Srednjeazijski ovčar – snažni prilagodljivi pas iz Azije

0

Srednjeazijski ovčar (Alibai) je pas koji kako mu samo ime kaže potiče iz Azije. Prvobitno su gajeni za čuvanje stada ovaca od vukova i ostalih predratora iz prirode. Iako ih najviše ima  na području Srednje Azije, oni su se vremenom rasprostranili i na ostale delove sveta. Ovo je jedan miran i vedar pas koji se pokazao kao odličan čuvar i koji je vremenom postao sve zastupljeniji kao kućni ljubimac zahvaljujući savršenoj prilagodljivosti koju poseduje.

Poreklo vrste

Srednjeazijski ovčar ili azijat kako ga još nazivaju je nastao sa isključivo jednom namenom, a to je čuvanje ovaca od njihovih prirodnih predratora: vukova, medveda i slično. Kako se pokazao kao sjajan čuvar vremenom počeli su da ga koriste i za odbranu ljudi. Počeli su da se gaje na prostorima Srednje Azije: Turkmenistan, Tadžikistan, Avganista, Kazahstan, Iran i Mongolije. Smatra se da je njegov predak bio tibetski pas od kojeg je ova rasa i nastala. Ukrštanje rase i njihova selekcija trajala je veoma dugo dok na kraju nisu dobijenje po mišljenjima uzgajivača savršene jedinke. Gledajući mesto na kojem žive vremenom razvilo se više tipova srednjeazijskih ovčara koji se uglavnom razlikuju po tipu dlake i njenoj boji. Zbog lake primene, sjajnog izgleda i neverovatnih čuvarskih sposobnosti postajali su sve popularniji i veoma brzo se proširili i na druge krajeve sveta.

Srednjeazijski ovcar (5)Osnovne karakteristike i dimenzije psa

Srednjeazijski ovčar je pas koji je poreklom iz Srednje Azije, tačnije Rusije i pripada porodici Molosa. Prosečna veličina mužijaka iznosi od 65 do 78 cm, dok njihova težina se kreće od 55 do 79 kg. Ženke su visoke od 60 do 69 cm, a njihova težina se kreće u rasponu od 40 do 65 kg. Životni vek od 12 do 14 godina. Ovo je pas snažne konstitucije koji iako je veliki ne izgleda zastrašujuće. Ima jaku glavu, snažan i jak kostur i izuzetnu razvijenu i jaku vilicu sa veoma jakim zubima. Vrat mu je kratak ali širok, prelaz od grudi do stomaka nešto nerazvijeniji, dok su mu leđa veoma razvijena i jaka. Ima kratke uši dok njegov rep ranije je bio krupiran zbog borbi sa vukovima, danas se to ređe radi. Kada hoda to čini veoma teško pomalo tromo izgledajući, a njegov galop je svim poznavaocima ove rase dobro prepoznatljiv.

Karakter i osobine azijata

Srednjeazijskog psa odlikuje njegova nezavisnost kao najizraženija osobina. Pored toga on je veoma neustrašiv i dobar sa svim članovima porodice. Pokazao se kao izuzetan čuvar, samo povedite računa jer ume da bude izrazito teritorijalan. Ovo je pas koji će biti agresivan prema drugim psima ako oseti da su na bilo koji način ugrozili njegovu teritoriju. Ako se pravilnu socijalizuju i vide da im druge životinje ne ugrožavaju teritoriju biće prijateljski nastrojeni prema njima. Neophodan im je konstantan kontakt sa ljudima jer im izuzetno prija ljudsko društvo.

Temperament i narav psa

Iako je ovo jedan zaista divan pas, njegov temperament se može pokazati pomalo problematičnim. Ume da bude jako teritorijalan i neprijatan prema drugim životinjama, a ako nije pravilno dresiran može pokazati znake agresije. Veoma je važno da ima autoritativnog vlasnika koji neće dozvoliti njeogvoj prekoj naravi da uzme maha. Bitno je istaći da su ženke manje agresivnije od mužijaka što ih čini pogodinijim za dresuru.

Srednjeazijski ovcar (4)Dresura srednjeazijskog psa

Bitno je istaći da zbog naravi azijata on nije pas kojeg svako može da ima u svom vlasniku. On zahteva iskusnog vlasnika koji će odmah na početku znati da mu pokaže koliki je autoritet. Njegov vlasnik mu mora pokazati da je on lider, vođa čopora i da mu se mora ponvinovati. On mora biti strog i jasno postaviti granice. Samo tako će moći da pravilno dresira psa koji će ga slušati i koji će zaista pokazati koliko korisna ova rasa može da bude.

