Komondor – pastirski pas koji voli slobodu

0

Komondor je pas kojem je potrebna konstantna fizička aktivnost i koji ne vole zatvoren prostor i ograničeno kretanje. Ako ste mislili da kupite baš ovog psa kao kućnog ljubimca razmislite ponovo.

Nešto više o samom poreklu Komondora

Što se tiče porekla komondora postoji više verzija priča o tome. Jedna verzija priče govori da su ovu rasu pasa uzgajili Mađari, dok po drugoj priči oni su potekli od Sumeraca. Ipak verzija koju je većina prihvatila kao istinitu jeste ta da su oni mađarskog porekla. Naime njih su Huni doneli u Mađarsku prilikom njihove seobe u tu zemlju.

Priča se da su oni u Mađarskoj veoma brzo stekli određeni status plemićkih pasa i zbog toga čobani su ih posebno čuvali i nisu želeli da ih ukrštaju sa drugim rasama pasa. Od starta čobani su počeli da ih koriste za čuvanje svojih stada, a u mnogim zemljama ovo se praktikije i dan danas. Tokom Drugog svetskog rata postojala je opasnost od istrebljenja ove rase pasa kada su se našli na ivici egzistencije, ali ipak komondori su spašeni. Danas predstavljaju jednu od najintrigantnijih i najimpresivnijih rasa pasa.

Komondor (2)

Karakteristike komondora

Ovi psi imaju veoma zanimljiv i neobičan izgled. Oni su veliki i mišićavi ali zbog svoje ukovrdžane dlake koja im prekriva celo telo deluju prilično umiljato.

Dlaka je dugačka od 20 do 30 cm, a da bi ona u potpunosti izrasla potrebno je da prođe dve godien od rođenja komondora. Dlaka im je bele boje i izuzetno je jaka, grupa i načičkana često upletena u guste pramenove. Veoma je zahtevna za održavanje jer prekriva celokupno telo uključujući i glavu. Njihova poddlaka je veoma tanka i gusta, a menjanje dlake je nešto drugačije nego kod drugih vrsta pasa jer oni imaju jednu od najgušćih dlaka u svetu pasa koja ako se ne održava pravilno može da pretvori krzno psa u zapetljano klupko. Dlaka im opada minimalno što znatno poboljšava njeno održavanje.

Pored toga oni su izuzetno pogodni za ljude koji boliju od različitih vrsta alergija. Jedini problem kod njigove duge dlake jeste taj što napolju sve što se nađe u okuruženju zalepi se za nju (šišarke, lišće, trava, prljavština), te je potrebno striktno redovno održavanje iste.

Uši su im u obliku latiničkog slova U i prekrivene su dlakom, dok je njihov rep viseći nisko postavljen i spušten.

Što se tiče visine mužijaci mogu narasti i do 76 cm, a postoje čak i izuzetci čija visina dostiže skoro 90 cm. Visina ženki je 10% manja od visine mužijaka, što u ovom slučaju znači da najviša ženka može narasti do 70 cm.

Njihova težina iznosi oko šezdeset kilograma, a za pse ove veličine neuobičajeno je to da su oni veoma brzi i hitri.

Životni vek ovih pasa iznosi u proseku od 10 do 13 godina.

Komondor (1)

Lako podnose sve klimatske uslove mada im ne prija preterano vruće vreme. Izazov predstavlja kupanje ove vrsta psa koje može trajati i više od dva sata zbog dužine njihove dlake, a da bi se u potpunosti osušili potrebno je da prođe od 24 do 48 časova.

Temperament komondora

S’ obzirom da komondori pripadaju pastirskoj vrsti pasa koja potiče iz Mađarske, samim tim i njihov temperament je kao i kod većine pasa iz ove grupe. On je pas koji je uglavnom miran, uživa u slobodi i kretanju, ali ako se nađe u nekoj neprilici u stanju je da odgovori na nju veoma agresivno.

