Bordoška doga – francuski psi koji se odlikuju privrženosti porodici i malim stepenom agresivnosti

0

Buldoška doga je nastala u Francuskoj i od kada je se prvi put pojavila zbunjivala je ljude svojom pojavom. Ovo su veoma rombusni i masivni psi za koje ljudi odmah pretpostave da su agresivni pa ih iz tog razloga izbegavaju, a ustvari ovo su veoma nežni psi, privrženi porodici sa kojom žive,  a retko kad ispoljavaju agresivnost.

Nastanak i poreklo rase

Bordoška doga spade u najstariju rasu pasa iz Francuske. Veruje se da potiču još od 14 – og veka kada se prvi put spominju u istorijskim spisima. Polako ova rasa je počela da se razvija, a kulminaciju je doživela tokom 19 – og veka. Koristiti su se pretežno za lov divljih svinja ali i za borbu pasa. Njihova primena nije se tu završavala pa je rasa korišćenja i za čuvanje stada i imanja, kao i pomoćnik u bitkama. Prvi put na izložbi pasa pojavili su se u Francuskoj 1863 – e godine. Veruje se da da bi stvorili ovu rasu odgajivači su ukrštali različite vrste pasa. Nakon Drugog svetskog rata rasa je bila gotovo pred izumiranjem. Tada ova rasa je bila veoma retka, pa su tek deset godina nakon rata počeli sa “oživljavanjem” ove rase.

BOrdoska doga (5)U kasnijim godinama dogu su prestali da koriste za lov već su je isključivo koristili za čuvanje imanja. Krajem 19- og veka rasa se ponovo našla pred izumiranjem. Ipak početak novog milenijuma doveo je do interesovanja za rasu pa su odgajivači krenuli masovno da je gaje. Ono što je interesantno jeste da Velika Britanija nikada nije želela da prizna bordošku dogu smatrajući je samo jednom varijantom bulmastifa.

Osnovne karakteristike rase

Po FCI klasifikaciji pasa bordoška doga pripada drugoj grupi prinčera i šnaucera odnosno molosima i pastirskim psima. Prosečna visina mužijaka iznosi od 58 do 75 cm, dok njihova težina se kreće od 55 do 66 kg. Za ženke prosečna visina je 10% manja nego što je to slučaj sa mužijacima, a isto tako i težina im je 10% manja od težine mužijaka. Životni vek ove rase u proseku je od 10 do 12 godina.

Opšti izgled psa

Ono što karakteriše izgled bordoškoe doge jeste kratka glava sa veoma konkavnim linijama i snažno telo prepuno mišića. Ovo su psi čije noge nisu preterano dugačke pa su tako veoma niski, a rastojanje od grudne kosti do zemlje je nešto manje od dubine grudi. Pas je atletski građen gde dužina tela prelazi visinu grebena u razmeri 11:10. Maksimalna dužina njuške iznosi jednu trećinu dužine glave. Glava im je veoma moćna i široka izrazito kratka. Produžena im je osovina lobanje. Oblik i zapremima lobanje su veoma naglađeni. Stop je veoma izražen, a izražena je i čeona brazda koja je veoma duboka. Donja vilica je povijena, a brazda je izražena. Zubi su veoma snažni, a očnjaci su jako oštri. Usne sui m debele I blago opuštene. Bordoskadoga ima ovalne oči postavljenje daleko jedno od drugog. Ovo su psi koji imaju crnu masku pa zbog toga njihove oči variriraju od svetlo do tamno braon boje. Uši su veoma male tamnije od ostalog dela glave. One su višeće ali nisu labave. Vrat je izuzetno jak prepun mišića cilindričnog oblika. Rep je izuzetno debeo u korenu, dok kretajući se prema kraju postaje tanji. Nisko je nošen i nikada se ne prelama.

BOrdoska doga (3)Osobine i narav psa

Bordorska doga je u svojoj ranijoj istoriji korišćenja za borbe pa joj je tako i dan danas ostala hrabrost kao primarna osobina. Ovo su veoma obazrivi psi koji su savršen saputnik. Prepuni su ljubavi pogotovo prema svom vlasniku kojeg će znati da cene i poštulju. Narav im je izuzetno mirna. Oni su uravnotežini, a za mužijake je karakteristično da imaju nešto dominatniju narav u odnosu na ženke. Sjajni su čuvari i znaće da zaštite predmet čuvanja. Oni su budni tokom celog dana, a potrebno im je veoma malo sna.

Temperament psa

Temperament ove rase pasa se odlikuje njihovom smirenošću u svakoj situaciji. Ovi psi ne laju skoro nikada. Možete čuti njihov lavež jedino u situacijama kada osete opasnost. Vole da se maze i obožavaće svakog čalana porodice koji bude želeo da provodi vreme sa njima. Vole malu decu i obožavaju da provode vreme sa njima. Nikada ne napdaju prvi, a u napadu ih možete videti samo kada žele da žaštite svoju teritoriju. Nisu agresivni iako to mnogi misle kada ih vide zbog njihovog romboidnog i kurpulentnog izgleda.

