Beli švajcarski ovčar – najrazigraniji i najradoznalniji kućni ljubimac

0

Beli švajcarski ovčar  je zasigurno jedan od najradoznalnijih pasa. Odlican je izbor za kućnog ljubimca, a zbog svog simpaticnog karaktera i veoma lepog izgleda jedan je od omiljenih pasa kada su izložbe u pitanju. Ovo je pas koji je veoma aktivan, pa tako zahteva i aktivnog vlasnika koji ce moci da odvoji dovoljno vremena za ovog razigranog psa. Pored ovog poznat je jospo imenima kanadski beli ovčar ili samo beli ovčar.

Poreklo belog švajcarskog ovčara

Niko ne zna tačno poreklo ove rase pasa niti na kojim su prostorima nastali, ali ustaljeno je mišljenje da potiču od nemačkog ovčara koji je nasledio gen za belu dlaku. Potiču još iz 19 veka, a prvi put javnost je imala priliku da se upozna sa njima u Hanoveru 1882-ge godine na izložbi pasa.  Početkom dvadestog veka ova rasa je počela da dobija na popularnosti i tada kreće njen masovni uzgoj u Sjedinjenim Američkim Državama. Kada je došao Adolf Hitler na vlast 1930-te godine zabranjen je daji uzgoj belog švajcarskog ovčara uz obrazloženje da ova rasa uništava tradicionalnu staru rasu nemačkog ovčara, te da je to ista ta rasa samo u beloj boji koja predstavlja ogromnu manu pasa. Tih godina ova rasa je potpuno istrebljenja u Evropi, ali ipak nastavila je da postoji u SAD-u. Tamo je imala dosta ljubitelja koji su se borili da sačuvaju  ovu rasu pasa od istrebljenja. 1978-e godine švajcarski ovčari vraćaju se u Evropu gde počinje sve veći broj ljudi da ih gaji zbog njihovog ljupkog izlgeda i razigranosti. Konačno 1991-ve godine rasu su priznali po FCI standardima i ona je nastavila da dobija na popularnosti sve do danas.

Beli svajcarski ovcar (4)Karakteristike i dimenzije

Svajcarski beli ovčar je pas koji je po izgledu veoma sličan nemačkom ovčaru jer od njih i potiču. Ipak ovi psi su tokom razvoja dobili nešto elegantiji izgled kome doprinosi savršena dlaka bele boje. Ovo su psi srednje veličine čije telo je izuzetno mišićavo.  Imaju veoma elegantu, moćnu i uzvišenu građu. Dužina tela u odnosu na visinu tela u razmeri iznosi 12:10. Što se tiče boje oni su uvek bele boje , a pored bele dozvoljene su i krem nijanse.  Visina mužijaka iznosi od 60 do 66 cm, dok kod ženki ona se kreće od 55 cm do 61 cm. Težina mužijaka iznosi od 30 do 40 kg, a ženki od 25 do 35 kg. Prosečan životni vek im je od 12 do 15 godina.

Njihova dlaka

Dlaka kod ove rase pasa je uglavnom uvek bele, a dozvoljene su im i određene krem nijanse. Dlaka je kratka ili srednje dužine. Imaju i veoma gustu podlaku bele boje. Lice i prednja strana su prekriveni izuzetno kratkom dlakom, dok na vratu i stražnjoj strani nogu dlaka im je nešto duža. Njihova dlaka može biti blago talasasta, ali nikako kovrdžava.  Dlaku im je potrebno održavati četkanjem do dva puta nedeljno.  Oni se mogu pojačano linjati u periodu linjanja, a posebno u proleće kada ih je potrebno četkati svakodnevno.

Karakter i temperament

Ovo su psi koji odlikuju pozitivnim osobinama. Veoma su veseli zbog čega su omiljeni kod velikog broja ljudi. Stalno su razigrani i aktivni. Vrlo su radoznali, čak to im je jedna od najizraženijih osobina. Neće se smiriti dok ne podmire svoju znatiželju. Temperament im je sličan kao i kod drugih pasa ako ih ne diraš neće ni oni tebe, ali ako ga povrediš pamtiće to veoma dugo. Odani su svom vlasniku, a izuzetno im prija ljudsko društvo. Kada vas jednom zavole dugo će vas pamtiti.

Beli svajcarski ovcar (5)Zahtevaju puno pažnje, a ako im vlasnik ne posveti iste znaju da budu tužni i da se ostavljaju zapostavljeno.  Obožavaju malu decu i izuzetno su nežni sa njima. Veoma su inteligentni, a prema strancima su oprezni i nepoverljivi što ih čini odličnim čuvarima. Kako su veoma korisni psi njihova primena je široka, pa ih koriste u policiji, ali i za pomoć slepim osobama i invalidima. Vole da im vlasnik bude zadovoljan pa će često raditi stvari da ga impresioniraju.

Neka belog švajcarskog ovčara i najčešće bolesti

Ovo su psi koji  vole da su voljeni i da im se poklanja pažnja. Veoma su aktivni i poseduju veliku energiju. Zbog toga im je potreban veliki nivo fizičke aktivnosti, a samim tim i vlasnik koji će zajedno sa njima učestovati u tim aktivnostima.  Iako vole prostranstva i da trče oni se mogu sjajno snaći i živeći u stanu naravno uz svakodnevne šetnje. Vole vodu i plivanje tako da će obožavati da se kupaju. Što se tiče njegovog zdravlja on spada u grupu pasa koja je izuzetno zdrava pa tako ređe obolevaju od bolesti. Najćešće obolevaju od displazije kuka ili isčašenja kolena s’obzirom na to da su jako aktivni.

Ishrana belog švajcarskog ovčara

U periodu njihovog rasta dok je još štene prepoučeno je da vašeg psa hranite i do četrii puta dnevno. Nakon osam meseci on bi trebao da je već porastao i tada bi ste mogli da mu smanjite na tri obroka, a nakon godinu dana dovoljna su mu dva obroka. Za belog švajcarskog ovčara možete kupovati već spremljenu gotovu hranu koja sadrži sve potrebne minerale i proteine, ali isto tako sami možete pripremati hranu. Njihova ishrana treba da bude bogata mesom, mlekom i mlečnim proizvodima, barenim povrćem i žitaricama.

Beli svajcarski ovcar (2)Parenje

Beli švajcarski ovčar je vrsta veoma eleganta čije je razvijanje trajalo dug vremenski period. U našoj zemlji cena po jedinki se kreće od 400 evra pa naviše. Da bi se dobila što kvalitetnija jedinka parenje je preporučjivo isključivo sa čistokrvnim jedinkama, nikako sa mešancima. Zbog toga što su veoma retki kod nas vlasnici se ređe odlučuju da pare svog psa jer je veoma teško pronaći idealnog partnera.

Dresura belog švajcarskog ovčara

Već smo istakli da je ovo jedan neumoran i inteligentan pas. Brzo uči i veoma lako ga je dresirati. Pored toga što jednom naučeno ne zaboravlja i što izuzetno brzo uči od vlasnika, on je „samouk“ pa će tako i sam želeti da doprinese domaćinstu u kome živi. Na primer ako primeti da vlasnik sam svako jutro donosi novine, on će jednom doneti novine umesto njega kako bi pokazao svoju zahvalnost i privrženost vlasniku.Beli svajcarski ovcar

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.