Škotski ovčar – najpoznatija i najpopularnija rasa poslednjih godina

0

Sigurno ste barem jednom odgledali čuveni film „Lesi se vraća kući“. A da li ste znali koja je rasa čuveni Lesi? Ako niste znali popularni Lesi je škotski ovčar jedna od najpopularnijih rasa koja je svoju popularnost stekla još krajem devetnaestog veka, a danas je jedan od najomiljenijih kućnih ljubimaca. Velika inteligencija i lakoća dresiranja omogućila su da tražnja za ovom rasom pasa nikada ne opada.

Nastanak rase i njeno poreklo

Ne zna se tačno porekle ove rase pasa ali ono što je sigurno jeste da potiču od pasa stočara i to onih prvih koji su se pojavili u Škotskoj. Škotski ovčar je nastao i gotovo pet vekova postojao isključivo u ovoj državi. Prvi primerci ove rase su se dosta razlikovali od današnjih. Bili su dosta mali sa većom i širom njuškom, a njihova primena bila je u čuvanju stada, kao i u spašavanju ljudi iz vode. Krajica Viktorija je posedovala i obožavala ove pse što je doprinelo njihovoj popularnosti i masovnoj proizvodnji. U to vreme samo bogataši i elita mogli su sebi da prijušte ovu vrstu pasa. Krajem 19-og veka počelo je sa eksprimentisanjem kada je u pitanju ukrštanje ove rase kako bi se dobila plemenitija sa užom glavom i izički dosta lepša rasa. To su uradili kako bi škotski ovčari mogli da se prikazuju na izložbama pasa.

Skotski ovcar (5)Dugodlaki i kratkodlaki

Tokom 19-og veka kada su urkštane rase pasa nastala su dva tipa škotskog ovčara: kratkodlaki i dugodlaki. Ova dva tipa ovačara su bila potpuno ista, a jedina razlika između njih bila je u dužini dlake. Dugodlaki škotski ovčari su fizički delovali mnogo lepše pa su tako postali raspostranjeniji i dan danas su mnogo popularniji od kraktodlakih.

Glavne karakteristike

Škotski ovčar pripada grupi ovčarskih i stočarskih pasa, koji su pretežno uzgajani zbog čuvanja stoke. Životni vek ove rase je veoma dug i on iznosi od 14 go 16 godina. Visina mužijaka iznosi od 56 do 61 cm, dok njihova težina se kreće od 20 do 29 kg. Visina ženki iznosi od 51 do 56 cm, a težina od 18 do 25 kg.

Skotski ovcar (1)Temperament

Škotski ovčar je veoma osetljiv pas čiji je temparemt veoma blag. On je umiljat i voli da se mazi. Jako je inteligentan što mu omogućava da zaista brzo uči. Poverljiv je i odan vlasniku. Savršeno se slaže sa drugim životinjama posebno psima, i obožava da se igra sa ljudima, posebno prema maloj deci prema kojim se i odnosi zaštinički. Ako se pravilno socijalizuju biće životinje koje će uživati što u prisustvu drugih životinja, to i u prisustvu ljudi. Međutim ako se ne socijalizuju pravilno mogu biti veoma stidljivi i povučeni. Škotski ovčari po prirodi nisu agresivni i zaista retke su situacije da ova rasa pasa pokaže agresivnost. Najizraženija osobina im je vernost što je i dobro poznato svima po filmu i čuvenoj rečici „Lesi se vraća kući“.

Opšti izgled psa

Ova rasa pasa se odlikuje posebnom lepotom i dostojanstvenim izgledom. Izuzetno su proprocionalno građeni sa izgledom koji odaje prijateljski utisak bez traga nervoze i agresivnosti. Lobanja je ravna i postepeno se sužava. Donja vilica je dobro oblikovana i veoma snažna sa jakim zubima. Nosna pečurka je uvek crna, a oči su srednje veličine i uglavnom braonkaste boje. Uši su veoma male uspravno postavljene. Vrat je izužen i veoma mišićav. Telo je u odnosu na visinu grebena nešto duže, a grudi su prilično duboke. Rep je dug i u mirovanju je nošen blago i opušteno. Škotski ovčar se javlja u trikoloru, odnosno tri su priznate boje rase: karbonizirano bela, trobojna i blu – meril.

