Bulmastif – takozvani nočni čuvar lovišta

0

Bulmastif je poznat i po imanu „nočni čuvar lovišta“, a stvoren je kako bi čuvao lovišta od lovokradica.  Ogromni su i spadaju u najveće rasa pasa, a poznati su i po svojoj agresivnosti. Uvek je na oprezu i pored toga što ga većina smatra agresivnim ume da iznenadi i bude izuzetno pitom i umiljat. Ipak sve je stvar dresure i socijalizacije psa.

Nastanak i poreklo bulmastifa

Bulmastif je britanska rasa pasa koja je relativno mlada. Iako postoje naznake da ova rasa pasa potiče još iz 1700-te godine ne postoje verodostojni dokazi koji ukazuju da su bulmastifi zaista postojali tada. Po dokazima i verodostojnim istraživanja ova rasa je nastala krajem 19-og veka i to u periodu kada je stanovništvo imalo ozbiljne probleme sa lovokradicama posebno oni koji su imali velika imanja. Lovokradice su postalale sve opasnije često ugrožavajući i ljudske živote. Njima je bio potreban masivan, jak i hrabar pas koji će na prvi pogled uliti strah u kosti lovokradiciama. Kako mastif nije bio dovoljno brz, a buldog je zadovoljavao sve osobine ali nije bio dovoljno veliki.

Bulmastif (5)Uzgajivači su tada došli na ideju da ukrste ove dve rase pasa  i dobili su psa savršenog za odbranu od lovokradica kojeg su nazvali bulmastif. Prvi bulmastifi su bili nešto drugačiji od današnjih, a poželjno je bilo da budu tamno braon boje kako bi se što bolje stopili sa okoliniom i mogli da vrebaju iz zasede. Pokazali su se odličnim u odbrani poseda pa je njihova popularnost rasa i mnogi vlasnici imanja angažovali su ih kao čuvare. 1924-te godine bulmastif je proglašen čistom rasom i priznat je kao rasa, a idealan bulmastif sadrži 60% mastifa i 40% osobina buldoga.

Osnovne karakteristike rase

Bulmastif pripada porodici molosa, pinčera i šnaucera. Prosečna visina mužijaka iznosi od 63 do 69 cm, dok prosečna visina ženki iznosi od 61 do 66 cm. Težina mužijaka se kreće od 50 do 60 kg, a ženki od 45 do 54 kg. Životni vek bulmastifa je od 8 do 10 godina.

Osobine i karakter psa

Ono što je karakteristično za bulmastifa jeste to da je on odgajan sa određenom namenom. Ovo je izuzetno posesivan, odan I teritorijalan pas. Oni imaju uređeni osećaj za prepoznavanje neprijatelja na svojoj teritoriji. Iako je ovo masivna i agresivna rasa pasa oni su veoma nežni prema deci koju naprosto obožavaju. Svesni su nežnosti koju mala deca poseduju kao i to da su oni neiskvareni i zato će se truditi da ih zaštite. Ovo su psi koji su veoma pouzdani i odani svom vlasniku koji će u svakom trenutku moći da računa na njih. Prilično su neustrašivi i odlikuju se velikim stepenom inteligencije. Nijednog trenutka neće oklevati da zaštiti ono što smatra svojim zadatkom. Čuvaće teritoriju bilo koje veličine trudeći se da svaki kutak drži u svom vidokrugu. Uvek će razumeti šta vlasnik od njega traži.

Temerament psa

Bulmatif ima izuzetan temperamet ali samo ako se pravilno dresira i ima autoritativnog vlasnika. On će znati koji je njegov položaj u hijerarhiji porodice  sa kojom živi. Ipak ako se pas nađe u porodici koja neće znati kako da se odnosi prema njemu, ako naiđe na vlasnika koji ga neće dobro dresirati niti biti vođa bulmastif može porasti u veoma agresivnog psa koji neće pokazivati ni poslušnost ni poštovanje.

