Mađarski Puli – sjajni ovčarski pas koji će uvek težiti da bude samostalan

0

Mađarski pul je pastirski pas koji je najpre uzgajankako bi čuvao stada ovaca, ali kako se izdvojio svojom inteligencijom, nepodmitljivošću i veoma neobičnim izgledom postao je jedan od omiljenih kućnih ljubimaca. Iako je najrasporstranjenijij u Mađarskoj i Srednjoj Evropi ovog simpatičnog psa možemo videti i na drugim kontinentima. Kod nas je veoma tražen kao kućni ljubimac zbog simpatičnog krzna nalin resama.

Istorija i poreklo mađarskog pulija

Ova rasa pasa kako joj i samo ime kaže potiče iz Mađarske. Oni su tamo dovdeni 1000-te godine kada su se doseljavala plemena iz Centralne Azije. Pretpostavlja se su oni pretci današnje pudle. Po FCI standardima priznati su i to pod rednim brojem – 55. Smatra se da potiču sa planire Ural, a u Mađarsku su se doselili zajedno sa pastirskim plemenima.  Njima se prepočuje veoma duga i bogata istorija, a mnogi smatraju da su ovi psi postojali još u doba Huna. Ime su dobili po tome što su se izdvoji kao sjajni čuvari, a njihove ime prevedeno sa srpskog jezika znači – siguran čuvar. Veoma se brzo rasprostranio po panonskoj ravnici jer je bio savršen u čuvanju ovaca. Mađari su bili oduševljeni ovim psi, pa su počeli da ga koriste i u policiji. U Sjedinjene Američke Države ovaj pas je došao 1935-te godine kako su ga uvezli kako bi mogli da ga pare sa njihovim lokalnim ovčarskim psima. Iako je i dalje pretežno gaje u Mađarskij, puli je se rasprostaniio po celoj Evropi, a naročito se gaji u Srednjoj Evropi.

madjarski puli (2)Karakter i osobine

Mađarski puli prepun je osobina koje ga čine sjajnim kućnim ljubimcem. Blage je naravi, izuzetno inteligentan I nepodmitljiv.  Za njega je karakteristčno da se ničeg ne boji, veoma je samostalan  i obožava da provodi vreme sa svojim vlasnikom.  Ono što je jako bitno istaći dok njega je to da ne nikako ne voli stance pa bi trebali da obratite pažnju prilikom njegove socijalizacije kako sa ljudima tako i sa drugim životinjama. Veran je prijatelj čoveku, nikada ga neće izneveriti, a pored toga veoma je samostalan i zaista jako mu je stalo do očuvanja te nezavisnosti. Veoma su živahni i često laju kao reakciju na različite nadražaje iz okoline.

Osnovne karakteristike

Mađarski puli pripada grupi pastirskih i psa čuvara. Prosečna visina mužijaka iznosi od 40 do 44 cm, dok kod ženi ona je od 37 do 41 cm. Težina mužijaka se kreće od 13 do 15 kg, a kod ženki od 10 do 13 godina. Životni vek mađarskog pulija je od 12 do 16 godina.

Izgled i proporcije tela

Puli je pas srednje veličine, veoma čvrste grade i kvadrastičnog tela, mada mu se oblik tela samo nadzire zbog prevelikog krzna koje ga prekriva u potpunosti. Zbog toga je izgled pojedinih delova tela veoma teško proceniti. Dužina trupa u odosnu na visinu grebena je u razmeri 1 prema 1, dok je dužina njuške čak tri puta manja od dužine glave. Glava im spreda izgleda okruglo, a sa strane ovalno. Vrat im je srednje dužine veoma čvrst i mišićav. Rep je postavljen visoko i bogat dlakama, a dosteže čak do skočnog zgloba.

