Patuljasti šnaucer – mudri i sjajni sa decom savršeni su ljubimci

0

Razigrani, veseli, mudra, pitomi i veoma hrabri patuljasti šnauceri su sjajni kućni ljubimci. Ako tome dodate njihov simatični razbarušeni izgled, to da izuzetno vole i poštuju vlasnika, a decu i igranje sa njima naprosto obožavaju dobijamo savršene kućne ljubimce posebno pogodne za život u stanu.

Istorija i poreklo

Patuljasti šnaucer je najmanji od svih šnaucera,a u današnje vreme i najpopularniji. On se razvio tokom 19-og veka u Nemačkoj. Odgajivači su tada ukrštali šnaucer sa majmunskim pinčom ili pudlicom i dobili ovog preslatkog psa. Šnaucer ustvari znači „mala brada“ i ime su dobili budući da njihova dlaka formira malu bradu koja je svojstvena za sve šnaucere. Patuljasti šnaucer je veoma brzo korišćen za izložbe u Nemačkoj, a svoj poseban standard dobio je tek 1933-e godine. Brzo se rašio i u ostale zemlje Evrope, ali i na ostale kontinente. U Sjedinjenim Američkim Država je posebno popularan iako su šnauceri netipični za tu zemlju. Popularni su ne samo na izložbama pasa već i kao kućni ljubimci jer su se pokazali veoma pozdanim i sjajnim sa decom.

patuljasti snaucerOsnovne karakteristike

Patuljasti šnaucer pripada porodici princeva i šnaucera, a njegov životni vek iznosi od 12 do 14 godina. Visina mužijaka i ženki je ista i ona se kreće u rasponu od 30 do 36 cm. Prosečna težina mužijaka iznosi od 5,4 do 9,1 kg, dok su ženke nešto lakše pa njihova najveća težina iznosi 8 kg.

Karakter i narav

Ovo je rasa pasa za koju je jedna od primarnih osobina inteligencija, izdržljivost i neustrašljivost. Iako su veoma mali oni su i veoma hrabri pa se tako nikako neće uplašiti ni većeg od sebe. Oni su se pokazali kao odlični kućni ljubimci jer se odlično slažu sa malom decom koja ih naprosto obožavaju. Veoma je ljubazan i ima izuzetno mirnu narav. Poznat je po svom dobroćudnom karakteru. Oni su uvek razigrani i ako ga posedujete nikada vam neće biti dosadno. Takođe veoma su nežni, toleranti i odani svome gospodaru.

Ovo je jedan živahan pas koji ima sjajnu intuciju i poseduje mudrost koja mu dorpinosi da sam shvati i nauči neke stvari. Patuljasti šnauceri su prepuni ljubavi pogotovo prema vlasniku i njegovoj porodici. Izuzetno su prilagodljivi pa pogoduju ljudima koji često menjau mesto prebivališta. Često oni umeju da poprime karakter vlasnika pa tako ako imaju lenjog vlasnika i sami će biti lenji, ako im je vlasnik hiperaktivan i oni će biti takvi. Naravno sam odgoj i vaspitanje u velikoj meri utiču na njegovo ponašanje. Oni će moći da osete ko je kakav i nikada se neće isto odnositi prema svim članovima porodice.

patuljasti snaucer (2)

Temperament

Njego temperment je isti kao i kod drugih manjih pasa. On preslikava ponašanje vlasnika prilagođavajući se njemu.

Lajanje

Ovo je pas koji voli inteaktivnu komunikaciju pa tako često laju. Oni obožavaju da provode vreme sa ljudima, a često se kao znak da vas pažljivo slušaju lajati. Za one ljudi koji vole više „ćutljivije“ pse nikako se ne prepručuje da uzmu patuljastog šnaucera jer on je sve samo ne ćutljiv.

Izgled tela i dimenzije

Što se tiče izgleda tela i njegovih dimenzija ono je malo, veoma snažno, prilično nabijeno ali ipak mu daje elegantan izgled. Telo mu je četvrtasto, a visina plećki je jednaka tužini tela. Dužina njegove glave odgovara polovini dužine gornje linije tela koja se meri od krebena pa sve do korena repa. Glava mu ima prilično „razbaušen“ izgled zbog velike količine dugih dlaka koja se nalzi na glavi. Vratim im je dug i uvrnut, a uši su visoko postavljene ali spuštene. Rep je visoko nošen. Rep i uši im se često krupiraju. Dlaka je veoma tvrda i debela. Oni imaju i veoma gustu poddlaku koja doprinosu da izgledaju čupavo. Postoji više boja dlake a najrasprostranjenija je biber – so sa tamnijom maskom, a sledi za njom crna boja koja ima oznake po nogama koje su najčešće srebrnaste boje.