Skotski ovcar (3)

Ishrana

Ishrana škotksih ovčara bi trebala biti biti što raznovrsnija. Do šest meseci preporučeno je da imaju šest obroka, od šest do godinu dana tri obroka,  a od godinu dana oko dva obroka. Kasnije možete smanjiti na jedan obrok dnevno. Vašeg psa možete hraniti svim vrstama mesa i ribe, zatim mlekom, povrćem i žitaricama. Nikako ne bi trebali da mu dajete slatku ni previše začinjenu i masnu hranu. Uvek se možete odlučiti da vašem psu kupujete gotovu hranu koja bi trebala da sadrži sve hranljive sastojke koji su potrebni vašem psu. Trudite se da mu dajete hranu u tečnom obliku bar dva puta nedeljno. Isto tako potrebno je da uvek ima činiju sa vodom punu i to ne samo tokom letnjih dana, već  i u zimskom periodu.

Nega i održavanje

Ranije je praksa bila da se škotski ovčari drže iskljucivo u dvorištu, međutim danas je sve češće praksa da se ova rasa gaji u stanu. Pošto nije aktivan u zatvorenom prostoru potrebno ga je svakodnevno izvoditi u šetnje. Bilo bi dobro da ga povremeno pustite sa povodca kako bi mogao da se istrči. Veoma je osetljiv na toplotu pa u vrelim letnjim danima treba da mu obezbedite hladovinu ako ga držite napolju i svakako uvek da se trudite mu posuda sa vodom puna puna. Kod dugodlakih škotskih ovčara dlaka se prlja veoma brzo i potrebno ju je dva puta nedeljno četkati. Jako je važno da tokom četkanja vodite računa kako ne bi oštetili podlaku koja je veoma nežna. Često se dešava da mu se dlaka veoma umrsi u čvoriće koje je najbolje odseći jer bi četkanje moglo da nanese bol psu. Ako ga pripremate za ižložbu onda nikako nemojte seći dlake, već pokušajte polako da ih odmrsite rukama, a tek onda započnite četkanje. Škotski ovčar se linja dva puta godišnje. Što se tiče kupanja ne bi trebali često da ga kupate jer tako ćete da isperete zaštitni sloj koji štiti njegovu kožu i dlaku. Kupajte ga samo kada je to neophodno.

Skotski ovcar (2)Bolesti

Škotski ovčar sklon je različitim vrstama bolesti. Ovo je rasa koja veoma često oboli od dermatomiozitisa odnosno jedne vrste bolesti kože. To je nasledna kožna bolest i procenjeno je da oko 70% pripadnika ove rase pati od nje. Preko 95% škotskih ovčara boluju od anomalije oka ili su nosioci ove bolesti. Pored ovih postoje još neke vrste kožnih bolesti od kojih može oboleti škotski ovčar.

Dresura

Ovo je pas sa kojim nećete imati problema što se tiče dresure. Škotski ovčar je izuzetno pametan ima jaku volju i želju da uči. Pored toga on jako brzo uči i želeće da zadovolji svog vlasnika iznova pokazujući mu šta je naučio.

Parenje škotskih ovčara

Parenje škotskih ovčara je prilično jednostavno i ni po čemu se ne razlikuje od parenja drugih pasa. Za njih je karakteristično da zbog postojanja dugodlakog i kratkodlakog tipa sa tri vrste boja odgajivači veoma pase prilikom parenja kako bi dobli željenu jedinku. Često se ovčari ukrštaju i mešaju sa drugim rasama prvenstveno da bi se dobile što kvalitetnije i lepše jedinke za izložbu. Ako želite da parite vašeg škotskog ovčara najbolje bi bilo da konsultujete eksperta kako bi dobili štence željenog kvaliteta.

Skotski ovcar (4)Cena škotskog ovčara

Zbog popularnosti koje imaju škotski ovčari su uvek traženi pa se tako veoma lako mogu nabaviti u našoj zemlji,  njihova cena se kreće od 80 evra pa naviše.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.