BOrdoska doga (2)Dresura bordoške doge

Doga je veoma nezahvalan pas za dresuru zbog njene tvrdoglavosti.  Mužijak će želeti da pokaže svoju dominantnost čak i vlasniku dok su ženke izrazito pitomije i lakše za dresiranje. Ako želite da pravilno socijalizujete i dresirate vašu bordošku dogu najbolje bi bilo da se za savet obratite ekspertu kako bi ste to što bolje i pravilnije uraditi. Kada je jednom pravilno dresirate ne bi trebalo da imate problema sa njom.

Nega i održavanje psa

Kao i većina masivnih rasa i doga nema veliku potrebu za kretanjem. Dovoljno je da je jednom dnevno izvedete u šetnju uz povodac, a nekoliko puta nedeljno je potrebno da ih pustite da se istrće bez povodca. Važno je da im posvetite dovoljno vremena za igru jer ovi psi vole da se igraju. Voleće da provodi vreme sa vlasnikom za kojeg će se od samog starta veoma vezati. Treba da pazite jer su izuzetno osetljivi i mogu se osećati zapostavljeno i tužno ako vlasnik ne bude provodio dovoljno vremena sa njima. Kako imaju veoma tanku dlaku ne linjaju se puno pa se mogu držati i u stanu. Ipak njihova dlaka je izuzetno glatka i nežna zbog čega je potrebno posvetit još nešto više pažnje kako bi sadržala svoj kvalitet. Ovo su poslušni psi pa se mogu uzgajivati u stanu, ali problem bi mogli da imate sa hrkanjem jer ova rasa ima urođenu devijaciju nosa zbog koje veoma glasno hrče.

BOrdoska doga (1)Bolesti koje se mogu javiti

Uz pravilnu ishranu i redovne posete veterinaru kao i redovne vakcinacije ne bi trebali da imate ozbiljnije zdravstvene probleme. Zdravstveni problemi odnosno bolesti koje se mogu javiti kod ove rase pasa su: displazija kukova, upala oka, bakterijske infekcije, aortna stenoza, dilatativnas kardiomiopatija i problemi sa disanjem.

Ishrana bordoške doge

Štene bordoške doge je izuzetno proždrljivo  i može da pojede veoma veliku količinu hrane što ne treba da vas brine. Svoj rast ovi psi završaju nakon dve godine starosti kada će i sam pas postati mirniji i smanjiće mu se potrebe za hranom. U period rasta logično je da sui m povećane energetske potrebe pa je tako potrebno dodatno voditi računa o njihovoj ishrani. Preporuka je da štene hranite industrijskom hranom koja sadrži sve potrebne hranljive sastojke. Samo tako ćete potpuno biti sigurni da če se vas pas pravilno razviti i dobiti potrebnu kličinu proteina, vitamin, kalcijuma i fosfora. Kada je vaš pas odrastao trebalo bi da mu ustalite rešim hrane i uobročite ga. Iako dosta uzgajivača hrani odraslu jedinku jednom dnevno mi preporučujem da se dordoška droga hrani dva puta na dnevnom nivou. Najbolje bi bilo da kupujete industrijske granule koje su savršen izbor, a pored toga treba li bar tri puta nedeljno da ubacite i presno meso koje je jako važno za zdravlje psa. Jednom nedeljno im možete davati i bareno povrće zbog kvaliteta dlake, posebno šargarepu.

Parenje

Kod parenja ove rase pasa treba da imate u vidu da je najbolje sačekati da prođe više od godinu dana od rođenja kako bi vaš pas u potpunosti odrastao i bio spreman za parenje. Prvo teranje kod kuje se obavezno preskače zbog zdravlja štenca. Zatim potrebno je da se uverite da su i mužijak i ženka potpuno polno zreli i da su zdravi što će osigurati zdrave štence. Sam process parenja traje od deset do trideset minuta i tokom parenja psi nisu agresivni ali ne treba ih dirati niti ometati.

BOrdoska dogaKoja je to cena za koju možete nabaviti bordošku dogu?

Bordoška doga nije preterano rasprostranj pas u svetu mada se u našoj zemlji može nabavati veoma lako. Pored odgajivača često i sami vlasnici pronalaze odgovarajuće mužijake odnosno ženke kako bi parili svoje ljubimce. U tom slučaju cena doge je stvar dogovora. Ipak ovo nije kuče koje možete jeftino nabaviti u proseku je potrebno izdvojiti 300 evra za čistokrvno zdravo štene staro oko četiri meseca. Jako je važno i istaći da troškovi održavanja psa nisu mali i da je samo dresiranje veoma teško i dugotrajno pa razmislite dobro da li je ovo pravi pas za vas.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.