Akita Inu – najodaniji pas na svetu

3

Akita inu je pas koji je tokom Drugog svetskog rata bio na ivici istrebljenja, ali njegovi odgajivači uspeli su da sačuvaju ovu rasu. Veoma je simpatičar, veseo i stekao je status jedne od najodanijih rasa pasa. Privrženi su svom vlasniku i gledaće u svakom trenutku da ga zadive. Više o akiti inu pročitajte u sledećem tekstu.

Istorija i poreklo

Akita inu je japanski pas koji je i potekao iz ove zemlje, tačnije iz Tohokua, pokrajine iz Japana. Pas kakavog danas vidimo u početku nije izgledao tako. On je ukrštan tokom 19-og veka sa čak pet totalno različitih vrsta: masifo, nemačkim goničem, bernardincem, toša inuom i nemačkom dogom. Razlog ukrštanja ovako velikog broja rasa jeste ta što su njegovi odgajivači hteli da stvore psa koji će imati vrhunski kvalitet i imati savršeno zdravlje. Postao je jako popularan u Japanu gde je izabran za jedan od nacionalnih simbola.

U 19-om veku samo su plemići i članovi kraljevske porodice u svom vlasništvu mogli da imaju ovu rasu pasa. Kasnije i američki odgajivači su ukršanjem ruka napraviil njihovu vrstu akite inu koja je opstala do dana današnjeg. Tokom Drugog svetskog rata zaista nijanse su delile akita inu od istrebrenja prvenstveo zbog nedostatka hrane. Tada stanovništvo Japana ubijalo je ove pse kako bi se hranilo njihovim mesom dok je njihovo krzo korićeno kao odeća.

Zbog pojave zaraze među njima vlast je naredila da se svi pripadnici ove rase pasa ubiju. Ipak pojednini vlasnici previše su voleli svoje ljubimce pa su ih pustili u planine ili šume nadajući se da će samostalno moći da prežive I tako izbeći smrt. Tokom okupacije Japana akita inu je oduševila vojnike iz Amerike koji su pri povratku poneli par primeraka i tako počinje širenje rase i na druge kontinente.

akita inu (5)Dve vrste akita inu

Već smo rekli da su i američki odgajivači počeli da ukrštanjem naprave svoju verziju ove vrste pasa, tako da se dana ona deli na dve vrste – američku akitu  i japansku. Razlika između ove dve vrste je što američka može imati više boja, dok japanska sadrži samo odabrane nijanse određenih boja i to belu, zlatnu, crvenu, srebrnu i crnu.

Karakteristike akita inu

Akita pripada porodici špiceva i nordijskih pasa, a životni vek im je od 11 do 15 godina. Visina mužijaka se kreće od 61 do 66 cm, dok kod ženki ona se kreće od 58 do 64 cm. Težina mužijaka je od 24 do 54 kg, a ženke su nešto lakše pa se njihova težina kreće od 32 do 50 kg.

Karakter i osobine

Akita je izuzetno brz, okretan i veoma snažan pas. Izuzetno je krupan pa je tokom života bio veoma pogodan za čuvanje stada. Najizraženija osobina im je lojalnost jer ovi psi kada jednom zavole svog vlasnika ostaju mu verni do smrti. Inteligenti su i veoma hrabri. Njihov karakter se odlikije neustrašivošću i hiperaktivnosti. Iako su verni i obožavaju porodicu u kojoj žive oni su prilično nepoverljivi prema strancima nekada čak mogu biti i agresivni zato je bitno da povedete računa o njihovoj socijalizaciji. Odlični su sa malom decom ali se preporučuje roditeljski nadzor za svaki slučaj.

akita inu aNarav i temperament

Imaju pomalo ćudljivu narav i nestalan temperament. Ženke su nešto stalnije i imaju plemenitiji temperament od mužijaka. Jako je bitno da znate da oni nikako neće živeti u zajednici sa drugim psima osim u slučaju ako su rasli i odgajani su sa njima. Takođe imajte na umu ako povedete vašeg mužijaka akita inu u šetnju da veoma često može zapasti u problema ako se u blizini nađe neki mžijak druge rase pasa. Ženke su manje netrpeljive i lakše ih je kontrolisati.

Nega akite inu

Japanski pas zahteva konstantnu mentalnu i fizičku aktivnost. Njemu je potreban proctor kako bi mogao na miru da se istrči. Ako ga setate na uzici potrebno je džogiranje jer sama šetnja neće biti dovoljna. Oni mogu živeti u dvorištu ali pošto su izuzetno vezani za svog vlasnika najsrećniji će biti ako budu mogli da žive zajedno sa njim u kući ili stanu. Dobro podnose izuzetno hladne uslove života, dok preterano toplo vreme loše utiče na njih. Što se tiče dlake dovoljno je četkati jednom nedeljno, a češće u periodima linjanja.

akita inu (3)Najčešće bolesti

Ovaj japanski pas je uspeo da prevaziđe veliki broj bolesti koje je u 19-om veku gotovo konstantno imao. Danas predstavlja jednu zdravu rasu koja ipak može oboleti od nekih bolesti. Veći zdravstveni problem koje može dobiti akita inu su konorarna arteljiska bolest i progresivna atrofija mrežnjače. Isto tako njihova koža je veoma problematična pa usled loše nege i higijene mogu se pojaviti boelsti poput potut SA ili poremećaja lojnih žlezda koje će kasnije prouzrokovati drastično opadanje dlake. Pored ovih ona ređe može oboleti od progresivne atrofije mrežnjače, išćašenja kolena, VKH sindroma, epilepsije, katarakte, bubrežne kortikalnehipoplazije i entropije.