Ovo je pas koji može da misli i reaguje samostalno. Brzo se vezuje za vlasnika i ostaje odan njemu i porodici dok svaku nepoznatu osobu prihvata sa velikom dozom nepoverenja. On je dobar kao čuvar kuće jer i ima urođeni instikt za svojinu.

Iako njegova težina može da iznosi i do 70 kg, on je veoma jak, hitar i brz. U praksi često se koristi za čuvanje ovaca i ostalih stada na planimama kako bi ih spasao od medveda ili vukova. Ovo je prilično odana i zaštitnički nastrojena rasa pasa, ali pored toga komondori vole slobodu, velika prostranstva na kojima mogu neograničeno da se kreću. Imaju oštar i dubok lavež koji im pomaže da se odbrane od prirodnih neprijatelja kao što su vukovi.

Komondor (4)

Veoma je teritorijalan, a kako ponekad ume da bude agresivan najbolje je od najranijeg uzrasta „pripitomiti“ ga i socijalizovati sa drugim ljudima. Ne vole rutinu i pored različitih fizičkih izazova potrebne su im razne mentalne stimulaije kako se ne bi dosađivali i osećali zapostavljeno. Oni su završeni ljubimci za ljude koji imaju dosta slobodnog vremena koje bi im posvetila pošto im je potreban redovan trening i konstantna pažnja, što zbog karaktera, što zbog njihove dlake komplikovane za održavanje. Ako se ne odgaji uz jakog gazdu koji zna da mu pokaže gde mu je mesto, komondor postaje pas kojeg je veoma teško kontrolisati.

Koja je to hrana najbolja za komondore?

Kao što već i sami znate svaka rasa pasa zahteva različitu ishranu za svoj rast i ravzoj. Kod komondora za ishranu važno je koristiti hranu koja je bogata sa hranljivim materijama koje se nalaze u njihovom rodnom okruženju, odnosno hrana koja nije strana za njihov probavni sistem. Ta hrana mora sadržati uravnotežen broj proteina, ugljenih hidrata, masnih kiselina, vitamina i minerala koji su potrebni u ishrani ove vrste pasa.

Hrana koja se preporučuje za ovu vrstu pasa jesu proizvodi od pšenice, ovasa, ječma, kukuruza, šećerne repe, svinje i goveda. Najviše im prija spoj govedine, rezanaca, žutog kukuruza, ovsa i pšenice. Hrana koju jedu mora da bude bogata vlaknima. Što se tiče hrane koju bi trebali da izbegavaju to je hrana koja sadrži soju, beli pirinač, okeansku ribu i avokado.

Njihovo parenje i najčešće bolesti

Komondori predstavalju veoma zdravu rasu pasa koja ne ahteva posebnu negu. Najčešće bolesti se mogu javiti zbog sporog metabolizma i preosetljivosti na lekove i druge hemikalije. Pored toga veoma često obolevaju od displazije kukova, entropije i naduvavanja. Zbog zahtevne i duge dlake često mogu i da obole od različitih kožnih bolesta ako se ne kupaju redovno i njihova dlaka ne održava na pravi način. Što se tiče njihovog parenja nije preporučljivo ukrštanje sa drugim vrstama pasa, dok je parenje u okviru srodnih porodica poželjno.

Da li je ovo pravi pas za vas?

Ako želite velikog, moćnog psa koji je stabilan i pouzdan i imate imovinu ili životinje koje želite da zaštitite onda je ovo pravi pas za vas. Pored toga morate imati dosta slobodnog vremena da izdvojite za njegovu dresuru i odražavanje. Ako ne volite pse koji su agresivni prema strancima i imaju veoma snažan i glasan lavež i moraju se nalaziti u dvorištu sa dva metra visokom ogradom kako ne bi odlutali onda razmislite da li je ovo pravi pas za vas i vašu porodicu.

Pogotovo kada se uzme u obzir da cena štenaca se kreće i do trista evra, a samo održavanja komondora nije ni malo jednostavno i jeftino.

Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.