Nega i održavanje

Mađarski puli je pas zahvalan za održavanje. Iako ima krzno koje je veoma neobično i specifično, pa na prvi pogled izgleda da će vam zadavati muke to ne mora da bude tako. Naime ako ga redovono održavate nećete imati nikakvih problema. S obzirom da ima izrazito dugu dlaku i veoma bogatu poddlaku koja je vunasta može se zamrstiti i dovesti do pojave čvorića.  Njih ćete se rešiti redovnim četkanjem i češljanjem vašeg pulija.  Ono što je karatakteristčno za ovu rasu pasa jeste da se veoma malo linjaju pa zbog velike i guste dlake treba da obratite pažnju da vam se u krzno vašeg psa ne bi uvukao neprijatan miris. Kako je veoma aktivan pas, obožava trčanje potrebno je da ga redovno izvodite u šetnje ili upstate u dvorište kako bi mogao da potroši svu potrebnu energiju. Navikao je na veliki prostor i obožava život u dvorištu, ali pak pulija možete držati i u stanu pod uslovom da ga redovno izvodite u šetnje i pružate mu dovoljan broj fizičke aktivnosti.

madjarski puli (5)Kupanje

Mađarski puli je pas kojeg morate redovno kupati. Prepročujuje se kupanje najmanje četiri puta godišnje. Bilo da ga držite napolju ili u kući morate ga kupati jer zbog veoma malog linjanja i opadanja dlaka puli ima tendeciju da ako se ne kupa redovno razvije specifičan miris nimalo prijatan za čoveka. Možete ga kupati klasično u vodi ili pak kupiti posebne sprejeve za suvo kupanje. Prilikom kupanja u vodi treba obratiti računa da mu voda ne uđe u uši, a isto tako nakon što ga okupate dobro ga obrišite peškirom i smestite na neko toplo na kojem će moći da se dobro osuši.

Najčešće bolesti

Mašarski puli spade u grupu veoma zdravih pasa. Sjajanom sekecijom i korišćenjem vrhunskih jedinki odgajivači ove rase uspeli su da stvore rasu koja je otporna na većinu bolesti. Ovi psi mogu oboleti od displazije kukova, a povremeno je primećeno da mogu imati problem sa očima u vidu entropije I ektropije.

Boje pulija

Mađarski puli se može javiti u više boja, a svakako najpoznatiji i najrasprostranjeniji jeste crni puli. Jako je zanimljivo da njegova dlaka može postati crvena za dve godine ako je izložena veoma jakom suncu. Pored ove postoje i tamno sivi puliji, ali i oni čisto bele boje. Najtraženiji puli kao kućni ljubimac jeste beli buli zbog svog soficistiranog izgleda, dok je crni pretežno tražen kao čuvar stada.

madjarski puli (5)Dresura

Ovo je veoma inteligentan pas sa kojim nećete imati problema kada je dresura u pitanju. Jedini problem bi mogla da predstavlja njegova samostalnost, ali uz autoritativnog vlasnika ovaj pas će uvek znati gde mu je mesto.

Ishrana mađarskog pulija

Ishrana mađarskog pulija ne razlikuje se bitno od ishrane ostalih pasa. Štene nakon odvajanja od sisanja je potrebno hraniti tri do četiri puta dnevno dok odraslu jedinku možete hraniti jednom do dva puta na dan. Vašem psu možete davati sve vrste mesa, mleka, žitarice, kuvano povrće i ribu. Nikako ne bi ste smeli da mu dajete čokoladu, niti previše začinjenu hranu, grickalice koje vi jedete, kao ni ostale slatke poslastice.

Parenje

Parenje pulija veoma je jednostavno i u 90% slučajeva rađaju se zdrave jedinke. Ako poseduje kuju najbolje bi bilo da sačekate drugo teranje kako bi je parili. Idealno vreme za parnje je deveti dan od krvarenja. Ženka je ta koja će tokom parenja biti mirna i statična dok je mužijak taj koji preuzima incijativu. Sam proces parenja odvija se tako što se mužijak penje na ženku u trajanju od par minuta. Sam proces može ponoviti više puta ali često se dešava da se ovaj čin odigra samo jednom. Ukoliko su kuja i mužijak neiskusni sam proces parenja i udvaranja može potrajati više sati tako da budite strpljivi.

madjarski puli (3)Cena

Mađarski puli se u našoj zemlji može nabaviti već po ceni od 40 evra. Veoma je rasprostanjen i jedan je od omiljenh kučih ljubimaca tako da ga je veoma lako nabaviti po pristupačnoj ceni.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.