Nega i odgoj psa

Srednjeazijski ovčar je pas kojem je potreban veliki prostor kako bi mogao svakodnevno da trči. Zato je preporučljivo da ako imate ovog psa posedujete i veliko dvorište koje obavezno mora biti ograđeno. Vaš pas neće biti srećan ako je ograničen sa prostorom, šta više postaće tužan i upašće u dosadu koja će dovesti do toga da pravi rupe po dvorštu, bude agresivan i grize predmete ali i ljude. Oni zahtevaju zaista dosta šetnje i trčanja, ali i pored toga ne bi trebalo da ih držite u stanu ili kući. Ovo je teriotrijalan pas koji će znati i hteti da obeleži svoju teritoriju zato povedite računa o tome da li preskače ogradu i kako se ponaša. Ovo je pas koji vam može delovati lenj, jer dok čuva ume da bude izuzetno miran trudeći se da bude na oprezu, ali u sekundi on može krenuti da trči i postati hiperaktivan. Ovo je pas koji može da izdrzi veoma niske temperature i do -20, ali i one veoma dople koje mogu biti čak do 40 stepeni celzijusa. Sama dlaka ne zahteva posebnu negu dovoljno je njeno četkanje tri do četiri puta nedeljno. Ipak oni se pojačano linjaju u proleće kada je četkanje potrebno svakodnevno.

Srednjeazijski ovcar (2)Tipovi srednjeazijskog ovčara

Ova rasa je tokom svoje evolucije razvila više tipova zahvaljujući mestima na kojima su se psi gajili. Pa tako u Tadžikistanu na planini Pamira psi su nešto drugačiji i imaju veoma dugu dlaku, to su takozvani dugodlaki azijati.  Njihova dlaka iznosi od 7 do 8 cm. U Uzbekistananu je kilma nešto drugačija pa im je tamo dlaka malo kraća i ovde je nastanjen takozvani suvi tip azijata. U Turkmeniji nastao je posebni kratkodlaki tip koji ima izuzetno kratku ali i gustu dlaku. Ovo je nešto gruplji tip srednjeazijskog psa koji se ujedno smatra i najboljim tipom ove rase, a njegova dlaka iznosi od 3 do 5 cm. Njega su čak 1990-te godien proglasili nacionalnim blagom u Turkmeniji i izvoz ovog psa je od tada strogo kontrolisan.

Zdravlje i najčešće bolesti

Azijat je pas veoma dobrog zdravlja koje je postignuto sjajnom slekcijom i ukrštanjem rasa. Ovo je pas koji veoma retko oboljeva, a najčešća bolest koja se može javiti je displazija kukova i laktova.

Srednjeazijski ovcar (1)

Parenje

Sam proces parenja veoma je lak i jednostavan, a pare se kao i većina pasa. Najpre je potrebno da se uverite da posedujete adekvatnog mužijaka i ženku i da su obe jedinke  u potpunosti zdrave. Naravno potrebno je da je ženka polno zrela, a vereinari preporučuju da se preskoči prvo teranje čime se automatski povećavaju šanse za rađanje zdravih jedinki. Period teranja javlja se dva puta godišnje, a u nekim slučajevima i do tri puta. Da bi mužijak bio spreman za parenje on mora da ima  dva testisa koja će potpuno biti razvijena nakon šest do osam meseci od rođenja, i oni moraju potpuno biti spušteni u skorotum.

Ishrana

S’obzirom na građu i veličinu psa može se reći da je ovo grupa pasa koja najmanje jede. Naravno sve zavisi od vašeg psa, njegovih aktivnosti i doba starosti. Štence treba hraniti od 5-6 puta na dan, dok štenci stariji od šest meseci bi trebali da imaju 3 obroka dnevno. Odraslom jedinkom smatra se onaj srednjeazijski ovčar koji je stariji od jedne godine i njemu možete davati i po jedan obrok dnevno. Preporučuje se da mu prve 2-3 godine života dajete dva obroka, a nakon toga jedan. Ipak  sve je to invidualno i zavisi kako od psa, tako i od njegovog vlasnika. Što se tiče hrane, ona bi kod odraslog psa trebala da sadrži 70% proteina. Najvažije je da vašeg psa hranite sa svežim mlekom, mesom i ribom. Pored toga možete ga hraniti i sa proteinskom hranom biljnog porekla. Pored proteina potrebno da da mu dajete kosti što zbo jačanja vilice i zuba, to zbog kalijuma koji sadrže. Vašem azijatu su potrebni i drugi vitamini koji se nalaze u povrću prvenstveno u šargarepi kao i u zelenom povrću. Trudite se da mu s’vremena na vreme dajete i tečnu hranu u vidu određenih supica. Naravno psa možete koristi i hranom posebno pripremljenom za ovu rasu koju možete kupiti, ali svakako preporuka je da mu pored te nekada pripremite i svežu hranu. Posbno vodite računa o kostima kada hranite vašeg psa jer za pravilan rast i razvoj vilice neophodno je da im se redovno daje.

Srednjeazijski ovcarCena srednjeazijskog ovčara

Već smo istakli da postoje tri tipa srednje azijskog ovčara pa tako se i njegove cene razlikuju. Najjeftinij je kratkodlaki čija cena iznosi od sto evra pa navise, dok su ostalni tipovi znatno skuplji. Bitno je istaći da kvalitet psa zavisi od njegovog uzgajivača, kao i to od kakvih je jedinki paren pa zato prilikom kupovine obratite veliku pažnju.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.