Pogodno stanište

Kao što je već dobro poznato patuljasti šnaucer je mali pas pogodan za život u stanu. Prija mu ljubav vlasnika i ostatka porodice, voli da se mazi i provodi vreme sa njima, a pogodan je i za malu decu tako da svakako će vam odgovarati da provodite vreme sa njim. Ne podnosi baš najsjanije hladne uslove pa je svako preporuka da ga nikako ne držite u dvorištu.

patuljasti snaucer (4)Nega patuljastog šnaucera

Kako je veoma mali tako vreme potrebno za brigu i negu oko njega nije veliko. Ipak on je izuzetno aktivan i energičan pa tako postoje određene fizičke aktivnosti koje bi trebalo da zadovolje na dnevnom nivou. Potrebno je jednom dnevno voditi ih u šetnju ili ih pustiti u dvorištu da se istrče. Imaju dlaku koja gusta i kovrđava, a dovoljno ju je četkati jednom nedeljno. Oni se pojačano linjaju dva puta godišnje kada im je potrebno svakodnevno četkanje kako im dalke ne bi odpadale ko kući i stanu. Za njegovo četkanje pogodno je koristiti veoma tvrdu četku sa kojom se postižu najbolji rezultati. Česo je potrebo pokvasiti dlaku koja može veoma često biti umršena u čvoriće. Isto tako ovo je rasa pasa kojoj je neophodno šišanje bar jednom mesečno kako im dlaka ne bi postala previše duga.

Dresura

Patuljasti šnaucer je pas oko kojeg nećete imati problema kada je dresura u pitanju. Veoma je inteligentan i brzo uči što znači da će oko njegove dresure biti potrebno minimalno angažovanje vlasnika. Pored toga njihov temperametn im omogućava da poprime ponašanje vlasnika pa ako želite da vaš pas bude kao vi.

Ishrana psa

Ono što je bitno kod patuljastog šnaucera jeste da odmah napočetku morate napraviti raspored hranjenja. Dok je štene potrebno ga je hraniti tri puta dnevno, a nakon šest meseci od rođenja potrebno je smanjiti jedan obrok. Karakteriše ga i to da nikada neće tražiti ili otima hranu od vlasnika dok on jede.

Kada mu date potrebnu količinu hrane trebate da znate da je on neće odmah pojesti. U tom slučaju hranu ne sklanjate već je ostaviti u posudi jer je vrlo moguće da će se vrati da jede. Naravno ako blagovremeno ne nastavi obrok u tom slučaju sklonite hranu. Između obroka nikako mu nemojte davati pseće grickalice, ali ni ljudske. Bitno je da mu nikako i ni u kom slučaju ne dajete čokoladu koja može biti štetna po njegovo zdravlje. Takođe vlasnici često greše davajući psu pretežno meso i mesne prerađevine očekivajući da će to najbolje zasiti njihovog ljubimca.

Vašeg šnaucera bi trebalo da hranite pored mesa i sa testom, povrćem i žitaricama. Njemu su u ishrani u velikoj meri potrebne i belančevine, masti, vitamini i minerali. Možete mu davati i ribu, ali i voće poput jabuke. Pored čokolade vašeg šnaucera nikako ne bi trebali da hranite sa gljivama, lukom i kakaom. Ako mu kupujete gotovo hranu povedite računa o njenom sastavu jer veoma često kako bi se dobio što bolji ukus ona može biti bogata natrijumom koji je veoma štetan za psa.

Najčešće bolesti

Patuljasti šnaucer usled svoje hiperaktivnosti može često zadobiti lakše povrede, a pored toga česti zdravstevni proglemi su i urolitijaza i progresivna atrofija rožnjače. Pored ovih on može oboleti i od folikularnog dermatitisa, proširenja jednjaka, vonvilebrandove bolesti, katarakte, legpertesove bolesti i stenoze pulmonalis.

Parenje

Ni patuljasti šnaucer se ne razlikuje od drugih vrsta pasa kada je u pitanju parenje. Razmnožavaju se veoma lako, a da bi do toga došlo potrebno je da se uverite da posedujete dve zdrave jedinke različitog pola koje su stekle polnu zrelost. Kod ženki je preporučljivo da se propusti prvo teranje kako bi se obezbedili što zdravii štenci. Kuja patuljastog šnaucera ima deranje dva puta godišnje. Sa druge strane mužijak je spreman za parenje onda kada poseduje dva testisa koja će moraju biti potpuno razvijena i spuštena u skorotum. Može se desiti da prilikom parenja ženki se ne dopadne izabrani mužijak, ali nakon što provede neko vreme sa njim ona će pristati na parenje.

patuljasti snaucer (5)Cena

Ako baš želite ovu rasu pasa neće biti teško da je pronađete. Kod nas su veoma popularni iako ih nema u dosta kuća. Njihova cena se kreće od 200 do 500 evra, ali budite sigurni da će vam se svaki dinar uložen u patuljskog šnaucera isplatiti.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.