Engleski buldog – prijateljski nastrojen lenjivac

1

Engleski buldog je jedna od najvećih maza među psima. To je pas koji obožava da leži i drema izbegavajući bilo kakvu fizičku aktivnost. Idealan je kućni ljubimac pa će tako rado većinu svog vremena provesti među četiri zida. Poznati su po svom zbijenom telu, a proteklih godina dramatično im je porasla popularnost pa su tako 2013-te godine ovi psi bili najtraženiji psi na najpoznatijem svetskom pretraživaču – google.

Nastanak i razvoj rase

Engleski buldog spada u starije rase pasa za koju postoji podaci da postoji još od 15-og veka. Ipak buldozi koji su tada postojali fizički dosta se razlikuju od ovih koji su danas nama poznati. Ranije oni su bili nešto veći, krupniji, imali su duže noge i dužu i jaču vilicu. Tada njihova primena i uzgajivanje bilo je isključivo kako bi ovi psi bili mamci za borbe bikovima. Njih je tada čekala veoma teška i surova sudbina jer su bacani u ring u kojem se nalazio bik.

Engleski buldog (6)Jasno vam je bilo šta se dalje dešava. Ipak 1835-te godine donet je poseban Zakon kojim su ove borbe ukinute, a samim tim prestala je da postoji i svrha uzgajanja ove rase pasa. Ipak par grupa ljubitelja ovih pasa nastavila je da uzgaja ovu rasu, a počela je da je ukršta sa moposom kako bi se stvorili psi koji bi bili malo agresivniji. Buldoga kakvog danas znamo stvorili su krajem 19-og veka.

Izgled tela

Engleski buldog je pas koji ima veoma specifičnu građu. Njegova glava je izuzetno široka  sa širokim i malim vratom. Telo im je veoma jake i snažne konstitucije srednje veličine. Celo telo prekriveno je kožom koja je uglavnom nabrana pogotovo na predelu glave, odnosno čela. Lobanja im je velika kvadratornog oblika. Čelo im je ravno sa velikim naborima. Njuška je veoma kratka ali i široka. Nozdrve su im velike i široke crne boje. Oči su uvek crne okruglog oblika, dok je njuška veoma mala i nabijena. Rep je izuzetno kratka postavljen nisko. Dlaka im je krakta uglavnom mešavine riđe, smeđe, tigraste i bele boje. Plećke su kose i široke često deluju kao da su pridodate telu. Njihov grudni koš je okrugao i dubok veoma spušten kod predela prednjih nogu. Prednje noge su snažne i ravijene ali nisu zaobljene ni krive. Zadnje noge su mišićave i snažne duže od prednjih, a skočni zgobovi su zaobljeni i spušteni.

Engleski buldog (7)Osnovne karakteristike i dimenzije rase

Kod engleskog buldoga važi pravilo kao i kod većine drugih rasa, a to je da je mužijak krupniji od ženke. Njegova visna iznosi od 31 do 40 cm, dok kod ženke ona se kreće od 30 fo 37 cm. Težina mužijaka je od 23 do 25 cm, dok kod ženki je oko 21-22 kg. Životni vek im je od 7 do 10 godina.

Temperament

Ovo je možda pas čiji su predci bili veoma agresivni ali selekcijom i ukrštanjem rasa stvorena je izuzetno pitoma rasa čiji je temperament i narav izuzeno dobra. Ovo je jedan plemenit i hrabar pas koji je prijateljski nastrojen prema svom vlasniku.

Karakter engleskog buldoga

Hrabrost je jedna od najvažnijih karakternih osobina koju poseduje engleski budlog. Pored toga on je dobroćudan uvek prijateljski nastrojen. Obožava da leži i da se mazi, pravi je lenjivac zbog čega ga deca obožavaju. I on voli decu, savršeno se slaže sa njima, kao i sa drugim kućnim ljubimcima. Oni vole da se igraju ali u malim količinama jer se brzo odmore i požele odmor. On je odvažan i hrabar pas koji je prijateljski nastrojen prema svima.

