Crni ruski terijer – najveći terijer na svetu

0

Crni ruski terijer nastao je ukrštanjem rasa pasa kako bi se dobila savršena rasa koja će pomoći Rusiji u vojnim operacijama. Ovo je ujedno i najveći terijer na svetu, a veoma brzo rasprostanio se širom sveta jer se pokazao izuzetnom sposobnim za obavljanje različitih operacija. Iako je rasa u početku imala neke nedostatke ruski odgajivači su uspeli da ih otkolno i stvore jednu veoma otporu rasu.

Istorija i poreklo

Sovjetski Savez je tokom sredine dvadesetog veka rešio da što brže popuni svoje vojne snage sa odgovarajućom rasom pasa. Oni su u to vreme uvozili pse iz okupiranih zemalja. Odgajivači iz Rusije su se trudili da selekcijom stvore što b oljeg službenog pas. Tada je bila angažovana posebna ogajvačnica koja će dobiti ime Krasnaja zveda da stovri što bolju rasu. Oni su iz više pokušaja uspeli da stvore rasu koja je mogla da zadovolji njihove potrebe. Ukrštali su vrhunske jedinke terijela, rotvajlera i pasa za vodu i kao rezultat dobili crne terijere.  Ono što su se trudili da nova rasa ima jeste velika snaga, spretnost, izdržljivost u najgladnijim uslovima ali i minimalna potreba za održavanjem. Crni ruski terijer najpre je korišćen kako bi detektovao mine i drugi eksploziv, zatim za vuču sanki i pronalaženje ranjenih vojnika. Savršeno su se snalazili u hladnim klimatkim uslovima i dobrodošli su bili vojci u operacijama koje su imali u Bosni i Avganistanu. Rasa je zvanično priznata 1984-te godine kada je dobila svoj FCI standard.

Crni ruski terijer (3)Osnovne karakteristike

Crni ruski terijer pripada grupi terijera. Njegov prosečni životni vek je oko 10-11 godina. Visina mužijaka se kreće od 72 do 76 cm, dok su ženke nešto niže i njihova visina se kreće od 68 do 72 cm. Težina mužijaka u proseku iznosi od 50 do 60 kg, dok su ženke znatno lakše i njihova težina se kreće od 44 do 50 kg.

Izgled psa

Ova rasa kao što joj samo ime kaže crne je boje i najveći je terijer na svetu. Građeni su atletski veoma su robusni sa tellom prepunim mišića. Njihov kostur je veoma jak i masivan. Vrat im je izuzetno dugačak i masivan. Oni imaju veliku glavnu veoma široku i široke grudi. Celo je pljosnato, a stop primetan. Uši su visoko postavljenje trouglastog oblika, a oči sitne ovalnog oblika nakoso postavljenje tamne boje. Greben je jako visok i oštro izdvojen nad leđnom linijom, do su im leđa prava i prepuna mišića. Zadnje noge su prave i paralelne postavljenje šire u odnosu na prednje noge.

Karakter i osobine

Najizraženija osobina kod ove rase jeste njihova hrabrost pa tako oni neće dva puta razmisliti pre nego što skoče u opasnost kako bi odbranili svog vlasnika ili drugog člana porodice. Izuzetno su otporni i jaki, a svom gospodaru odani i poslušni. Odlikuju se velikim stepenom inteligencije i velikom voljom koja ih čini uvek spremnim za rad. Veoma je dobar sa decom, voli da se igra sa njima i istovremeno je svestan koliko su oni mali i krhi pa ce tako biti veoma nežan i pažljiv tokom igranja sa decom. Nisu zli i nikada neće prvi napasti sem ako se osećaju veoma ugroženim.

Crni-ruski-terijer-5

Temperament crnog ruskog terijera

Što se tiče njegovog temperamenta to je pas sa veoma jakim temperametnom, ali veoma nepoverljiv prema strancima. Ovo je pas jednog vlasnika i nikako i nipošto neće dozvoliti da mu bilo ko drugi naređuje. Veoma je tvrdoglav i trudice se da sve istera po svome.