Pravilna ishrana

Jako je bitna kontinuirana i pravilna ishrana jer samo takom isharanom omogućavate vašem psu zdrav i duh život. Štence je dovoljno hraniti dva do četiri puta na dan, a sama količina hrane zavisi od toga kakvu hranu koristite. Ako ste se odlučili za gotvu hranu vodite računa da se ona nalazi u originalnom pakovanju jer samo tako možete biti sigurni u njenu ispravnost. Odraslu jednku dovoljno je hraniti jednom do dva puta na dan. U zavisnosti od aktivnosti ali i stečenih navika zavisiće odnos minerala, proteina i vitamina koji dajete vašem psu. Bitno je da njeni obroci nisu previše hladni, a ni vreli kao i to da povremeno budu u tečnom stanju. Od hrane možete joj davati bareno povrće, sve vrste mesa i ribe, mleko, pšenicu, pirinač i kukuruzno brašno. U ishranu nikako ne ubacujte luk koji će štetiti zdravlju vašeg psa, a poret goa izbegavajte da ga hranite previše slatkom hranom i čokoladom. Posuda sa vodom bi trebala da je uvek puna naročitio u leto kada su visoke temperature.

akita inu (5)Dresura

Akita inu je rasa koja se odlikuje vernošću. Veoma je vezana za vlasnika i voli da je deo porodice. Ipak njena dresura nije nimalo laka jer je sama veoma dominatna i zahteva jakog i iskuksnog vlasnika. Ako ranije niste imali iskustva sa ovom rasom savet je da se obratite ekspertu koji će vas detaljnije uputiti u to kako treba da se ponašate i objasniti vam najlakši način da dreisrate vašeg psa.

Proces parenja i štenci

Nakon šest meseci ovaj japanski pas siče svoju polnu zrelost. Pošto je ovo veoma veliki pas sa nezgodnim temperamentom vodite računa prilikom parenja dve jedinke. Kada ženka ima teranje potrebno joj je dovesti polno zrelog mužijaka koji u tim trenutcima može biti pomalo i agresivan. Pre parenja trebali bi da se konsultujete sa veterinarom i prikupite što je vise moguće informacija. Teranje kod kuje se dešava dva puta godišnje, mada je moguće da do njega dođe jednom ili tri puta godišnje. Ono traje oko tri nedelje i to je period kada bi trebali da joj obezbedite adekvatnog mužijaka. Od 9 do 12 dana je period kada će vasa kuja najbolje prihvatiti mužijaka. Samo parenje ne bi trebalo dugo da traje, a jedinke ne bi trebale da budu nasilne jedna prema drugoj.

Kada dođe do procesa stenjena potrebno je da pustite da priroda uradi svoje nemate potrebe za nekom dodatnom intervencijom. Vašoj kuji će pomoć biti potreba jedinu u slučaju da primetiti da štene ne može samostalno da izađe. Nemojte dirati njene štence, a pomoć im pružite isključivo ako primetite da ne mogu da dodju do dojke da se hrane. Ako ih dirate ili premeštate postoji mogućnost da će ih kuja odbaciti. Moguće je da će prve nedelje nakon porođaja biti agresivnija prema vlasniku i ostalim ukućanima ali to radi isključivo kako bi branila svoje štence. Vremenom naviknuće se na njih i dozvoliće ostalim ukućanima da se igraju sa njima

akitaa inuCena akite inu

Kod nas brojni su odgajivači ove rase pasa. Nije je teško nabaviti, a njena cena njenih štenaca se kreće od 100 evra pa navies.

Zanimljivosti o rasi:

  •  Australija nema odgajivačnicu akita inua.
  • Helen Keler je došla u Japan 1937-e godine i izrazila interesovanje za ovu rasu, pa je na poklon dobila dva psa, Kamikaze-goa i Kenzan-goa, koje je povela sa sobom natrag u Ameriku.
  • Čisti lice nakon jela.
  • Veruje se da akita inu koje imaju duže krzno su pitomije.
  • Lako se probija kroz sneg i penje na najviše vrhove.
  • Spada u grupu opasnih pasa koje mogu napasti čoveka.
  • Ako ste trudni u Japanu dobićete na poklon statute ovog psa koja poboljšava zdravlje i plodnost.
  • Njeni pretci su vukovi.

akita inu (4)Čuveni Haičko

Ne možemo, a da ne spomenemo čuvenog psa Haičko koji predstavlja najpoznatijieg akita inu na svetu. 2009-te godine je čak o njemu i snimljen film koji je na istinit način ispričao priču o ovom psu. Glavna uloga je pripala Ričard Giru koji je tumačio profesora na Univerzitetu koji na poklon dobija psa. Pas je pratio profesora svaki dan na posao i vraćao se zajedno sa njim sve dok jednoga dana profesro nije doživeo infarkt i umro. Ipak Haičko je nastavio da ga čeka punih deset godina, a nađen je mrtav na stanici nakon deset godina. U znak poštovanja 1934-te godine podignut je spomenik ovom psu koji je pokazao zašto su akita inu najverniji psi na svetu.

Click Here To Join Native Media
Share.

3 коментара

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.