Australijski ovčar – izuzetno aktivan pas i sjajan terač stoke

0

Ovo je jedan veoma veran pas, sposoban da tokom jednog dana pretrči i do 60 kilometara što ga čini izvrsnim teračem stoke. Inteligentan je  i ako se danas može veoma često videti kao kućni ljubimac ovaj pas se uglavnom kupuje i gaji za čuvanje stoke.

Istorija i poreklo

Australijski ovčar je sigurno jedna od najstarijih rasa pasa. O samom poreklu ove rase postoji više verzija priča. Kako je australiski ovčar rasa koja je prošla kroz različite stepene evolucije tokom koje je drastično menjala svoj izgled, psi kakve danas poznajemo pojavili su se prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama. Svoje ime dobio je po odgajivačima ovaca iz Australije koji su se u Sjedinjene Američke Države doselili.

Australijski ovcar (1)

Popularnost ovog psa naglo je počela da raste nakon Drugog svetskog rata. Tih godina poceli su da se prikazuju filmovi u kojima su se australijski ovčari pojavljivali što je samo doprinelo njihovoj popularnosti. Veoma brzo su se rasprostanili u SAD-u, a poslednjih godina sve više dobijaju na popularnosti i u Evropskim zemljama.

Izgled psa

Ovo je pas srednje veličine, veoma dugačak prepun mišića sa prirodno kratkim repom. Glava im je oštrog oblika srednje veličine sa lobanjom srazmerne veličine. Njuška je duža od lobanje, sužava se počev od korena nosa. Zubi su jako bele boje veoma snažni, a njihov zagriz je makazast. Oči su im bademastog oblika smeđe boje ili boje ćiribala, a veoma često mogu biti kombinacija ove dve boje. Uši su im oblika trougla postavljene veoma visoko na glavi. Savijaju se napred preko glave ili sa strane. Rep im je ravan ili prirodno dug ili veoma kratak. U nekim zemljama rep krupiraju (obrezuju) dok je u drugim zemljama to strogo zabranjeno. Noge su im ravne i snažne sa ovalnim šapama.

Dlaka i linjanje

Njihova dlaka je uglavnom ravna ili talasasta srednje dužine. Ono što karakterše podlaku australijskog ovčara jeste da njega gustina zavisi od klime i može biti jako gusta ali i nešto ređa. Na glavi dlaka je kratka i veoma glatka dok im je griva nešto duža i više izraženija kod mužijaka. Boja dlake je sivkasto plava, crna i sve nijanse crvene boje su dozvoljene. Bela boja se može naći uglavnom u predelu vrata, a može biti i na grudima, nogama i sredini čela. Njihova dlaka ne zahteva posebno održavanje, a potrebo ga je četkati jednom nedeljno, a u vremenu pojačanog linjanja i do tri puta nedeljno.

Australijski-ovcar-3

Karakteristike australijskog ovčara

Australijski ovčar pripada grupi ovčarskih pasa i pasa terača stoke.  Visina mužijaka iznosi od 511 do 58 vm, dok su ženke nešto niže i njihova visina se kreće od 46 do 53 cm. Što se tiče težine kod mužijaka ona iznosi od 23 do 29 kg, a kod ženki od 18 do 20 kg. Životni vek ove rase pasa u proseku je od 12 do 15 godina.

Nega i održavanje

Australijski ovčar je zahtevan pas kada je održavanje u pitanju i zahteva svakodnevnu negu.  Njemu je pored psihičke potrebna svakodnevna fizička aktivnost, pa se retko preporučuje da ovog psa držite u zatvorenom prostoru. Eventualno bi mogli da ga držite u kući koja ima veliko dvorište u kome bi on mogao da svakodnevno trči. Ovi psi obožavaju da trče, pa često se dešava da dnevno pređu i do 60 kilometara. Njima je potreban kontakt sa ljudima, tako da nisu spremni za samostalan život u dvorištu gde ne bi imali svakodnevni dodir sa vlasnikom i ostatkom porodice.

Australijski ovcar (4)

Najčešći zdravstveni problemi

Ovo je rasa pasa koja tokom svoje evolucije uspela je da prevaziđe veliki broj bolesti i postane imuna na njih. Ipak oni nisu neotporni na sve bolesti pa tako često se dešava da obole od katarakte, anomalije oka ili koronarne arterijske bolesti. Pored ovih ređe oboljevaju od nazalnog solarnog dermatitisa, Pelger – huet sindroma, koloboma dužice, epilepsije, progresivne atrofije rožnjače, vonvilebrandove bolesti, PDA (patent ductus arteriosus) i perzistentne membrane zenice.  Ako posedujete ovog psa prepočujujemo vam da ga svakih šest meseci vodite kod veterinara na kontrolu kukova i očiju. Bitno je istaći kod ove rase pasa da su veoma osteljivi na ivermectin, ali i pored toga često mala doza ovog leka može delovati veoma povoljno na psa. Ipak nikako ne bi ste smeli da štencima dajete ovaj lek jer se može javiti velika sklonost ka slepilu ili gluvoći.

Osobine i karakter psa

Što se tiče osobina koje ka karakterišu najizraženije su hrabrost, odanost, nežnost ali i stidljivost. Ovo je veoma umiljat pas koji će svom vlasniku biti veran prijatelj  i odličan čuvar. Oni su često rezervisani prema strancima što samo doprinosi njihovoj sposobnosti za čuvanjem. Imaju nepogrešiv instikt i sjajni su kao čuvari stoke i terači stada. Veoma je živahan i prepun energije, pa se tako po ceo dan ne smiruje. Voli da se igra, a pogotovo sa manjom decom sa kojom se slaže odlično.

Dresura

Veliki stepen inteligencije omogućava laku i brzu dresuru australijskog ovčara. Kada ga jednom naučite nekim stvarima on ih nikada neće zaboraviti. Isto tako zna da poštuje vlasnika i veoma je prvržen prodici koja se prine o njemu.

Ishrana

Već smo napomenuli da je ovo izuzeno aktivan i energetičan pas pa samim tim potrebna mu je ishrana prepuna proteina. Kod ove rase pasa ne treba te se plašiti gojaznosti ili prejedanja jer će oni svakako sve unete kalorije potrošiti u toku dana. Što se tiče hrane preporučuju se mesnati obroci  i kosti zbog jačine njihovih zuba. Vašem australijskom ovčaru možete davati i mleko, žitarice, prokuvano kukuruzno brašno i pirinač. Trudite se da održavate ritam ishrane, hraneći ovog psa u isto vreme sa približno istom količinom hrane jer će tako njegov metabolizam da najbolje funkcioniše.

Australijski ovcar (5)

Cena i pristupačnost pasa u našoj zemlji

Australijski ovčar je pas kojeg nije lako nabaviti u našoj zemlji. Ovo su psi koji potiču iz Australije, a pretežno se gaje u Sjedinjenim Američkim Državama. U našoj zemlji cistokrvne australijske ovčare je veoma teško nabaviti i zato njihova cena je cešto prevelika. Ipak ovoj je pas kojeg možda nije lako nabaviti ali ako se odlučite za  njega to će vam se sigurno ispatiti. Pogodan je za planinske predele gde ima dosta stoke jer se veoma sjajno snalazi u ulozi terača stoke, a isto tako svaka kuća koja ima veliko dvorište mogla bi da izabere baš ovog psa za svog ljubimca jer njegova inteligencija i živahnost će vas oduševiti, a isto tako on će biti zadovoljan jer će imati dovoljno prostora da se istrči i izigra.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.