Dresura

Crni ruski terijer je veoma inteligentan pas koji se lako dresira ali samo ako ima jakog gospodara koji poseduje apsolutan autoritet. U dresuri može da vam poteškoće zadaje njegova tvrdoglavost, ali ako se postavite kako treba i sledite savete eksperta ne bi trebalo da imate probleme.

Uslovi za život

Vašeg crnog ruskog terijera možete držati u stanu ali isto tako i u dvorištu na otvorenom. Iako su prilično veliki oni za život zahtevaju malo prostora. Vole vlasnika i voleće da mu pružaju konstantnu pažnju. Nisu osetljivi na vremenske priliki i odgovaraju im hladne, ali i tople temperature. Ipak kako bi zadržao odličnu fizičku formu potrebno je svakodnevno šetanje psa.

Nega i održavanje

Crni ruski terijer zahteva miminum kada je održavanje u pitanju. Njemu su poterbne metalne i fizičke vežbe koje bi svakodnevno trebao da obavlja. Ovo je izuzetno socijalni pas kome je neophodno da stalno bude u kontaktu sa ljudima jer samo tada on može da zablista u ponom sjaju. Linja se minimalno pa je dovoljno četkanje samo jednom nedeljno. Njima je potrebno skraćivati dlaku i to na svakih šest do osam nedelja.

Crni ruski terijer (6)

Najčešće bolesti

Ovo ne samo da je zahvalna rasa za održavanje već je odličnog zdravlja pa se tako javljaju samo neke ređe bolesti. Crni ruski terijer najčešće može oboleti od displazije kuka dok ređe oboljeva od displazije lakta i bolesti oka. Pored ovih nisu primećeni drugi problemi.

Ishrana crnog ruskog terijera

Na našem tržištu danas može se naći pregršt hrane za pse što umesto da olakša vlasnicima često im oteža jer ni sami nisu sigurni šta je to što bi trebali da izaberu za svog ljubimca. Vašeg crnog ruskog terijera bi pored industrijske gotove hrane treali da hranite i svežom hranom koju sami spremate. Njegova porcija trebala bi da sadrži 70% mesa,  dok u ostalih 30 % ulaze povrće, voće i sve vrste žitarica. Ako kuvate meso i povrće trebali bi da mu zajedno sa hranom dajete i vodu u kojoj ste mu obrok kuvali. Za psa bi bilo dobro da mu dajete i sveže meso, posebno juneće. Povrće koje je preporučljivo da mu se daje jeste šargarepa, krompir, tikvica, bundeva i brokoli za koje je dovoljna samo blaga termička obrada. Sveže ili mleveno možete mu davati blitvu, spanać, paradajz i slatku paprika.

Crni ruski terijer (2)Parenje

Vas pas će nakon šest meseci biti sperman za parenje. Ako posedujete kuju budite spremni na to da će se ona imati teranje svakih šest meseci dok ne dođe u poznije godine. Tada njoj je pojačan apetit i ona luči poseban miris koji mužijaci mogu da nanjuše. Ona prvih šest dana neće želeti mužijaka ali u narednom period biće potpuno spremna za parenje. U tim periodima potrebno joj je obezbediti adekvatnog mužijaka ako želite štence. Naravno morate se osigurati da su obe jedinke potpuno zdrave, kao i da su dobile sve potrebne vakcine.  Ipak ako želite da parite vašu ženku ili mužijaka ove rase trebali bi da kontarktirate odgajivača kako bi bili sigurni da je sve prošlo u najboljem redu i dobili jedinke vrhunskog kvaliteta.

Cena crnog ruskog terijera

Kod nas ova posebna rasa je veoma retka zbog čega imaju jako visoko cenu. Crne ruske terijere kod nas možete nabaviti po ceni od 400 evra. Svakako ako želite kvalitetan primerak trebalo bi da se raspitate o odgajivaču od kojeg kupujete jer često se dešava da se mešanci poturaju kao čistokrvni psi.

Crni ruski terijer

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.