Tibetski mastif – najskuplji pas na svetu

0

Tibetski mastif je rasa pasa koju mnogi smatraju božijom rasom. 2014-te godine jedan primerak ove rase prodat za čak million i po dolara što čini najskuplji iznos ikada dat za jednog psa. Ovo su psi koji se smatraju legendarnom vrstom i uvek su bili među najpopularnijim vrstama pasa. Smatra se da on predstavlja reinkaraciju sveštenika sa Tibeta. Nažost u današnje vreme se tibetski mastif retko viđa izvan granica Tibeta i sve ga je teže nabaviti prvenstveno zbog cene, a zatim i zbog togo što je ovo jedan masivan pas za kojeg je potrebno izdvojiti dosta vremena i novca.

Istorija i poreklo rase

Najskuplji pas na svetu ujedno spade i u najstariju rasu na svetu. Podaci o nastanku i poreklu rase su izgubljeni, ali postoje arheološki dokazi koji pokazuju da su ovi psi postojali u 1000 -toj godini pre nove ere. Mesto njihovog nastanka jeste Centralna Azija gde je ova rasa nastala kako bi pomogla nomadskim pastirima u obavljanju njihovih poslova. Iako su od samog starta bili izuzetno traženi, visoke planine su dovele do izolovanosti rase.

Pre nove ere psi su korišćeni kao čuvari gradova, manastira, stada, poseda i slično. Najveći rast popularnosti ova rasa je dobila 1847-e godine kada je kraljica Viktorija dobila tibetskog mastifa poi menu Siring. Njihovoj popularnosti doprineo je i Princ od Velsa kada je doveo dva psa koja je predstavio na izložbi pasa 1874-te godine. Svoj standard rasa je dobila veoma kasno tek 1931-ve godine.

Ovi psi su bili ugroženi krajem pedesetih godina prošlog veka kada je Kina izvršila ofanzivu na Tibet. Tada je Dalaj Lama poslao svoja dva pas predsedniku Ajzenhaueru kako bi uspeo da podstigne uzoj ovih pasa. U Americi uzgoj tibetskih mastifa počeo je sedamdesetih godina prošlok veka. Tada je došlo do velike modifikacije rase, pa im je tako promenjena veličina i izgled u odnosu na drevnu rasu. Danas oni se pretežno čuvaju za uzgoj stoke.

Tibetski mastif 1Osnovne karatkeristike psa

Tibetski mastif pripada porodici molosa i potiče iz drevnih vremena. Životni vek mu je u proseku od 11 do 14 godina. Visina mužijaka iznosi od 61 do 71 cm, dok je ženka nešto manja od mužijaka. Težina mužijaka iznosi od 64 do 78 kg, a ženke su u proseku 10% lakše od težine mužijaka.

Fizički izgled rase

Karakteristčno za tibetske mastife jeste veoma jak i moćan vrat kao i jake snažne prednje noge. Njegove dimenzije su ogromne i ovo je prilično velika rasa pasa koja može dostići I težino do 80 kg. Celokupno telo je veoma snažno i čvrsto. Glava je široka I masivna, a njuška podseća na njušku mastifa ali je dosta lakša sa veoma jakom vilicom. Oči su srednje veličine i uglavnom braon boje. Uši su oblika srca spuštene, a ka napred se okreću kada je pas budan. Rep je dugačak i povijen. Dlaka je veoma duga, uvek brava i veoma bujan u predelu repa gde stvara grivu. Poddlaka je takođe duga, gusta i izrazito debela. Dlaka se može javiti u crnoj, plavoj ili riđoj boji.

Tibetski mastif 2

Nega i održavanje rase

Tibetski masfif nisu preterano aktivni psi. Ako se drže u kući biće veoma mirni dok napolju mogu biti nešto aktivniji. Potrebno ga je svakodnevno izvoditi u šetnju. Ne vole ograničen proctor pa ako ga držite u dvorištu opet bi trebali da ih vodite u šetnju i menjate lokaciju kako ne bi postali frustirani, tužni, a kasnije i destruktivni.  Ipak pazite da ne trče previše i ne vežbaju jer imaju izrazito teške kosti pa se vežbanje može negativno odrazit na njih. Što se tiče linjanja oni se umerno linjaju pa je potrebno četkanje dlake par puta nedeljno. Pojačano linjanje imaju jednom godišnje kada ih je potrebno četkati ok pola sata dnevno. Pogoduje im i izrazito toplo i izrazito hladno vreme, ali nikako ne podnose vlažno vreme ili veliku izloženost suncu. Pogdini su za životu u kući jer ne mogu samostalno da žive, a veoma se vezuju za vlasnika i celu porodicu koja bi trebala da im posveti par sati vremena tokom dana. Vole da laju, pogotovo noću, a njihov lavež je veoma dubok i glasan.

