Leonberg – nemački pas koji će vas iznedatiti svojom pitomošću

0

Leonberg je nemački pas koje još poznat i po imenima leo i lav džentlmen. Ovo je jedan pas koji će vas možda pomalo uplašiti sa svojim velikim izgledom ali kada ga upoznate iznenadićete se jer je ovo veoma drag i umiljat pas. Najpopularniji je u Nemačkoj zemlji u kojoj je rasa i nastala dok je veoma redak u drugim zemljama pogotovo zbog zbog toga što je veoma težak za održavanje.

Istorija i poreklo

Ova rasa pasa potiče iz Nemačke tačnije iz Leonberga malog gradića u blizini Štutgarta. Nastao je ukrštanjem lendsira, njufaundlendera, bernardinca i pirinejskog planiniskog psa. Ovo je rasa koja potiče iz sredine 19-og veka, a nastala je jer su njegovi odgajivači želeli da dobiju psa spečitifčnog izgleda koji će pomalo podsećati na izgled lava. Prvi primerci ove vrste imali su crnu glavni, a tek deciniama kasnije pojavili su se žuti leonbergeri koji su imali tamnu masku. Švajcarskoj naciji se nije dopala ova rasa pasa pa su joj se često podsmejavali govoreći da je ona samo bleda kopija njihovog bernardinca. Prvi odgajivač leonberga bio je Hajnirk Esig, koji ih je 1986-te godine odveo na izložbu. Kada je on umro ova rasa je svrstana u alpske pse a prodavali su je kao jednu vrstu bernardinca. 1948-e godine u Nemačkoj osnovan je klub koji se borio za prava i interese leonbergera. Ovi psi se veoma retko mogu naći u ostalim državama i retko se koriste kao kućni ljubimci pretežno zbog svoje veličine i teškog održavanja.

Leonbergeer (4)Karakteristike leonbergera

Po FCI standardima leonberger pripada grupi dva – pričerima i šnaucerima, odnosno molosima i švajcarskim pastriskim psima. Životni vek im je oko 9 godina, a što se tiče ostalih karakteristika one se razlikuju kod mužijaka i ženki. Pa tako visina mužijaka se kreće od 74 do 80 cm, a prosečna veličina ženke od 61 do 74 cm. Težina mužijaka iznosi od 59 do 77 kg, a ženki od 45 do 59 kg.

Karakter i osobine

Ovo je veliki i snažan pas veoma poslušan i pokoran. Njegov karakter odlikuje velika smirenost čak i u stresnim situacijama. Odličan mu je njuh pa se tako koristi u policiji kao pas tragač. Odličan je plivač, voli podu pa je u praksi koršćen kao spasilac gde je pokazao odlično. Veoma je pažljiv pa se često koristi za pomoć ljudima sa psiho – fizičkim potrebama. Nepoverljvi su i nervozni prema strancima, ako posedujete leonberga onda ga držite vezanog u dvorištu kada vam dolaze gosti kako ne bi bio previše agresivan prema njima.

Temperament

Leonberger je pas blagog temperamenta izuzetno umiljat i drag prema ljudima iz svoje okoline. Iako izgleda veoma glomazno i strašno njegov temperament je skorz drugačiji od spoljnog izgleda. Pravi je zaštitnik male dece koje zavoli čim ih vidi. On oseća koliko su oni nežni i zavisni od drugih ljudi pa će uvek želeti da ih zaštiti od bilo kog bi ih mogao povrediti.

Nega i održavanja leonbergera

Leonberger je veoma težak pas za održavanje. Nije pogodan za život u stanu ili kući. Za njega bi najbolje bilo da živi u dvorištu ali da ima stalan kontakt sa ljudima. Obožava decu prema kojima je prijateljski nastrojen. On je veoma otporan na hladno vreme i vremenske neprilike pa će i zimski period rado provesti u dvorištu. Nije preterano aktivan i ne voli da se bavi sportom. Njegova dlaka zahteva svakodnevno četkanje i češljanje pogotovo kada pada kiše jer se na mokru dlaku lepi prljavština. Pored toga njegove dlake su veome specifične pa se tako lako i brzo lepe za nameštaj i odelo. Teško se skidaju pa nikako nije preporučljivo da ovog psa držite u kući.

Leonbergeer

Najčešće bolesti

Ovo je veoma zdrav pas koji je pogodan za život u teškim vremenskim uslovima. Od čestih zdravstevnih problema može se javiti displazija kukova, dok povremenom može da dovede do displazije kolena i problema sa očima.

Izgled tela

Leonberg je izuzetno veliki pas koji ima mišićavo i snažno delo. Građen je veoma proporcionalno, a može se javiti u žlatno žutoj boji  do crvenoj sa crnom maskom. Može imati nekada tamne vrhove dlake ali to nije pravilo. Često imaju bele šare po sebi. Njihova lobanja je srednje zaobljena i široka kao kod bernardinaca sa kojima su ove pse u istoriji mešali. Glava je više dublja nego što je široka, a stop je srednje veličine. Nos je ravnomerno širok crne boje. Uši su visoko postavljene na glavi, padaju uz glavu na dole, a njihove oči su svetlo do tamno braon boje.

Ishrana

Za leonbergerovu ishranu je veoma važno da bude obročena, odnosno da srazrmerno istu količinu hrane dobija svaki dan u približno isto vremen. Dovoljno ga je jednom hraniti, ali vašu odraslu jedinku možete hraniti i do dva puta dnevno. Možete ga hraniti gotovom hranom, ali i sami kod kuće pripremati, na vama je da se odlučite koji tip ishrane vam najviše odgovara. Njegova ishrana bi trebala da sadrži što više proteina i vitamina. Trudite se da mu obroci ne budu previše vrući. Svakodnevno ga možete hraniti sa mesom, ribom, mlekom, pšenicom, pirinčem, dok bi ređe u ishranu trebali da ubacujete povrđe. Takođe nemojte mu davati ljutu ni začinjenu hranu, kao ni previše slatku ili kiselu hranu.

Leonbergeer (1)Parenje

I mužijak kao ženka ove rase svoju polnu zrelost stiču nakon šest meseci od rođenja. Iako su mirnog temperamenta umeju da budu pomalo nervozni i agresivni kada je parenje u pitanju. Ipak tokom parenja jedinki ne bi trebalo da imate probleme. Bitno je da se osigurate da oba leonberga budu potpuno zdrava, vakcinisana, polno zrela i spremna za parenje. Teranje kod kuje traje oko tri nedelje i javlja se dva puta godišnje. To je period u kome bi ste trebali da joj pronađete adekvatnog mužijaka. Ovo je rasa pasa koju je veoma zanimljivo gledati tokom “udvaranja” jer sami psi u početku umeju da budu pomalo stidljivi. Ipak kako je ovo veoma retka pasa na našim prostorima retka su čistokrvna parenja, uglavnom se jedinke pare sa pripadnicima srodnih rasa iz čega nastaju mešanci.

Cena

Ovu rasu pasa je nešto teže naći u našoj sredini pa tako njihova cena nije ni malo pristupača. Malo ima odgaivača koji gaje čistokrvne leonbergere uglavnom su oni mešavina ove i neke druge rase. Prilikom kupovine dobro obratite pažnju i konsultujte veterinara ili stručnjaka kako bi ste bili sigurni u ispravnost rase.

Leonbergeer (3)

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.