Engleski buldog (5)Nega i održavanje psa

Ovo je pas kojeg je kod nas veoma teško nabaviti, a čija se cena kreće od 400 evra pa naviše. Ipak ako se uzme u obzir da on zaista zahteva minimalan trud i angažovanje oko održavanja i nege onda bi se moglo reći da će vam se uloženi novac u kupovinu psa isplatiti. Kako su veoma lenji zahtevaju minimalnu fizičku aktivnost pa ni retko možete izvoditi u šetnju, a te šetnje su uglavnom kratke. Šta više često ćete morati da ih terate da se pokrenu. Dlaka je izuzetno kratka i lako se održava, a nakon kupanja lako se suše. Ono na šta bi ste trebali obratiti pažnju jesu njihovi nabori posebno u predelu glave. Njih morate nešto pažljivije čistiti kako se ne bi nakupila prljavština i došlo do infekcije. To ne znači da ih morate svakodnevno kupati dovoljno je da ih jednom dnevno obrišete vlažnom maramicom ili mokrim peškirom. Preporučljivo je da ih kupate maksimum četiri puta godišnje, a nikako češće jer čestim kupanjem dolazi do uklanjanja masnoće koju telo luči kako bi zaštitilo kožu. Ovo je pas koji ne podnosi hladnoću pa nije preporučljivo njegovo držanje u dvorištu već isključivo u kući ili stanu.

Najčeće bolesti

Engleski boldog je pas koji ako se redovno vakciniše i vodi adekvatna nega zaista može proći bez nekih većih zdravstevenih problema tokom života. Ipak dešava se da često obolevaju uglavnom od otežanog disanja koje je karakteristično za sve pse koji imaju kratku njušku, zatim od displazije kukova i zglobova, uvrtanje repa, različitih vrsta alergija, zatim problemi sa očima i ekcemi i dermatitis.

Parenje

Što se tiče samog procesa parenja veoma je lak i najčešće kuja se pari nakon trećeg teranja ili godinu i po dana starosti. Parenje ove rase je veoma lako i brzo ali ipak kod razmnožavanja ove rase postoji problem i to prilikm samok okota. On je veoma težak za kuju jer štenci imaju veliku glavnu koja je prepuna nabora i često mogu da povrede kuju.  Zato se za ovu rasu preporučuje carski rez. Ako posedujete engleskog buldoga i želite da ga parite naša je preporuka da se pre toga posavetujete sa veterinarom koji bi vas detaljnije uputio u rizike koji čekaju ženku.

Dresura engleskog buldoga

Engleski buldog jeste inteligentan pas ali često njegova dresura može da traje veoma dugo, a sam proces dugo. Zato mu je potreban strpljiv vlasnik koji će znati da odvoji vremena za svog psa i kome neće smetati to što ovi psi malo sporije uče. Ipak jednom dresiran pas ostaje odan svom vlasniku.

Engleski buldog (1)Ishrana psa

Kako je ovo pas koji pretežno živi u stanu ili kući zajedno sa vlasnikom oni često umeju da mu daju ostatke od svoje hrane. To je svakako pogrešno jer niti će ta hrana zadovoljiti sve hranljive potrebe vašeg ljubimca, niti će mu obezbediti dug i zdrav život. Nemojte nikako zaboraviti da od začina u ishrani pasa koristi se jedno so i to u malim količinama. Prilikom hranjena psa izbegavajte kobasice i ostalu prerađenu i konzervisanu hranu namenjenu ljudskoj ishrani. Nikako mu nemojte davati slatkiše i pileće kosti jer je postoji mogućnost da će se udaviti sa njima. Pored vode koju je neophodnono davati što češće psu, njemu treba obezbedi dva obroka dnevno. Naravno dok su štenci oni se hrane od 4 do 6 meseci, a nakon šest meseci pas se smatra odraslom jedinko i dovoljna su mu dva obroka. Njegova ishrana bi trebala da bude što bogatija sa belančevinama koje možete naći u mesu, mleku, jajima i soji. Preporučeno je da mesne proizvode dajete sirove, dok pirinač, makarone, pirinač, krompire i drugo povrće treba prethodno termički obraditi, odnosno skuvati.

Engleski buldog (3)Zanimljivosti:

  • U Sjedinjenim Američkim Državama lik engleskog buldoka se nalazi na 39 Univerziteta koji ga koriste kao maskotu.
  • Engleski buldog je i zvanična maskota američkih marinaca.
  • Ne voli preteranu vrućinu pa leti vreme provodi sakriven u hladu, a ne voli ni preteranu hladnoću ali ipak obožava sneg.
  • Ovo je pas koji veoma retko laje, ali zato veoma često možete ga čuti kako hrče.

Engleski buldog (2)

Click Here To Join Native Media
Share.

1 коментар

  1. Naš buldog Rabl u šetnji obavezno pušta vlasnika, odnosno vođu čopora da ide napred. Gotovo nikada ne vuku napred. Ali zato, kada ne žele da šetaju, može vam se desiti da vas vuku unazad. Budite spremni na takve situacije, koje su neobične za druge rase pasa.

    Svi psi vuku vlasnika unapred, jedino buldozi unazad 🙂

    http://bit.ly/bulldog_pulling_back

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.