Njufaundlend – najpoznatiji ljudski spacilac

0

Njufaundlend je izuzetno snažan pas koji je najpoznatiji po svom naganu da spašava ljude iz vode. Brojni su slučajevi u kojima je zabeleženo da ova rasa bez razmišljana skače u vodu kako bi spasila svog vlasnika ili nekog drugog člana porodice. Veoma su traženi zbog blagog temperamenta i sjajnog karaktera koji ih čini odličnim kućnim ljubimcima.

Istorija i poreklo rase

Njufaundledski pas ime je dobio po gradu u kojem je i nastao, a to je – Njufaundlend, grad koji je najpoznatiji po razvijenoj pomorskoj industriji u kojoj se građani pretežno bave ribarstvom. Godinama je poreklo ove rase osporavana, dok su jedni tvrdili da je ovo jedna od najstarijih rasa na svetu drugi nisu delili to mišljenje. Ustaljeno je mišljenje da je ova rase u luku Njufaundlenda stigla oko 1000-te godine zajedno sa Vikinzima. Postoje razne slike i zapisi koji svedoče o tome da je ova rasa tada bili zajedno sa modorocima na obalama pomažući im da love ribu. Poret toga ovi psi su pomagali davljenicima u vodi jer su se pokazali kao vrsni plivači koji su čak mogli da plivaju i u suprotnom smeru od kretanja morskih struja. Rasa je se razvijala u Engleskoj, a zahvaljući posebnom zakonu koji je donesen u 18-om veku zaista je malo delilo ovu rasu od istrebljenja. Ipak odgajivači rase uspeli su da ih spase prvenstveno zbog njihove široke primene u praksi jer pored svih aktivnosti koje su obavljali u vodi pokazali su se izuzetno spretnim i na kompu. Nakon Drugog svetskog rata sjajni njufaundlend Siki postao je najpopularniji i najslaviniji pripadnik u istoriji svoje rase zahvaljuči njegovom plemenitom duhom i neverovatnoj spretnosti koja mu je pomagala u spašavanju davljenika. U 19-om veku raširili su se po celom svetu.

Njufaulend (1)Nedugo posle Prvog svestkog rata, veličanstveni pas po imenu Siki, postao je ne samo najslavniji Njuf u istoriji, nego najslavniji priplodnjak u svojoj rasi. Mnogi Njufaundlendi iz današnjih ringova mogu slediti svoje rodovnike sve do Sikija.

Osnovne karakteristike

Njufaundlend spade u grupu pinčera i šnaucera. Težina ove rase pasa iznosi od 50 do 69 kg, dok se njihova visina kreće od 63 do 69 cm. Životni vek im je od 9 do 15 godina, mada u proseku oni najčešće žive 10 godina.

Izgled psa

Njufaulend je veliki i snažan  pas impresivnog izgleda. Njegovo teleo je veoma masivno prepuno snažnih mišića, a prilikom hoda izgleda veoma elegantno i okretno. Glava mu je teška sa njuškom koja je široka kvadratnog oblika. Uši su mu male u obliku trougla postavljene tako da padaju, a oči su takođe male uglavnom uvek tamno braon boje. Rep je dug i višeći. Ovi psi su najčeće crne boje mada mogu se pojaviti I bele oznake na nogama, kraju reba i grudima, a pred bele moguće je da se javi i plava, bronzana i siva boja.

Karakter i osobine

Karakter pasa pripadnika ove rase odlikuje se plemenitošću, hrabrošću i inteligencijom. Izuzetno je požrtvovan pa čak i prema strancima. Veoma je dobar žaštitnik mada neprijatelja nikada ne napada već se trudi da porodicu odbrani režanjem ili lajanjem. Ume da prepozna ljude koji imaju dobre namere prema njemu i znaće kako da odraguje u najstresnijim situacijama, pogotovo u onima kada je ljudski život u opasnosti.

NjufaulendTemperament rase

Ako posedujete ovoga psa možete biti mirni jer je ovo pas zaista sjajnog temperamenta. On je veoma umiljan i dobar, a pored toga krasi ga izuzetna strpljivost. Uvek će slušati svog gospodara, a prema

Socijalizacija sa drugim životinja

Njufaundlend nije samo prijatan prema ljudima on se odlično slaže i sa drugim životinjama posebno psima. Naravno on mora biti pravilno dresiran i okružen sa njima. Oni su prijateljski nastrojeni prema svim ostalim životnijama često se igraju sa njima jer vole društvo i nikako ne vole da budu sami.

Najčešće bolesti

Može se reći da je njufaundlend rasa koja je izuzetno zdrava. Ipak kod njih se mogu pojaviti neke bolesti poput displazije kukova i različitim oboljenjima srca poput sub – aortičnom steniozom. Ako posedujete ovog psa najbolje bi bilo da ga u uzrastu od deset nedelja odvedete kod veterinara kako bi utvrdio da li bojuje od sub – aortične stenioze, jer je ovo uglavnom nasledna bolest koja se pojavljuje nedugo nakon rođenja, a ređe u kansijem životnom dobu.

