Šetlandski ovčar – razigrani pas kojeg je veoma lako dresirati

0

Jedna od najčistokrvnijih rasa pasa svakako je šetandski ovčar koji je nastao u Škotskoj. Prvobitan razlog za gajenje ove rase pasa bila je njihova primena kao čuvara stada ovaca, ali njihov veseo duh, razigranost i prvrženost vlasniku čine ga sjajnim kućim ljubimcem zbog čega se danas ovaj pas sve vise gaji.

Poreklo i nastanak rase

Šetlandski ovčari su rasa pasa koja spada u najčistokrvnije pse na celom svetu. Oni su nastali u Škotskoj i to od psa čuvara ovaca. Tada su bili veoma mali, ali razvojem rase dobili smo nešto veće pse. Kako su nastali i razvili se na Šetlandskim ostrvima otuda nas ne čudi ime koje su dobili. U njihovom nastanku pored psa čuvara ovaca učestovali su i islandksi psi kao i španijeli. Prvobitna namena im je bila čuvanje stada, a pored toga čuvali su i kokoške. Kako je ova rasa gajenja i formirana na ostrvu tako su bili izolovani od ostalih rasa i nisu mogli da se ukrštaju i pare čime smo dobili jednu veoma čistokrvnu rasu pasa.

Setlandski ovcar (4)1906-te godine kreće espanzija ove rase pasa i tada oni dobijaju naziv šetland koli. Ipak njihovi odbajivači smatrali su ovaj naziv neadekvatnim i kasnije ime je promenjeno u šetlandski ovčar. Kako su privrženi porodici koja ih gaji, a veoma mali i ljupki veoma brzo su se rasprostanili po ostatku sveta i postali jedna od omiljenih rasa u Evropi.

Karakter i osobine

Iako je ovo pas malih dimenzija on je veoma sposoban i dinamičan što ga čini izvrsnim čuvarom stada. Odlikuje ga izuzetna inteligencija i veseo karakter. Voli da se igra i provodi vreme sa vlasnikom što ga čini veoma lakim za dresuru. Voli decu, a oseća da su oni nežni i mali te će znati kako da postupa sa njima, a pored toga ume da bude i veoma zaštitnički nastrojen prema nepoznatima koji pokušavaju da se približe deci. Veoma je osećajan te će ga jako povrediti ako vlasnik bude vikao na njega. Ne pokazuje znake agresivnosti, a pored ljudi prija mu i društvo drugih životinja. Jedini slučaj u kojem bi ovaj pas mogao da pokaže agresivnost jeste kada se susretne sa psom koji je građom dosta veći od njega. Tada se prilično unervozi kreće da laje i postaje agresivan.

Građa psa i njegov izgled

Šetlandski ovčar je građen veoma skladno elegantan sa grebrenom koji u proseku iznosi oko 36 cm. Ima izduženu njušku koja je obla pri vrhu. Uši su veoma mali, a kada je pas razigran one se na pola usprave. Oči su mu tamno smeđe boje, a često se može desiti da mu je jedno oko plave boje. Nos je crne boje. Rep je nisko postavljen, a uspravlja se kada je pas razigran i aktivan. Prekrivan je dlakom izuzetnog kvaliteta koja je prava i gruba. Poseduje i poddlaku veoma gustu i meku. Ono što karakteriše ovu rasu pasa jeste i bujna kriva, kao i bujan rep. Dlaka im se javlja u tri boje, crna, bela i crvena. Može biti prošaran riđom bojom.

Setlandski ovcar (3)Osnovne karakteristike ove rase

Šetlandski ovčar pripada porodici cunjavca i aportera. Posečna visina mužijaka iznosi oko 37 cm, dok kod ženke ona je 34 cm. Težina mužijaka se kreće od 6 do 14 kg, a kod ženskih primeraka vrste ona iznosi od 5 do 12 kg. Životni vek im je od 12 do 14 godina.

Nega šetlandskog ovčara

Ovaj pas poseduje veliku energiju pa je logično da mu je potrebno dosta fizičke aktivnosti kako bi bio srećan i zdrav. Njima su potrebne svakodnevne šetnje, trčanje i veoma aktivne igre ili treninzi. Iako je preporuka da se psi gaje i drže u kući ili stanu moguće ih je držati i u dvorištu ali u umerenim klimatksim uslovima jer ne podnose preveliku toplotu ali ni preveliku hladnoću. Poseduju veoma gustu dlaku pa je tako potrebno svakodnevno četkanje kako bi se mrtva dlaka i podlaka uklonine. Takođe posebno je potrebno obratiti pažnju u predelu vrata gde je dlaka nešto duža i gde je moguće često mršenje dlake i nastajanje čvorića.

Setlandski ovcar (1)Zdravlje i najčešće bolesti

Kao i kod većine drugih pasa pravilnom ishranom, negom i vakcinacijom psa postiže se da on ceo svoj život provede potpuno zdrav. Ipak šetlandski ovčar i usled adekvatne nege može oboleti od dermatomiositisa koji predstavlja čest zdravstveni problem kada je ova rasa u pitanju. Ređe obolevaju od anomalije oka, progresivne atrofije rožnjače, hemofilije, legpertesove bolesti, iščašenja kolena, koronarne arteljiske bolesti, trihijaze i katarakte. Pored ovih moguće je da obole od gluvoće, epilepsije i vonvilebrandove bolesti. Ako imate poseduje šetlandskog ovčara preporučeno je da ga na svakih šest meseci testirate oči, kukove i da uradite DNK test za vonvilebrandovu bolest.

Ishrana šetlandskog ovčara

Ishrana šteneta i odrasle jedinke se razlikuje kao i kod drugih vrsta pasa. Pa tako štencima je potrebno davati ishranu bogatiju mineralima i vitaminima kako bi se razvili u zdravu jedinku. Ono što karakteriše štelandksog ovčara jeste da voli da jede pa da se često može desiti da se prejede, zato vodite računa o količini hrani koju mu dajte. Odraslu jedinku treba hraniti dva puta dnevno, a preporučuje se da njihov obrok sadrži 50% mesa odnosno mesnih prerađina. U njegovu ishranu pored mesa treba ubaciti i mleko i sve vrste mlečnih proizvoda, bareno povrće i žitarice. Takođe pobrinite se da mu posuda sa vodom uvek buda puna jer zbog velike hiperaktivnost često ožedne.

Setlandski ovcar (2)Parenje

Kuja šetlandskog ovčara spremna je za parenje nakon šest meseci starosti nakon kojih bi trebala da dobije svoje prvo teranje. Samo parenje i kasnije okot nisu teški za kuju pa ne bi trebalo da imate dodatnih problema. Najveći problem predstavlja pronalaženje odgovarajućih jedinki. Takođe morate obratiti pažnju koje primerke parite jer merle primerci ove vrste nikako ne bi smeli da se pare sa drugim merle primercima jer njihovi homozigoti su smrtonosni ili veoma štetni po zdravlje.

Cena šetlandskog ovčara

U poslednje vreme ovo je rasa koja je sve popularnija na našim prostorima. Iako je ranije korišćenja za čuvanje stada danas sve više se koriste kao kućni ljubimci. Rasprostranjeni su po celoj Srbiji, a njihova cena se kreće od 70 evra pa naviše u zavisnosti od odgajivača.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.