Zdravlje tibetskog mastifa

Ovo je jedna od zdravijih rasa koja je tokom evolucije uspela da prevažiđe većinu bolesti koje su dobijali. Često se dešava da tokom svog života tibetski mastif ne obole ni od jedne bolesti, a reže oboljevaju od koronarne arterijske bolesti i hipotiroidoze. Povremeno je primećeno da mogu oboleti od entropije, napada i pseće urođenje demijelinzativne neuropatije.

Tibetski mastif 6

Karakter psa

Najizraženija karakterna osobina tibetskog mastifa jeste njegov zaštitnički nagon. On će se uvek truditi da zaštiti vlasnika i njegovu porodicu u situacijama kada oseti da su ugroženi. Veoma je odan celoj porodici, a obožava decu prema kojima je nežan. On ne može samostalno da opstane i potreban mu je stalan kontakt sa porodicom kako bi bio srećan i veseo. Izrazito je nepoverljiv prema stranicma. Hrabar je i neustrašiv, neće se uplašiti ni znatno većeg neprijatelja. Inteligentni su i brzo uče što ih čini lakim za dresiranje.

Temperament

Njegov temperament je sličan temperament većine pasa iz ove grupe, a odlikuje se svojeglavnošću I odlučnošću. Pored toga njega odlikuje i izuzetna strpljivost.

Dresiranje

Ovo je pas koji tokom svoje istorije nije imao blizak kontakt sa ljudima. Zbog toga je neopnodno paljivo dresiranje. Nikako nemojte tući psa niti ga dresirati na agresivan način jer vam to neće dati željene rezultate. Pokušajte da ga smireno i polako naučite svemu što je potrebeno. Isto tako trudite se da ga pravilno i na vreme socijalizujete sa drugim psima i životinjama ako želite da sa njima provodi određeno vreme. Jako je bitno istaći da pas ako se ne dresira na vreme može postati veoma agresivan i napadati ljude.

Parenje tibetskog mastifa

Ono što karakteriše parenje kod ove vrste pasa jeste da kuja ima samo jedno teranje tokom godine,dok je za ostale pse karakteristično da imaju teranje dva puta godišnje.

Ishrana

Tibetski mastif je veoma masivan pas pa zbog toga mu je potreba velika količina hrane  i kvalitetni obroci još od samog rođenja kako bi se pravilno razvili. Ako posedujete ovu rasu pasa znajte da je preporučljivo da ga hranite hranom za štence i do dve godine starosti. Kao što je poznato energetske potrebe variraju tokom života psa.

Kada štenci rastu tada imaju velike potrebe za hranom bogatom vitaminima, proteinima i potrebno im je davati što hranljiviju i raznovrstniju hranu. Kako bi vaš pas bio zdrav i pravilno uhranjen potrebno je da obratite veliku pažnju na ishranu posebno što je ovo rasa koja može težiti i do 80 kilogramatako tako da u periodu rasta potrebna im je obezbediti dovoljnu količinu hrane.

Prvih osam meseci ova rasa raste veoma brzo i tada dostigne 50% svoje odrasle težine, dok je njihov koštani sistem dostigao 90% veličine.  Ipak njegov digestivni sistem se razvija jako sporo i zato je prve dve godine nehopodno voditi računa o ishrani. Preporučeno je da kupujete već gotovu hranu koja sadrži sve potrebne sastojke koje su neophodne za razvoj psa. Ipak hranu možete i sami pripremati ali morate pažljivo voditi računa da ishrana bude što kvalitetnija i da mu uvek spremate i dajte svežu hranu.

TIbetski mastif 3

Cena tibetskog mastifa

Kao što smo već istakli tibetski mastif je jedna od najskupljih vrsta pasa. Njihova cena varira od uzgajivača do uzgajivača. U našoj zemlji ih je moguće nabatiti ali prilikom kupovine je bitno da proverite pošto posto postoji više “verzija” ove rase pasa pogotovo u poslednje vreme kada su uzgajivači počeli da ukrštaju tibetskog mastifa jer je veoma teško pronaći zdravog mužijaka i ženku i spojiti ih, pogotovo kada se uzme u obzir da ženka ove rase ima teranje samo jednom godišnje.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.