Održavanje i nega

Iako je tokom svoje istroije ovaj pas uglavnom držan napolju u novijem doba oni se sve češće uzimaju kako bi bili kućni ljubimci. Mogu se držati u stanu bez dvorišta pod uslovom da se redovno izvode u šetnje i da im se pruža adekvatna nega. Oni će uvek biti aktivni, trčkarati kroz kuću, izvoditi različite vratolomije, a retko kad će biti neaktivni. Ono što je jako bitno da znate ako ste se odlučili da vašeg psa držite u dvorištu jeste da su veoma netolerantni na vrućinu pa bi trebalo da im se obezbedi dvorište koje poseduje dosta prostora sa hladovinom. Obožavaju da plivaju pa bi dobro bilo da se trudite da im obezbedite da u tome uživaju makar par puta godišnje. Što se tiče njihove dlake ona je dosta gusta i zahteva svakodnevno četkanje pogotovo ako psa držite u kući ili stanu. Poddlaka se linja dva puta godišnje u proleće i jesen i preporučeno je da ga tada četkate i češljate i više puta dnevno.

Ishrana psa

Ako posedujete njufaundlenda ono što morate da znate jeste da o ishrani morate da povedede dosta računa. Ovo će vam biti jedna od najvažnijih obaveza kada je njufaundlend u pitanju. Ovo su psi čiji štenci jedu veoma velike obroke i to 4 do 6 puta na dan jer sami veoma brzo rastu. Odraslu jedinku je potrebno hraniti dva puta dnevno sa standardnom količinom hrane za odrasle pse. Ono na šta treba da povedete računa jeste količina hrane koju dajete psu jer su ovo psi skolni prejedanju. Neumereni su kada je hrana u pitanju pa je potrebno posebno voditi računa o njihovoj ishrani. U ishranu štenaca ubacujte hranu koja je bogata kalcijumom, vitaminima i proteinima dok stariji psi bi trebali da imaju ishranu u kojoj će navedene kategorije biti manje zastupljene, a celuloza više. Za ishranu njufaundlenda preporučuje se već gotova hrana jer je ona napravljena tako da sadrži sve bitnije sastojke. Isto tako jako je važno da uvek imate posudu sa vodom jer ovaj pas ne podnosi dobro vrućine i izrazito toplo vreme.

Parenje

Ako posedujete njufaundlenda i želite da ga parite obratite pažnju jer samo parenje može biti veoma stresno za vašeg ljumica. Naravno sve zavisi od njegovog karaktera i načina na koji je odgajan. Ako ste neiskusni ili to radite prvi put trebalo bi da potražite pomoć od vašeg veterinara ili nekog odgajvaća koji se bolje razume u vrstu. Ako posedujete kuju u periodu teranja najvažnije je da joj obezbedite zdravo mužijaka, ali isto tako da pazite da se vasa kuja ne pari sa dva ili više mužijaka. Kuju možete držati zajedno sa mužijakom par dana jer se često može desiti da iz prva neće hteti da prihvati mužijaka. Jako je bitno da ih ne hranite par sati pre paranje. Običaj je da se ženka dovodi kod mužijaka jer oni često umeju da budu veoma teritorijalni, a u svom prirodnom okruženju osećaće se najslobodnije i biće raspoloženi za parenje. Kuja ako prihvati mušijaka i želi da se pari stajaće mirno i podići će rep uvis kako bi dala znak mužijaku. Nakon toga sve je na njemu. Sam proces parenja traje od deset do trideset minuta, a često se može desiti da čujete kako kuja cvili. Ipak na njeno civlenje nemojte burno reagovati jer je to normalna pojava.

Može se deseti da kuja odbije mužijaka pogotovo ako je gajena kao kućni ljubimac. Ipak ovo ne bi trebalo da vas posebno brine jer svaka životinja je invudia za sebe i različito reaguje na različite situacije iz prirode. U tom slučaju trebalo bi da joj date malo više vremena i da pokušate više puta da je parite nekada i sa različitim mužijacima.

Njufaulend (4)Cena njufaundlenda

Njufaundlend se visoko kotira kod naših odgajivača. Iz godine u godinu povećava se interesovanje za ovom rasom. Njhova cena se menja iz godine u godinu od zavisnosti od potražnje kupaca. Trenutno njufaundlenda u Srbiji možete nabaviti po ceni od 200 evra.

Zanimljivosti o rasi:

  • Pripadnik ove rase po imenu Mornar bio je član ekspedicije Luisa i Klarka.
  • Pas Nana iz originalnog Diznijevog crtaća „Petar Pan“ je bio njufaundlend.
  • En Harvi zajedno sa svojim ocem postala je veoma popularna nakon što je uz pomoć svog njufaundlenda spasila preko 180 davljenika. U pitanju su bili irski imigranti koji su doživeli brodolom.
  • Pripadnik ove rase pasa spasao je i čuvenog osvajača Napoleona Bonapartu 1815-te godine kada je bežao sa ostrva Elba. Tokom svog bega on je pao u more koje je u tom trenutku usled morskih struja bilo prilično nemirno. Njufaundlend koji je to video skočio je i pomogao Napoleonu da se izvuče iz mora.
Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.