da se kreće u velikom prostoru pa je zbog toga potrebno da budu u kući sa velikim dvorištem. Nisu preporučljivi za uzgoj u stanu jer ova velika rasa pasa nikako ne može biti srećna u malom i uzanom prosoru i pri tome se ne misli samo na trčanje već na celokupni život. Oni vole dosta prostora koji mogu da istražuju, da se igraju, šunjaj, kopaju što u stanu neće biti moguće.

Ako posedujete ovog psa svakodnevno ga šetajte i pustite ga malo sa povodca da se istrče. Jako je bitno da znate da oni ne podnose toplotu i da će u letnjem periodu morate voditi računa da uvek imaju dobru hladovinu kao i posudu sa vodom koja će im u svakom trenutku biti blizu. Dosta balave, neuredni su a veoma često se dešava da prospu hranu i vodu i da se igraju sa posudama. Dlaka je laka za održavanje i zahteva minimalno angažovanja. Dovoljno ih je četkati jednom nedeljno u periodima linjanja češće.

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti

Napuljski mastif je rasa pasa koja će gotovo tokom celog svog života imati probleme sa zdravljem. Ovo su masivni veliki psi koji će imati bolesti koje su karakteristične za velike rase. Često mogu oboleti od koronarne arterijske bolesti, kardiomiopatije, demodikoza i displazije kolena. Ređe oboljevanje od trešnjolikog oka, a pored toga mogu imati i druge probleme sa vidim kao i sa nogama. Ako posedujete ovog psa trebalo bi  da ga vodite bar na svakih šest meseci kod vetrinara kako bi testirali njegovo srce, kolena, oči i kukove. Treba istaći da su troškovi održavanja ove vrste veoma veliki.

Napuljski mastif (2)

Parenje napuljskog mastifa

Parenje napuljskog mastifa je veoma težak prosec sa samu kuju. Oni se veoma retko prirodno pare  prirodnim putem i odgajivači često imaju pune ruke posla. Zaista su retki slučajevi da se ovi psi pare prirodnim putem i gotovo uvek je neophodna veštačka oplodnja., Pored toga što sam proces parenja retko kad prođe glatko u večini slučajeve neophodan je carski rez jer kuja retko kad može samostalno da na svet donese štence.

Napuljski mastif (1)

Važni saveti kada je ishrana u pitanju

Veoma je važno da vašem psu dajete velike količine hrane naročito u periodu rasta jer su ovo veoma teški i masivni psi. Treba da im obezbedite kvalitetnu ishranu koja će da obuhvata 80% mesa i mesnih prerađevina kao i dosta mineral i vitamina. Odraslim psima možete davati  gotovo sve namirnice sem naravno čokolade i previše začinjene i slatke hrane. Industrijska hrana je često odličan izbor za vašeg psa jer je pravljena tako da sadrži sve sastojke koji su potrebni vašem psu. Trudite se da s’ vremena na vreme dajete psu i tečnu hranu, a bilo bi dobro da u njegovu ihranu uključite i sirovo meso. Trudite se da ga hranite uvek u isto vreme i sa približno istom količinom hranom pogotovo jer ova rasa može često oboleti od srčanih problema pa je važno da se ne prejedaju ili izgladnjuju. Loše podnose toplotu pa se trudite da im obezbedite tokom leta dosta vode.

Cena napuljskog mastifa

Zbog veoma teškog parenja rase zbog kojeg je gotovo u 80% slučajeva potrebna veštačka oplodnja kuje, cena štenaca je jako skupa. Na našim prostorima ona se kreće od 500 evra kada su u pitanju čistokrvni pripadnici ove rase. Ipak ako želite ovo kuće dobro razmislite da li ste odgovarajući vlasnik, da li posedujete dovoljno prostora za njega kao i to da li će te imati dovoljno novca da izdvojite za njegovu negu i održavanje, jer posedovanje ovog psa može vas izaći jako skupo.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.