Bulmastif (4)Dresura bulmastifa

Kako je ovo masivan pas koji ponekad ume da bude jako agresivan važno je da ga pravilno dresirate. Vlasnik mora znati da se postavi i da pokaže “ko je ovde gazda”. Ova rasa pasa definitivno nije za svakoga i njegov vlasnik mora biti veoma strog i znati da ga kazni kada pogreši kako bi ga postavio na svoje mesto. On zna da bude i osetljiv zato pazite na don vašeg glasa. Nikako mu ne pokazujte nesigurnost niti vičite na njega ako nemate potrebe. Zapamtite da tokom šetnje nikako ne bi trebali da dozvolite da vas vaš bulimastif vuče za povodac ili ide ispred vas. U svakom trenutku morate znati da ga postavite na njegovo mesto. Uz slabog vlasnika koji ne yna kako da se ponaša prema psu ova rasa postaje izuzetno problematična. Potrebno ga je što ranije socijalizovati da bi se dobro slagao sa drugim rasama pasa. Ako se nađe u domu u kojem je prihvaćen i oseća ljubav članova porodice ne bi trebalo da imate nikakvih problema sa njim. Samo je potrebno da mu jasno stavite do znanja koja je njegova uloga u porodici i on će biti srećan i odgovaran pas.

Bulmastif (2)Opšti izgled psa

Bulmastif spade u veliku rasu pasa pa je tako izuzetno masivan sa veoma čvrstom građom. On odaje utisak snažnog i elegantnog psa, ali nikako teškog i tromog psa. Glava mu je četvrtastog oblika sa njuškom koja ima dobro naglašen čeoni usek. Nos je širok i pljosnat sa raširenim nozdravama. Oči su srednje veličine uglavnom tamno braon boje. Uši su jako male u obliku latiničnog slova V veoma visoko postavljene. Grudni koš mu je širok i dubok, a leđa prava i kratka. Zadnje noge su mu izuzetno mišićave, dok prednje imaju pomalo mačiji izgled. Rep je visoko postavljen, a može biti prav ili povijen. Na samom početku rep je izuzetno jak čak i širok dok polako idući ka kraju repa on postaje sve tanji.

Nega psa i bolesti koje se mogu javiti tokom života

Bulmastif je masivan pas kojem je potrebna svakodnevna fizička aktivnost. To im je potrebno posebno da bi ostali u formi i mogli da brane svoju teritoriju. Njihove potrebe za aktivnošću se mogu zadovoljiti i šetnjom uz povodac mada je preporučljivo da ga s’ vremena na vreme pustite da se istrče. Iako su godinama živeli na imanjima koje su čuvali ovi psi nikako ne podnose toplo vreme kao ni vlažno vreme pa je za njih najbolje da se drže u kući ili pak da im napravite kućicu koja će biti savršeno izolovana i zaštiti psa. Potrebna im je udobna posteljina ili neki dušek na kojem će spavati kako bi bili što odmorniji. Ono što većinu vlasnika nervira jeste to što veoma često lajku, a njihov lavež je izuzetno dubok. Pored toga oni znaju dosta da balave pa ako ga držite u kući povedite računa o tome.

Bulmastif (1)Što se tiče bolesti postoje određene bolesti od kojih ova rasa često oboli i to su torzija želudca, koronarna arteljirska bolest i displazija lakta. Ređe obolevalju od entropije i progresivne atrofije rožnjače. Oni mogu patiti od još nekih bolesti koje su karakteristične za većinu velikih pasa, a to su otoci na bedrima, nadutost i rak.

Nega dlake

Njegova dlaka je veoma kratka što je čini savršenom za održavanje. Dovoljno je četkanje jednom nedeljno i to da bi se otklonila prljavština koja se nakupila. Minimalno se linja pa je savršen za držanje u kući ili stanu. Njegova dlaka se može javiti u tri boje: žutosmeđa, crvenkasta i tamno naranđžasta odnosno tigrasta boja. Na licu njihova dlaka je crne boje.

Parenje

Parene bulmastifa je slično kao kod većine rase pasa. Polno su zreli nakon šest meseci, a kuja ima teranje dva puta godišnje. Sam proces parenja traje kratko, a kuja često okot veliki broj štenaca.

BulmastifIshrana

Oko ishrane bulmastifa ne bi trebali da se brinete. Oni su svaštojedi i bukvalno sve jedu. Uvek će šunjati po dvorištu i truditi se da nešto pronađu od hrane pored one koju im vi dajete. Veoma su proždrljivi i često neumerni kada je ishrana u pitanju pa se može desiti da se ova rasa prejede. Od hrane im možete davati sve samo izbegavajte slatku hranu, previše slanu,ljutu, začinjenu i kiselu hranu. Obožavaju sve vrste mesa, ali i industrijsku hranu koja je pravljenja specijalno za njih.

Cena bulmastifa

Kod nas potražnjaza bulmastifima je izuzetno mala pretežno zato što većina ljudi ima predrasude i misle da neće moći da se izbore sa ovom rasom pasa. Ipak i usled male tražnje za psima tražnja za njima nikada ne opada i trenutno možete nabaviti štene ove rase za 400 evra

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.